BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Σε αναζήτηση ισορροπίας η αγορά ζωοτροφών με νέες τεχνολογίες αιχµής

Μόνο θετικά είναι τα αποτελέσµατα που φέρνει η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχµής στις σύνθετες ζωοτροφές. Παρά τις προσωρινές δυσκολίες, η αγορά βρίσκει πάντα τα πατήµατά της και θα κάνει τον κύκλο της ώστε τα βελτιωµένα προϊόντα ζωοτροφών να γίνουν σταδιακά κοµµάτι της εύρυθµης λειτουργίας των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης και είδους ζωικού κεφαλαίου. Άλλωστε, η ορθή επιλογή στο µίγµα και τις προδιαγραφές, εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση πάντα καλύτερο προϊόν και µεγαλύτερα έσοδα για τον κτηνοτρόφο.

fakelos-zwotrofes

Γιάννης Ρούπας

95
0

Σε αναζήτηση ισορροπίας η αγορά ζωοτροφών, εύλογα κερδίζει στρέμματα η μηδική

Τριγμοί στην αγορά ζωοτροφών  με το χρόνο θα επέλθει ισορροπία

Aνεξαρτήτως επαγγελµατικής ιδιότητας και παραγωγικής κατεύθυνσης, στο σύνολό της η αγορά ζωοτροφών καλείται να διαµορφώσει δίκαιες ισορροπίες µέσα σε ανισόρροπες συνθήκες, καθώς τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι παραγωγοί αλλά και οι επιχειρήσεις εµπορίας ζωοτροφών δέχονται φέτος το ένα χτύπηµα πίσω από τ’ άλλο µέσα σε µια προσωρινή και άδικη συγκυρία για όλα τα µέρη της αλυσίδας αξίας.

Απ’ τη µια οι αγρότες γνωρίζουν πια από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης, µε την ξηροθερµία να αφήνει καθαρά το στίγµα της στις αποδόσεις καλαµποκιού, ενώ η διεθνής αγορά κάνει τη δικιά της προσπάθεια να κάνει επανεκκίνηση.  Άλλωστε από τα τέλη του 2023, άρχισαν να αφαιρούνται το ένα µετά το άλλο από τους δείκτες των αγροτικών εµπορευµάτων όλα εκείνα τα προσωρινά «premium» στη τιµολόγηση λόγω συγκυριών, φέρνοντας τις τιµές σε επίπεδα χαµηλότερα από εκείνα της εύλογης ισορροπίας. Πλέον, η διαµόρφωση των τιµών επηρεάζεται περισσότερο από ποτέ από τα ωµά δεδοµένα προσφοράς και τα επίπεδα κατανάλωσης, η µείωση της οποίας φαίνεται πως έχει υπερεκτιµηθεί και αυτό βοηθάει µεσοπρόθεσµα την κατάσταση. Κάπως έτσι, η αγορά θα παίξει για ένα εύλογο ακόµη διάστηµα γύρω από τα 21 λεπτά, από τα οποία άλλωστε ξεκίνησε η εγχώρια αγορά.

Κερδισµένοι βγαίνουν πάντως όσοι διάλεξαν από το 2023 να στραφούν στην πολυετή µηδική, η οποία και κερδίζει στρέµµατα λόγω συνδεδεµένης αλλά και περισσότερα «χέρια» µέσα στη χρονιά, λόγω υψηλότερων θερµοκρασιών. Εντούτοις, δίχως επάρκεια νερού και κει τα πράγµατα γίνονται δύσκολα, µε προβλήµατα ποιότητας να βγαίνουν πάνω στα καλά χέρια του καλοκαιριού στο κάµπο της Κωπαϊδας, εντούτοις οι τιµές ακόµη κρατάνε πάνω από τα 28 λεπτά το κιλό στα νότια και αποτελούν πολύ καλή πηγή εισοδήµατος για τους αγρότες, δίχως ανταγωνισµό από οποιαδήποτε εισαγωγή. Τέλος, το κριθάρι γνώρισε φέτος µειωµένες αποδόσεις και παραµένει σε επίπεδα τιµής «µαλακού σίτου», στα 18-19 λεπτά το κιλό, δίχως καµία ένδειξη για άνοδο ή διόρθωση.

Οι κτηνοτρόφοι απ’ την άλλη αντιµετωπίζουν φέτος µειωµένη ρευστότητα αλλά και ζωονόσους οι οποίες υποχρεώνουν πολύ κόσµο προληπτικά να σταυλίσει τα ζώα του, µεγαλώνοντας ανάλογα τα έξοδα για ζωοτροφές µεσούσης της περιόδου βόσκησης. Συν τοις άλλοις, η ανοµβρία κόστισε και κιλά ελεύθερης πρασινάδας, ιδίως στα νότια της χώρας, εξαναγκάζοντας πολλούς να φτιάξουν σιτηρέσιο πολύ νωρίς µέσα στη χρονιά.

Τέλος, προκλήσεις αντιµετωπίζουν και οι ζωοτροφικές επιχειρήσεις, των οποίων οι πελάτες δεν έχουν την απαιτούµενη ρευστότητα για να συντηρήσουν τον κύκλο εργασιών τους, καθώς πάνω στα προαναφερόµενα προβλήµατα έρχεται να καθίσει η καθυστερηµένη εξόφληση των τιµολογίων γάλακτος από σηµαντικό αριθµό εταιρειών του κλάδου. Για παράδειγµα, τα τιµολόγια παράδοσης γάλακτος µηνός Ιουλίου πληρώθηκαν φέτος στους περισσότερους αρχές Σεπτεµβρίου, αντί για µέσα Αυγούστου όπως το 2023. Αντίστοιχα, ενώ πέρυσι οι κτηνοτρόφοι µέσα Σεπτεµβρίου είχαν στα χέρια τους τα χρήµατα από τις παραδόσεις Αυγούστου, φέτος τα αντίστοιχα χρήµατα θα τα δουν µέσα προς τέλη Οκτωβρίου.

ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.

∆ιατροφή προβάτων γαλακτοπαραγωγής µε τη χρήση κύβων ALL IN ONE CUB

του Γιώργου Πέτρογλου*

Ο συνδυασµός όλων των πρώτων υλών, χονδροειδών, συµπυκνωµένων και πρόσθετων υλών του ηµερησίου σιτηρεσίου των προβάτων σε ένα ενιαίο µίγµα είναι γνωστός ως TMR (Total Mixed Ration).

H Βιοζωκατ, σε συνεργασία µε δύο γαλλικές εταιρείες, πρωτοπόρες στη διατροφή προβάτων εισάγει στην αγορά µια καινοτόµα τροφή TMR σε µορφή κύβου 30 mm, ειδικά σχεδιασµένη για τις ελληνικές συνθήκες εκτροφής. Είναι ένα πλήρες µίγµα συµπιεσµένων πρώτων υλών, βιταµινών και χονδροειδών, µε φυτικές ίνες στη φυσική τους µορφή.

Σύσταση: Περιέχει πρώτες ύλες αυστηρά επιλεγµένες για χρήση σε σιτηρέσιο TMR, άλλα και ελεγµένες ως προς τη χηµική τους σύσταση, ώστε να αποφεύγονται οι διακυµάνσεις στη διατροφική αξία. Συνεπώς ο παραγωγός χορηγεί καθόλη την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής ισορροπηµένο σιτηρέσιο, όπως αυτό δηλώνεται στα χαρακτηριστικά του προϊόντος και αποφεύγει την παραλλακτικότητα που επηρεάζει τις αποδόσεις, τη λειτουργία της Μεγάλης Κοιλίας και την υγεία του ζώου.

Μορφή: Ο πρωτοποριακός του σχεδιασµός επιτρέπει την ενσωµάτωση των φυτικών ινών σε φυσικό µέγεθός και µορφή. Η δοµή της κυτταρίνης των χονδροειδών ζωοτροφών δεν καταστρέφεται µε ψιλή άλεση, τα µεγάλα κοµµάτια κυτταρίνης αποτελούν τη µεγαλύτερη ασφάλεια για την οµαλή λειτουργία του µηρυκασµού.

Απλή και άµεση χορήγηση: Οι κύβοι ALL IN ONE CUB χορηγούνται άµεσα, στη µορφή που διατίθενται. Ο κτηνοτρόφος δε χρειάζεται να επενδύσει, σε υλικοτεχνικό εξοπλισµό (αποθήκες, αναµικτήρες, µεταφορείς), ούτε ανθρώπινο δυναµικό (προετοιµασία, διανοµή τροφής). ∆εν απαιτείται ενεργειακό κόστος, δεν υπάρχει απώλεια τροφής ούτε υποβάθµιση της διατροφικής της αξίας.

Οδηγίες χρήσης: Το προϊόν είναι TMR, δηλαδή αποτελεί πλήρης ζωοτροφή, δε χρειάζεται προσθήκη άλλων ζωοτροφών. Εάν όµως ο κτηνοτρόφος διαθέτει οικονοµικές χονδροειδείς ζωοτροφές όπως σανό βρώµης ή άχυρο σίτου, µπορεί να τις ενσωµατώσει στο σιτηρέσιο. Οι γεωτεχνικοί της εταιρίας µας παρέχουν τεχνική εξυπηρέτηση για δηµιουργία σιτηρεσίων µε στόχο τη µεγιστοποίηση των αποδόσεων και την οικονοµικότητα της εκτροφής .

Ο κύβος ALL IN ONE CUB αποτελεί πολύτιµο εργαλείο σε περιοχές που δεν υπάρχει επάρκεια χονδροειδών ζωοτροφών. Για παράδειγµα, πολλά ελληνικά νησιά δυσκολεύονται να προµηθευτούν µηδική και η διατροφή συνήθως είναι ελλειµµατική σε ινώδεις ουσίες οποτε η χορήγηση του κύβου εξασφαλίζει µια ισορροπηµένη διατροφή.

Συνοψίζοντας, ο κύβος ALL IN ONE CUB παρέχει:

■ ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην κατανάλωση φυτικών ινών,

■ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ της εργασίας του παραγωγού,

■ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των αποδόσεων σε γάλα,

και αποτελεί πολύτιµο εργαλείο για τη µετάβαση της προβατοτροφίας σε σιτηρέσια TMR.

*Γεωπόνος - Τµήµα ∆ιασφάλισης Ποιότητας


ΕΛΒΙΖ ΑΕ

 
Αξιολόγηση των σύνθετων ζωοτροφών από τον κτηνοτρόφο

του Θοδωρή Κεφαλόπουλου*

Όσοι δραστηριοποιούνται στον τοµέα πωλήσεων σύνθετων ζωοτροφών, έχουν συµµετάσχει πολλές φορές σε συζητήσεις που αφορούν στην αξιολόγηση της ποιότητας, των προδιαγραφών και των προσδοκώµενων αποτελεσµάτων των σύνθετων ζωοτροφών.

Στην ΕΛΒΙΖ ΑΕ, η επαφή µε τον κτηνοτρόφο διέπεται από συµβουλευτικό χαρακτήρα. Θεωρούµε ότι ο κτηνοτρόφος είναι συνεργάτης και όχι πελάτης, καθώς πρόκειται για µία αυτόνοµη παραγωγική µονάδα που επιζητά την κερδοφορία µέσα από την επαγγελµατική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, η προσέγγισή µας αφορά σε τρία βασικά ζητήµατα:

α) Οι α’ ύλες που χρησιµοποιούνται: Υποχρεούµαστε να ενηµερώνουµε τον κτηνοτρόφο ως προς τους ποιοτικούς ελέγχους που έχουν προηγηθεί της αγοράς των α’ υλών, τους λόγους και τα οφέλη της χρήσης συγκεκριµένων α’ υλών, καθώς και τη µεγάλη σηµασία της απρόσκοπτης πρόσβασης της ΕΛΒΙΖ ΑΕ σε ένα ευρύ φάσµα α’ υλών τις οποίες η εταιρεία µπορεί (και πρέπει) να ελέγχει ως προς την ποιότητά τους. Προς όφελος του κτηνοτρόφου, αυτό το εξασφαλίζουµε µε την αξιοποίηση ενός άρτια εξοπλισµένου χηµείου.

β) Η συνταγή του προϊόντος: Στην ΕΛΒΙΖ ΑΕ, αναθέτουµε αυτό το κρίσιµο ζήτηµα σε ειδικούς της διατροφής (διατροφολόγους και καθηγητές), ενώ παράλληλα διαθέτουµε την τεχνική δυνατότητα και την υποδοµή να κάνουµε πράξη αυτά που η συνταγή εξυπηρετεί κάθε φορά που πρόκειται να παραχθεί το προϊόν. Έτσι, είναι σύνηθες να χρησιµοποιούνται και να ελέγχονται περισσότερες από 8 α’ και β’ ύλες, παράλληλα µε τα επιπλέον ιχνοστοιχεία, τις βιταµίνες και τα πρόσθετα που χρησιµοποιούνται.

γ) Οι προδιαγραφές του µίγµατος: Ζήτηµα επίσης µείζον είναι η αξιολόγηση των προδιαγραφών ενός µίγµατος ζωοτροφών. Στην ΕΛΒΙΖ ΑΕ επιµένουµε στην ενηµέρωση του κτηνοτρόφου για τη διατροφική αξία ενός προϊόντος µε βάση την ετικέτα του, ενώ σηµασία έχει ακόµα και η σειρά αναγραφής των α’ υλών που χρησιµοποιούνται.

Έχοντας λάβει ο κτηνοτρόφος όλες τις ανωτέρω πληροφορίες, θα είναι σε θέση να κάνει την ορθή επιλογή για το πλάνο διατροφής που θα ακολουθήσει, καθώς θα είναι σε διαρκή επικοινωνία µε το τµήµα πωλήσεων της εταιρείας.

*Ζωοτέχνης Προϊστάµενος Πωλήσεων ΕΛΒΙΖ ΑΕ


Τέλος στη σόγια από τις ζωοτροφές ενδέχεται να φέρει ο νόµος EUDR

Για αυξηµένα κόστη και αβεβαιότητες κάνει λόγo η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών, Fefac στην αρχική εκτίµηση της περί των οικονοµικών επιπτώσεων που θα φέρει ο νόµος κατά της αποψίλωσης δασών-EUDR, ενώ τονίζει το ενδεχόµενο να διακοπεί η προµήθεια της αλυσίδας εφοδιασµού ζωοτροφών της ΕΕ µε άλευρα σόγιας.



Εστιάζοντας στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και τις προοπτικές για την προµήθεια σόγιας (όλο το 2025), η έκθεση της Fefac αναλύει τους κινδύνους διακοπής της προµήθειας σόγιας λόγω του νέου κανονισµού. Βασισµένη σε έρευνες και αξιολογήσεις εµπειρογνωµόνων, η µελέτη αποκαλύπτει τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν, όπως αυξηµένα κόστη και αβεβαιότητες στην αγορά. Σηµαντικός είναι επίσης ο αντίκτυπος της έλλειψη σαφών οδηγιών για την εισαγωγή και την καταγωγή της σόγιας της ΕΕ, µε πολλούς προµηθευτές να προειδοποιούν για επιπλέον αύξηση του κόστους κατά 5-10% για την παροχή σογιάλευρου που θα πληροί τις προϋποθέσεις του EUDR, σε σχέση µε τις κανονικές τιµές της αγοράς.Αξίζει να σηµειωθεί, πως παρά τη διαθεσιµότητα πιστοποιηµένων/επαληθευµένων προϊόντων σόγιας χωρίς αποψίλωση για την αγορά ζωοτροφών της ΕΕ, η καθυστέρηση στην παροχή πρακτικών οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρµογή του EUDR περιορίζει σηµαντικά την προσβασιµότητα σε προϊόντα συµβατά µε τον κανονισµό. Επίσης, το παγκόσµιο µερίδιο της ΕΕ στη χρήση σόγιας είναι µικρότερο από 15% και συνεχώς µειώνεται, υποδεικνύοντας ότι οι εξαγωγείς σόγιας διαθέτουν επαρκείς εναλλακτικές αγορές.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για τις ζωοτροφές διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία