BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Χρονιά της υπομονής για το βαμβάκι, σταδιακά πωλήσεις με καλύτερη τιμή στο φινάλε

Προς το φινάλε της εκκοκκιστικής περιόδου φαίνεται πως θα κριθεί το πρόσηµο για την φετινή χρονιά στο βαµβάκι, µε τα 70 σεντς ανά λίµπρα να αποτελούν για την ώρα µια ισχυρή βάση για την τιµολόγηση της νέας χρονιάς, δίχως όµως καθαρές ενδείξεις για το περιθώριο των θετικών διακυµάνσεων το επόµενο διάστηµα. Μέχρι στιγµής, προπωληµένο στα χαµηλά επίπεδα των 48-50 λεπτών -δίχως κανένα πριµ- φαίνεται πως βρίσκεται λιγότερο από το 25% της ερχόµενης σοδειάς, αφού αυτό το επίπεδο τιµών ίσως και να µην καλύπτει τα έξοδα των περισσοτέρων παραγωγών και δε συγκινεί πολλούς.

fakelos-agora-vamvakos

Γιάννης Ρούπας

1612
1

Σύµφωνα µε ανθρώπους της αγοράς, φέτος οι εκτάσεις είναι µειωµένες όµως οι καλλιεργητικές συνθήκες καλύτερες. Αν κάποιος βάλει τα νούµερα κάτω, το εκκοκκισµένο λογικά θα πιάσει ξανά τους 250.000 τόνους, ενώ µόλις οι 55-60.000 τόνοι εξ αυτών είναι προπωληµένοι (22-24%), νούµερο πολύ χαµηλό για την εποχή.

Από την άλλη, οι δοµές και τα εργαλεία υπάρχουν ώστε ο παραγωγός να φιξάρει σε καλύτερες συνθήκες, µε το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας να υπολογίζει µέση τιµή στα 74 σεντς ανά λίµπρα, δίχως µάλιστα οι κλαδικοί αναλυτές να αποκλείουν ένα χρονικά περιορισµένο ξέσπασµα προς τη ζώνη των 80 σεντς. Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε τη δυνατότητα στους παραγωγούς λίγες µέρες µετά να φιξάρουν στα 53-54 λεπτά το κιλό καθαρά µε επιπλέον ίσως ένα λογικό πριµ ποιότητας από 2 έως 4 λεπτά, ώστε ο αγρότης να κλείσει τους λογαριασµούς του µε την αντικειµενικά δύσκολη φετινή χρονιά στα 55-58 λεπτά το κιλό, που µαζί µε τα απαραίτητα κιλά για να εισπράξει την ειδική βάµβακος, θα φέρει ένα αξιοπρεπές εισόδηµα.  Σε συνθήκες όπως η φετινή, µε διεθνή υπερπροσφορά, καθίσταται αναγκαίο οι µηχανές να συλλέξουν σύσπορο εξαιρετικής ποιότητας –σίγουρα καλύτερο από το ανταγωνιστικό βραζιλιάνικο- ώστε να παραχθεί καλή ίνα, που θα φέρει το αναγκαίο πριµ στις µέγιστες τιµές του.

Χάθηκαν 1,2 εκατ. µπάλες από ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν

Απώλειες µετράει το παγκόσµιο ισοζύγιο βαµβακιού για την 2024/25, καθώς οι άσχηµες καιρικές συνθήκες στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, την Ινδία και το Πακιστάν, θα κοστίσουν γύρω στις 1,2 εκατ. µπάλες από την παγκόσµια παραγωγή παρά την καλύτερη σοδειά στην Κίνα, τραβώντας προς τα κάτω τα αρχικά και τελικά παγκόσµια αποθέµατα. Η πρόβλεψη του αµερικανικού  NASS για την παραγωγή των ΗΠΑ τον Σεπτέµβριο είναι 14,5 εκατοµµύρια µπάλες, µειωµένη κατά 600.000 περίπου µπάλες από την εκτίµηση Αυγούστου στις 15,1 εκατ. µπάλες.  Η παγκόσµια κατανάλωση αναµένεται µειωµένη κατά 460.000 µπάλες, κυρίως λόγω µείωσης κατά 200.000 µπάλες στο Βιετνάµ και 100.000 έκαστως µπάλες σε Μπαγκλαντές και Τουρκία. Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται να µειωθεί κατά περίπου 550.000 µπάλες λόγω µειωµένων εισαγωγών από την Κίνα, το Βιετνάµ και την Τουρκία και το Μπαγκλαντές, παρά την αύξηση των εισαγωγών από την Ινδία. Τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα αναµένονται µειωµένα κατά 1,1 εκατ. σε σχέση µε τον Αύγουστο σε περίπου 76,5 εκατ. µπάλες.

Σταδιακές πωλήσεις διασπορά ρίσκου όταν τσιμπάει λίγο η τιμή

Συγκριτικά µε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα, οι τιµές βάµβακος επηρεάζονται διαχρονικά και έντονα από την υγεία της παγκόσµιας οικονοµίας, η οποία µε τη σειρά της επηρεάζει και τη ζήτηση για φυσικό ύφασµα. Οι τρέχουσες συνθήκες έχουν δηµιουργήσει ένα περίπλοκο σκηνικό, αφού από τη µία το δολάριο βρίσκεται σε χαµηλό 3 βδοµάδων έναντι του ευρώ, σχεδόν στο 1,11, πιέζοντας  τις τιµές, ενώ απ’  την άλλη το κραχ της περασµένης βδοµάδας στο πετρέλαιο καθιστά τον ανταγωνιστικό πολυεστέρα σηµαντικά φθηνότερο.


Σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα, η σύµπνοια στις επιδόσεις των συµβολαίων Οκτωβρίου και ∆εκεµβρίου στη Νέα Υόρκη, δείχνει πως βαδίζουµε σε αχαρτογράφητα νερά, µε µόνη γνώση την αντίσταση των τιµών στο όριο των 69 σεντς, καθώς εκεί ενεργοποιείται για την ώρα η ζήτηση από τη φυσική αγορά και τονώνεται η κατανάλωση.  ∆ίχως πυξίδα λοιπόν για το µετά και µε µόνη γνώση την αµυντική διάθεση στα 70 σεντς, οι παραγωγοί καλούνται να εκµεταλλευτούν την κάθε ευκαιρία. Οι περισσότεροι φαίνονται διατεθειµένοι να το πάνε µέχρι τέλους, καθώς όσο περπατάει η χρονιά µε δεδοµένα τα επίπεδα προσφοράς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τόνωσης της κατανάλωσης και η σχεδόν αυτόµατη ανατίµηση στους κρίσιµους δείκτες.

Βέβαια, οι αναλυτές προτείνουν σαν στρατηγική µέχρι το τελος του έτους τις σταδιακές πωλήσεις όσο η αγορά δοκιµάζει τα 72-73 σεντς και πλησιάζει προς τα 75 σεντς. Οι περισσότεροι εκτιµούν πως το επίπεδο των 75 σεντς για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου µπορεί να το πιάσει η αγορά σχετικά σύντοµα, ίσως και µέσα στον Οκτώβριο, οπότε µια διασπορά ρίσκου όταν δοθεί η ευκαιρία είναι µάλλον επιθυµητή.

Λίγοι λόγοι να σταθεί πάνω από τα 80 σεντς

Με τις υπάρχουσες συνθήκες µοιάζει πραγµατικά δύσκολο να εκπληρωθεί ένα σενάριο στο οποίο τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2024 – Μαρτίου 2025 όχι µόνο σπάνε για µερικές µέρες τα 80 σεντς, αλλά ισορροπούν στα επίπεδα αυτά. Μεταξύ των αναλυτών, κερδίζει συνέχεια έδαφος η άποψη πως ο κύκλος των υψηλών τιµών στα αγροτικά εµπορεύµατα που διήρκησε όλο το 2022 και 2023 έκλεισε και δύσκολα θα ξαναδούµε την τρέχουσα εµπορική περίοδο κάποιο προϊόν να αγγίζει τις επιδόσεις τoυ β΄εξαµήνου 2022. Παράλληλα, το σύνολο των κύριων εµπορευµάτων βρίσκεται στα χαµηλά του και δεν συντρέχουν για την ώρα οι λόγοι το βαµβάκι να διαχωρίσει τη θέση του.

Εκτοπίζει ως το 2030 τον πολυεστέρα στον τοµεα ένδυσης το φυσικό βαµβάκι

Σε θέση να κερδίσει το µακροπρόθεσµο στοίχηµα της πρώτης ύλης για ίνα βρίσκεται το βαµβάκι. Ενδεικτικά, η παγκόσµια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε µεταξύ του 2000 και του 2015 και η κατανάλωση ενδυµάτων αναµένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το φυσικό βαµβάκι καλείται να ελιχθεί και να σκαρφαλώσει ακόµα περισσότερο στις προτιµήσεις των καταναλωτών, αποσπώντας µεγαλύτερο µερίδιο. Άλλωστε ο πολυεστέρας είναι και περιβαλλοντικά επιζήµιος και δεν προτιµάται για όµοιο επίπεδο τιµής εν συγκρίσει µε το 100% βαµβακερό ύφασµα, σύµφωνα µε πληθώρα καταναλωτικών µελετών. 

«Η αδυσώπητη επέκταση της κατανάλωσης  έχει τεράστιες επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, το κλίµα και το περιβάλλον. Στην Ευρώπη ο αντίκτυπος αυτός εκτιµάται ότι είναι ο τέταρτος υψηλότερος µετά τα τρόφιµα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι προκλήσεις του τοµέα της κλωστοϋφαντουργίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τη νέα στρατηγική για τα βιώσιµα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η νέα στρατηγική της ΕΕ καθορίζει το όραµα και προτείνει δράσεις για να διασφαλιστεί ότι έως το 2030 τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα διατίθενται στην αγορά της ΕΕ θα είναι πιο ανθεκτικά, επαναχρησιµοποιήσιµα και ανακυκλώσιµα, απαλλαγµένα από επικίνδυνες ουσίες και θα παράγονται µε σεβασµό των κοινωνικών δικαιωµάτων και του περιβάλλοντος. Η ευκαιρία αυτή έγκειται στην ανάπτυξη περιφερειακών, ανθεκτικών, ιχνηλατήσιµων  και διαφανών αλυσίδων εφοδιασµού που µπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσµατικά και αξιόπιστα τις προηγµένες απαιτήσεις των εµπορικών σηµάτων και των λιανοπωλητών που επιθυµούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους», είχε σχολιάσει σχετικά ο Αντώνης Σιάρκου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συµµαχίας Βαµβακιού σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλία EUCOTTON στο Μιλάνο στις 10 Ιουλίου.

Το ευρωπαϊκό βαµβάκι λοιπόν αποτελεί ακριβώς µία τέτοια περίπτωση. ∆ηλαδή, µια αυστηρά ελεγχόµενη καλλιέργεια που παράγεται από µη γενετικά τροποποιηµένους σπόρους, η οποία οδηγεί σε µια ανώτερης ποιότητας, φυσική, ανανεώσιµη ίνα η οποία στηρίζει τις τοπικές οικονοµίες. 

Για την Ελλάδα, το βαµβάκι αποτελεί τη σηµαντικότερη βιοµηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δηµιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τοµείς µεταποίησης και εξαγωγών. Το ελληνικό βαµβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιµο όχι µόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαµβακιού αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ, καταλαµβάνοντας την 6η θέση παγκοσµίως.

Υπενθυµίζεται πως η πρωτοβουλία EUCOTTON υλοποιείται από την ECA µε τη διοργάνωση εκτεταµένων δράσεων πληροφόρησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερµανία και Γαλλία για την ενηµέρωση του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελµατιών σχετικά µε την υψηλή ποιότητα και την βιωσιµότητα του ευρωπαϊκού βαµβακιού.

KARAGIORGOS GROUP

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ - ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΒΕΕ

EUCOTTON

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την αγορά βάμβακος διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2024 10:53Κικέρων

Ωραία έκθεση ιδεών,ολοι οι δημοσιογραφοι κάνετε ενα τεραστιο γενικολογο προλογο και έναν μικρό επίλογο, επί της ουσίας όμως μιλάτε για ενα αξιοπρεπές εισόδημα για τον αγρότη οταν πιασει με όλα τα σχετικά κοντά στα 58 λεπτά περίπου, όχι κύριοι ,για να έχει εισοδημα ο βαμβακοπαραγωγος ο λευκός χρυσός πρέπει να πάει στο ενα ευρώ το κιλό, τέλος,αλλοιωε ας καλλιεργούν μονο οσοι θελουν να ειναι είλωτες στα χωραφια τους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία