BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Με 70% ώριμα καρύδια και τα μισά ανοιχτά, σωστό timing για αποφύλλωση βάμβακος

∆ύσκολα µπορεί ένας παραγωγός να κατακτήσει µια πετυχηµένη χρονιά στην καλλιέργεια βαµβακιού χωρίς σωστή αποφύλλωση. Μία πρακτική που εξασφαλίζει παραγωγή χωρίς ποιοτική υποβάθµιση λόγω χρωµατισµού των ινών και παρουσία ξένων υλών ενώ δηµιουργεί καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης.

27-30_cover_8

Βασιλική Μαντά

653
0

Αν και η φετινή ανάπτυξη των βαµβακοφυτειών παρουσιάζει σε γενικές γραµµές σχετική πρωίµιση, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους µήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, η συγκοµιδή βάµβακος αναµένεται να ξεκινήσει κανονικά το δεύτερο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου, ενώ µέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα έχει συγκοµιστεί το 80-85% της συνολικής παραγωγής. Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστες περιπτώσεις, όπου η συγκοµιδή µπορεί να ξεκινήσει ακόµα και αρχές Σεπτεµβρίου, εάν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το άνοιγµα επαρκούς αριθµού καρπών.

Για τη διευκόλυνση της µηχανικής συλλογής και φυσικά, τη συγκοµιδή προϊόντος υψηλής ποιότητας, απαλλαγµένο από ξένες ύλες, είναι απαραίτητο τουλάχιστον 10-15 ηµέρες νωρίτερα να γίνεται χηµική αποφύλλωση. H αποφύλλωση στο βαµβάκι είναι µια απαραίτητη επέµβαση, διότι αν εφαρµοστεί σωστά επιτυγχάνεται πέραν από την προστασία του συγκοµιζόµενου προϊόντος από την ποιοτική υποβάθµιση, µείωση της έκθεσης της παραγωγής σε τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες, µείωση του σαπίσµατος των καρυδιών, ελαχιστοποίηση του κινδύνου «καραµέλας» καθώς και µηχανοσυλλογή, χωρίς απώλειες µε µεγαλύτερο ποσοστό συλλογής στο «πρώτο χέρι».

Όπως µαρτυρά και το όνοµα της επέµβασης, µε τη χρήση αποφυλλωτικών σκευασµάτων στο βαµβάκι, ο παραγωγός επιδιώκει ταχύτερη φυλλόπτωση, ώστε να επιταχυνθεί το άνοιγµα των καρυδιών. Η παραπάνω διαδικασία είναι πολλές φορές πολύ σηµαντική, ειδικά σε περιπτώσεις επανασποράς ή αργοπορίας του δεσίµατος των καρυδιών, όπως για παράδειγµα µετά από εντοµολογικές προσβολές. Επιταχύνοντας το άνοιγµα των καρυδιών επιτυγχάνεται επίσης, γρήγορη συγκοµιδή της καλλιέργειας, αποφεύγοντας την ποσοτική και ποιοτική υποβάθµιση της παραγωγής από τις πιθανές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις. Το προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικότερο, µε καλύτερη απόδοση σε ίνα και καλύτερο χρώµα.

Επιπλέον, το ποσοστό ξένων υλών, που συγκοµίζονται µαζί µε το προϊόν, είναι πολύ µικρότερο, αφού τα φύλλα έχουν πέσει. Μετά την αποφύλλωση συγκοµίζεται το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στο πρώτο χέρι και η ποσότητα που µένει για το δεύτερο χέρι είναι µικρή. Οι κάψες ανοίγουν στο σύνολό τους, αφού πλέον ο αερισµός της φυτείας είναι καλύτερος. Σε κάποιες περιπτώσεις και αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, είναι δυνατή η συγκοµιδή του συνόλου της παραγωγής σε ένα χέρι, περιορίζοντας έτσι και το κόστος συγκοµιδής. Αξίζει να σηµειωθεί πως, η χρήση αποφυλλωτικών είναι υποχρεωτική σε φυτείες που προορίζονται για σποροπαραγωγή.

Γενικότερα, θα µπορούσε να πει κανείς, πως η µέθοδος της αποφύλλωσης είναι η τελευταία διαδικασία, όπου οι διαχειριστικές αποφάσεις µπορούν να έχουν µεγάλο αντίκτυπο στο κέρδος. Άλλωστε, οι συγκοµιδές είναι απαραίτητο να ξεκινούν µόνο όταν ένα αποδεκτό ποσοστό από κάλυκες είναι ώριµο και άνοιξε, και φυσικά µετά από µία επιτυχή αποφύλλωση.

Ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής είναι το Α και το Ω για την επιτυχία

Μία πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει σηµαντικά την ποιότητα του βαµβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγµα , καθώς παρατηρείται µισοάνοιγµα των καρυδιών και «καραµελοποίηση». Σύµφωνα µε τους γεωπόνους από τη ∆ΑΟΚ Σερρών, τα εγκεκριµένα αποφυλλωτικά πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 50% των καρυδιών και το 70% αυτών έχει ωριµάσει φυσιολογικά. Ο έλεγχος αυτός είναι απλός και θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από τον παραγωγό πριν από τον ψεκασµό. Ώριµο θεωρείται ένα καρύδι όταν δεν είναι δυνατό να κοπεί µε µαχαίρι ή απλά είναι τόσο σκληρό ώστε δεν πατιέται µε τα δάκτυλα. Ο σωστός χρόνος της αποφύλλωσης µπορεί να προσδιοριστεί µε πολλούς τρόπους, ωστόσο σύµφωνα µε γεωπόνους και παραγωγούς, υπάρχουν τρεις εύκολες πρακτικές µέθοδοι υπολογισµού:

Α. Προσδιορισµός του αριθµού των γονάτων πάνω από το ραγισµένο καρύδι

Η καλύτερη πρακτική για το αν η βαµβακοφυτεία είναι έτοιµη για αποφύλλωση, είναι µε τον προσδιορισµό του αριθµού των γονάτων πάνω από το ραγισµένο καρύδι. Αρχικά, εντοπίζεται το ραγισµένο καρύδι πρώτης θέσης, το οποίο είναι και µοναδικό στο φυτό καθώς και το τελευταίο συγκοµίσιµο καρύδι. Στη συνέχεια, τα γόνατα µεταξύ αυτών των δύο µετρούνται και σε περίπτωση που ο αριθµός τους είναι περίπου 4-5, η αποφύλλωση µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος µείωσης της παραγωγής. Όσο περισσότερα είναι τα γόνατα πάνω από το ραγισµένο καρύδι, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος χρήσης του αποφυλλωτικού.

Β. ∆υνατότητα κοπής του καρυδιού

Με την κάθετη κοπή των καρυδιών (από τη µέση του φυτού και πάνω), µπορεί να εκτιµηθεί αν ο σπόρος έχει ωριµάσει φυσιολογικά. Όταν η επιδερµίδα του σπόρου είναι σκούρο καφέ και ο σπόρος δεν είναι µαλακός, αυτό σηµαίνει ότι έχει φτάσει στην τελική του ωρίµανση.

Γ. Ποσοστό ανοίγµατος των καρυδιών στην φυτεία

Όπως αναφέρθηκε και προηγουµένως, ο γενικός κανόνας για αποφύλλωση είναι όταν έχει ανοίξει περίπου το 50% των καρυδιών έχει ανοίξει και το 70% των καρυδιών έχει ωριµάσει φυσιολογικά. Επειδή, ο παραγωγός συνήθως υπερεκτιµά ή υποεκτιµά το ποσοστό ανοίγµατος, πρέπει να µπει στο χωράφι, σε τουλάχιστον δέκα σηµεία και να µετρήσει πόσα καρύδια υπάρχουν σε ένα µέτρο φυτείας, και πόσα ανοιχτά.

Προϋποθέσεις για πετυχηµένη αποφύλλωση

■ Φυτά µε όσο το δυνατόν υγιή, πράσινα φύλλα

■ Να επικρατήσει, 4-5 µέρες µετά την εφαρµογή, καιρός µε ηλιοφάνεια, καλές θερµοκρασίες ηµέρας και νύχτας και αυξηµένη ατµοσφαιρική υγρασία

■ Καλή ποιότητα ψεκασµού (καλή διαβροχή των φύλλων µε µπέκ «οµπρέλας», µε το σωστό µέγεθος σταγονιδίων που δεν θα απορρέουν).

Ψεκασµός στη βάση των φυτών, αν υπάρχει πλούσια βλάστηση

Βασικό λάθος που κάνουν πολλοί βαµβακοπαραγωγοί είναι η µαζική αποφύλλωση σε όλα τα αγροτεµάχια εντός 2-3 ηµερών, ενώ θα έπρεπε να προσδιορίζεται ο σωστός χρόνος αποφύλλωσης για κάθε αγροτεµάχιο ξεχωριστά. Έτσι για έναν παραγωγό µε πολλά βαµβακοχώραφα, µπορεί να ξεκινά η αποφύλλωση στα πρώιµα βαµβάκια, για παράδειγµα στις 15 Σεπτεµβρίου και να ολοκληρώνεται στα όψιµα µετά από 15-20 µέρες, δηλαδή 5 Οκτωβρίου. Από την άλλη µεριά, σε κάποιες περιπτώσεις η αποφύλλωση γίνεται αποκλειστικά στη βάση των φυτών, όταν πρόκειται για βαµβακοφυτείες µε πλούσια βλάστηση, όπου µε µικρότερη δόση και κατάλληλη ρύθµιση του ψεκαστικού, τα φυτά ραντίζονται από τη µέση και κάτω. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα καρύδια αφού µπορούν να περνούν οι ακτίνες του ήλιου και να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Στη συνέχεια και µετά από λίγες ηµέρες ο παραγωγός επανέρχεται µε ψεκασµό και στο υπόλοιπο µέρος του φυτού, συνεχίζοντας έπειτα κανονικά τις καλλιεργητικές εργασίες. Άλλωστε, στόχος της αποφύλλωσης εκτός των άλλων είναι και να προστατεύει την καλλιέργεια από όψιµες προσβολές εντόµων και παθογόνων και µειώνει τον πληθυσµό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού την επόµενη άνοιξη.

Κ&Ν Ευθυμιάδης

ΚABUKI 2,5EC για γρήγορη και αποτελεσματική αποφύλλωση

του Χρήστου Τέγου*

Hαποφύλλωση στο βαµβάκι είναι µια απαραίτητη επέµβαση διότι επιτυγχάνουµε µείωση της έκθεσης της παραγωγής σε τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες, µείωση του σαπίσµατος των καρυδιών, ελαχιστοποίηση του κινδύνου «καραµέλας», ταχύτερη µηχανοσυλλογή χωρίς απώλειες µε ακόµη µεγαλύτερο ποσοστό συλλογής στο «1ο χέρι» και συγκοµιδή υψηλής ποιότητας βαµβακιού µε λίγες ξένες ύλες που µπορεί να αποθηκευτεί χωρίς µετασυλλεκτικά προβλήµατα. Τα κλειδιά για την επιτυχηµένη αποφύλλωση της βαµβακοκαλλιέργειας είναι:

■ ο σωστός χρόνος αποφύλλωσης (σωστό στάδιο καλλιέργειας).

■ η σωστή χρήση αποφυλλωτικών (δοσολογίας και όγκου ψεκαστικού υγρού).

■ οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες εφαρµογής αποφυλλωτικών.

Για την αποφύλλωση του βαµβακιού η Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ προτείνει:

το αποφυλλωτικό KABUKI 2,5EC για τη γρήγορη και αποτελεσµατική νέκρωση και πτώση των φύλλων.

Ταυτότητα και τρόπος δράσης KABUKI 2,5EC

Το KABUKI 2,5EC ανήκει στη χηµική οµάδα των phenylpyrazole (φαινυλοπυραζόλια) που παρεµποδίζουν τη δράση του ενζύµου οξειδάση του πρωτοπορφυρινογόνου (protoporphyrinogen, PPO). Το ένζυµο αυτό καταλύει την παραγωγή πρωτοπορφυρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη βιοσύνθεση της χλωροφύλλης και των κυττοχρωµάτωv.

Παρεµποδίζει τη δράση του ενζύµου οξειδάση του πρωτοπορφυρινογόνου και προκαλεί τη συσσώρευση της πρωτοπορφυρίνης στις µεµβράνες των κυττάρων, µε αποτέλεσµα την καταστροφή τους. Η ζηµιά που προκαλεί στα πράσινα µέρη του βαµβακιού ενεργοποιεί την παραγωγή αιθυλενίου από το φυτό, µε αποτέλεσµα τη γρηγορότερη αποφύλλωσή του.

Πλεονεκτήµατα του KABUKI 2,5 EC

■ Επιταχύνει το οµοιόµορφο άνοιγµα των καρυδιών.

■ ∆ιευκολύνει τη µηχανοσυλλογή.

■ Μειώνει το ποσοστό ξένων υλών και τον χρωµατισµό της ίνας.

■ Αποφεύγεται το σάπισµα και η καραµελοποίηση των καρυδιών.

■ Συντελεί στην καλύτερη ποιότητα βαµβακιού.

Τρόπος και χρόνος εφαρµογής του KABUKI 2,5 EC Οµοιόµορφος ψεκασµός φυλλώµατος µε 50-60 λίτρα νερό/στρέµµα (εξαρτάται από το µέγεθος των φυτών, την ποικιλία και το ψεκαστικό µηχάνηµα) όταν το 50- 60% των καρυδιών έχουν ανοίξει και το 70% είναι φυσιολογικά ώριµα.

*ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & MKT ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑΣ Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ Μ.ΑΒΕΕ

Ολόκληρο το αφιέρωμα στην Αποφύλλωση Βάμβακος είναι διαθέσιμο εδώ

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία