BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Υπήνεμο λιμάνι το σκληρό με ελλειμματική σοδειά το 2025, σπορές με το νου στο αύριο

Υποστηρικτικά για την τιµολόγηση της επόµενης σοδειάς λειτουργούν οι εµπειρίες του 2024, καθώς το επόµενο έτος αναµένεται ελλειµµατικό σε παγκόσµιο επίπεδο. Σε µια συγκυρία στην οποία η αγορά αγροτικών εµπορευµάτων ψάχνει τα πατήµατά της µετά τις συγκινήσεις της περασµένης διετίας, το λιγοέξοδο και δίχως πολλά εργατικά σκληρό σιτάρι µοιάζει µε υπήνεµο λιµάνι έπειτα από φουρτούνα. Μια προσέγγιση αριστοποίησης αποδόσεων δεν µπορεί παρά να διευκολύνει την κατάσταση.

fakelos-sitari_2

Γιάννης Ρούπας

480
0

Κύκλος η αγορά, σπορά σήμερα με το νου στο αύριο για το σκληρό

Προκρίνεται ως επιλογή ειδικά φέτος το σκληρό σιτάρι για τις φθινοπωρινές σπορές, όχι τόσο για τις τρέχουσες επιδόσεις της τιµής όσο για τα χαµηλότερα έξοδα που απαιτεί σε σχέση µε τις υπόλοιπες καλλιεργητικές επιλογές αλλά και τις προοπτικές το 2025, µέσα σε ένα δύσκολο και διεθνές περιβάλλον «επανεκκίνησης» της αγροτικής δραστηριότητας στα αροτραία.

Από τα µέσα του 2023, άρχισαν να αφαιρούνται σταδιακά από τους δείκτες των αγροτικών εµπορευµάτων όλα εκείνα τα προσωρινά «premium» στη τιµολόγηση λόγω συγκυριών, φέρνοντας τις τιµές πριν λίγο καιρό σε επίπεδα χαµηλότερα από εκείνα της εύλογης ισορροπίας. Οι εξελίξεις αυτές έφεραν αρκετή κατήφεια σε διεθνές επίπεδο, όµως σε µεγάλο βαθµό οι αναλυτές επιµένουν πως ήταν αναγκαία εξέλιξη, ώστε να ξαναβρουν οι δείκτες τα πατήµατά τους.

Η εµπειρία της διετίας 2022-23 κατά την διάρκεια της οποίας η παγκόσµια οικονοµία και µαζί της ο πρωτογενής τοµέας ήρθε αντιµέτωπος µε πρωτοφανείς για περίοδο ειρήνης κρίσεις, έφερε πέρα από υψηλές τιµές στις περισσότερες πρώτες ύλες και την απαραίτητη πρακτική εµπειρία στις διεθνείς αγορές, ώστε να αποτιµούν καλύτερα τις επιπτώσεις των κινδύνων. Πλέον, µέσα σε ένα περιβάλλον που η κάνουλα της προσφοράς έχει σε µεγάλο βαθµό επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις που βασίζονται σε πολλά λόγια και λίγες πράξεις µετράνε σαφώς λιγότερο. Εφεξής, η διαµόρφωση των τιµών παραγωγού θα επηρεάζεται περισσότερο από ποτέ από τα ωµά δεδοµένα προσφοράς και τα επίπεδα κατανάλωσης, η µείωση όµως της οποίας φαίνεται πως έχει υπερεκτιµηθεί. 

Ευνοείται το 2025 το σκληρό σιτάρι

Ξεκινώντας από τα επίπεδα κατανάλωσης, το ψωµί και τα ζυµαρικά αποτελούν το βασικό συστατικό διατροφής για το σύνολο του πολιτισµού και η καµπύλη κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα ανελαστική. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κάθε χρόνο περισσότερο σιτάρι (σκληρό και µαλακό) αξιοποιείται ποικιλοτρόπως. Συγκριτικά µε προηγούµενα χρόνια, τόσο η συνολική κατανάλωση δηµητριακών, όσο και η κατανάλωση σιταριού καταγράφεται αυξηµένη κατά 1-2% σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση του σκληρού σιταριού, η παγκόσµια παραγωγή εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια ακολουθεί µοτίβο 1 έτους ελλείµµατος και 1 έτους πλεονάσµατος. Η φετινή σοδειά ήταν η πληθωρική, µε τον Καναδά να συγκοµίζει κάτι παραπάνω από 5,5 εκατ. τόνους (+1,5 εκατ.), την Τουρκία περίπου 4,8 εκατ. τόνους (+0,6 εκατ.), τις ΗΠΑ 480 χιλιάδες τόνους και την Ευρωπαϊκή Ένωση 6,9 εκατ. τόνους (-0,4 εκατ.).  Αυτό σηµαίνει πως λογικά επακολουθεί µια χρονιά ελλείµµατος, όπου οι τιµές θα µείνουν για µεγαλύτερο διάστηµα σε σαφώς καλύτερα επίπεδα.

Πτωτικά η παραγωγή στις κύριες χώρες πελάτες από το 2018

H παραγωγή σκληρού σιταριού σε µερικές από τις κορυφαίες χώρες εισαγωγείς - ειδικά σε εκείνες που τείνουν να φέρνουν πρώτη ύλην από τον Καναδά - αναµένεται να µειωθεί συνολικά κατά περίπου 500 χιλ. τόνους, δηλαδή 14% σε σχέση µε τις σπορές του 2022.

Κύριος παράγοντας προφανώς η Ιταλία που εντοπίστηκαν φέτος σηµαντικές µειώσεις στις αποδόσεις κυρίως στα νότια, αν σε γενικό επίπεδο κράτησε τη σοδειά της σε αξιοπρεπή νούµερα (γύρω στους 3,8 εκατ. τόνους φέτος έναντι 4,2 εκατ. τόνους από τις σπορές του 2022). Αθροιστικά, η Τυνησία, η Ιταλία, το Μαρόκο και η Αλγερία παρήγαγαν σχεδόν 9 εκατ. τόνους σκληρό σιτάρι το 2018, ενώ το 2024 συγκόµισαν γύρω στους 6,5 εκατ. τόνους. Αυτό το (γεωγραφικά) στοχευµένο έλλειµµα των 2,5 εκατ. τόνων, ήρθε βέβαια να καλύψει επιθετικά η Τουρκία, η οποία «έφαγε» σταδιακά και από το καναδέζικο µερίδιο στις χώρες αυτές. Ενδεικτικά, η Τυνησία δεν εισήγαγε σχεδόν καθόλου καναδικό σκληρό πέρυσι ενώ η Ιταλία και η Αλγερία εισήγαγαν µόλις το 33% και το 73% του τονάζ που έφεραν από τα λιµάνια του Καναδά το 2022.

YARA ΕΛΛΑΣ

Η εµπλουτισµένη πρόταση της Yara για τη λίπανση των χειµερινών σιτηρών

του Αλέξανδρου Παναγόπουλου*

Η περασµένη καλλιεργητική χρονιά, λόγω των καιρικών συνθηκών, είχε αρκετές δυσκολίες στην παραγωγή, επιστρέφοντας σε πολλές περιπτώσεις µη ικανοποιητικές αποδόσεις. Θα πρέπει λοιπόν οι αγρότες να αντιληφθούν ότι οι επενδύσεις τους σε λίπασµα θα πρέπει να πετυχαίνουν τη µέγιστη δυνατή αποδοτικότητα διότι, η κάθε µονάδα «µετράει». Για την αποδοτικότερη χρήση των θρεπτικών στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν όχι µόνο η σύνθεση του λιπάσµατος αλλά και οι τεχνολογίες µε τις οποίες είναι παρασκευασµένο καθώς και η ποιότητα των πρώτων υλών που το αποτελούν.

Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τα σιτηρά και συµµετέχουν στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία τους. Ωστόσο, τα κυριότερα µακροθρεπτικά στοιχεία που είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο και το δευτερεύον θείο, θα πρέπει να χορηγούνται µε συνέπεια, διασφαλίζοντας το µέγιστο δυναµικό της παραγωγής τους.

Οι µέσες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για το σκληρό και το µαλακό σιτάρι, στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και για τις συνήθεις αποδόσεις, είναι για το άζωτο 12-18 µονάδες, τον φώσφορο 3-6 µονάδες, το κάλιο 5-8 µονάδες και το θείο 2-4 µονάδες ανά στρέµµα. Το άζωτο που χορηγείται στην καλλιέργεια κατά τη βασική λίπανση θα πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των φυτών µέχρι και το στάδιο του αδελφώµατος. Ο φώσφορος και το κάλιο αντιθέτως θα πρέπει να είναι διαθέσιµα για όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Οι απαιτήσεις που έχει το σιτάρι µέχρι το αδέλφωµα σε άζωτο αγγίζουν τις 4 µονάδες ανά στρέµµα από τις 12-18 που απαιτεί η καλλιέργεια στο βιολογικό της κύκλο. Ταυτόχρονα κατά την βασική λίπανση πρέπει να χορηγηθούν και οι 3-6 µονάδες φωσφόρου ανά στρέµµα αλλά και το κάλιο, όταν αυτό απουσιάζει από τα αποθέµατα του εδάφους. Για το λόγο αυτόν κατά τη βασική λίπανση στο σιτάρι επιλέγονται σύνθετοι τύποι λιπασµάτων.

Η εµπλουτισµένη πρόταση της Yara µε λιπάσµατα της σειράς YaraMila

Τα προϊόντα της σειράς YaraMila θεωρούνται αναπόσπαστο κοµµάτι των προγραµµάτων θρέψης πολλών καλλιεργειών χάρη στην τεχνολογία τους.

Σε αντίθεση µε τα κοινά κοκκώδη λιπάσµατα, η µοναδική σύνθεση των YaraMila διασφαλίζει το γρήγορο λιώσιµο και τη µετακίνηση των θρεπτικών προς τη ρίζα, ακόµα και σε χαµηλές συνθήκες υγρασίας του εδάφους. Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σηµαντικό πλεονέκτηµα για τις ξηροθερµικές συνθήκες της χώρας µας που εντείνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, λιπάσµατα της σειράς YaraMila ενσωµατώνουν την τεχνολογία P-extend κατά την οποία ο φώσφορος απαντάται σε τρεις διαφορετικές µορφές, βελτιώνοντας τη µετακίνησή του µέσα στο έδαφος και τη διάρκεια της διαθεσιµότητας του στις ρίζες των φυτών, δεδοµένου ότι ο φώσφορος είναι στοιχείο που δεσµεύεται ισχυρά στο έδαφος σε διαφορετικές τιµές του εδαφικού pH.

Τα YaraMila παρέχουν:

■Πληρότητα: Λόγω του ευρέως φάσµατος αναλογιών Ν:P:K, των δευτερευόντων στοιχείων και ιχνοστοιχείων, είναι τα πλέον κατάλληλα λιπάσµατα για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καλλιεργειών µέσω µιας ισορροπηµένης και αποδοτικής θρέψης.

■Μελετηµένη αναλογία µορφών αζώτου: Το άζωτο απαντάται στα λιπάσµατα YaraMila σε νιτρική και αµµωνιακή µορφή σε αναλογίες που διασφαλίζουν την άµεση και σταθερή τροφοδοσία των φυτών µε άζωτο.

■Ενισχυµένη και παρατεταµέ νη διάθεση φωσφόρου και συνεργιστική δράση στα ιχνοστοιχεία του εδάφους: Οι πολυφωσφορίτες που περιέχονται στα YaraMila ενεργοποιούν τα ιόντα του χαλκού, του ψευδαργύρου και του µαγγανίου που είναι δεσµευµένα στο έδαφος και ευνοούν την απορρόφησή τους από τις ρίζες, σε ποσοστό 20-50% περισσότερο από τα κοινά λιπάσµατα.

■Ανώτερη διαχείριση: Τα λιπάσµατα YaraMila είναι ειδικά σχεδιασµένα ώστε να επιτρέπουν την καλύτερη κατανοµή τους στην επιφάνεια του χωραφιού, µια σηµαντική παράµετρος για την επιτυχία µιας σωστής θρέψης.

Οι προτάσεις της Yara

Για τη βασική λίπανση των σιτηρών οι προτάσεις της Yara είναι το YaraMila STAR PLUSTM και το YaraMila NUTRIBOOSTTM τα οποία διατίθενται και µε παρεµποδιστή νιτροποίησης αζώτου και ξεχωρίζουν µε το συνοδευτικό N-st. Το YaraMila STAR PLUSTM µε σύνθεση ΝΡΚ 21-17-3+10SO3+Zn διακρίνεται από την ισορροπία αζώτου-φωσφόρου, περίπου 1:1 ενώ, το YaraMila NUTRIBOOSTTM µε σύνθεση ΝΡΚ 16-27-7+6.5SO3+Zn και αναλογία αζώτου-φωσφόρου 1:1,5 είναι ιδανικό για εδάφη µε χαµηλότερα επίπεδα φωσφόρου. Στην περίπτωση του YaraMila STAR PLUSTM N-st και YaraMila NUTRIBOOSTTM N-st, η µετατροπή του αζώτου από αµµωνιακή σε νιτρική µορφή γίνεται µε πιο βραδύ ρυθµό, λόγω της ύπαρξης του αναστολέα νιτροποίησης.

Tα λιπάσµατα YaraMila STAR PLUSTM και YaraMila NUTRIBOOSTTM είναι µια ιδανική λύση για τις χειµερινές καλλιέργειες διότι:

■Προωθούν τη γρηγορότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας στα πρώτα στάδια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άµεσα διαθέσιµο νιτρικό άζωτο.

■Εξασφαλίζουν διαρκή και σταθερή παροχή του αζώτου µέχρι και το στάδιο του αδελφώµατος των φυτών λόγω της παρουσίας του αµµωνιακού αζώτου.

■Τροφοδοτούν σταθερά και παρατεταµένα φώσφορο.

■Ευνοούν τη γρήγορη εγκατάσταση των φυτών στο χωράφι και τη δηµιουργία ισχυρού ριζικού συστήµατος που είναι η βάση για µεγαλύτερες αποδόσεις.

■Ενισχύουν τα φυτά, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες του χειµώνα και συνεισφέροντας στην ανοιξιάτικη επανενεργοποίησή τους.

Η Yara διαθέτει κι άλλους τύπους σύνθετων λιπασµάτων, κατάλληλων για τη βασική λίπανση των σιτηρών όπως τα ΝΡ 20-10 Power, ΝΡ 18-20 Power που διατίθενται και µε αναστολέα νιτροποίησης N-st καθώς επίσης και τα απλά NP 16-20 και ΝΡ 20-20 απλά ή N-st, καλύπτοντας κάθε απαίτηση των παραγωγών.

Πάντα θα πρέπει το κάθε αγροτεµάχιο να εξετάζεται µεµονωµένα, µε βάση τις κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής, τη φυσική και χηµική σύσταση του εδάφους και το ιστορικό των καλλιεργειών του. Είναι καθοριστική η συµβολή των γεωπόνων, συνεργατών της Yara, στην επιλογή του κατάλληλου προγράµµατος λίπανσης.

*Agronomist - Yara Hellas

GAVRIEL

Υψηλές αποδόσεις στα σιτηρα και επιδοτηση απο τα eco-schemes

της Ιωάννας Καλκούνου*

Τα λιπάσµατα νέας τεχνολογίας Nutrimore υπόσχονται άριστη ανάπτυξη της καλλιέργειας των σιτηρών, και υψηλές αποδόσεις. ∆εν αφήνουν να πάει χαµένη ούτε µια µονάδα θρέψης γιατί:

■ Όσο άζωτο περιέχουν φτάνει 100% στα φυτά: Τα περισσότερα χηµικά λιπάσµατα όπως το 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο, ξεπλένεται πολύ γρήγορα. Από την σπορά µέχρι το φύτρωµα µεσολαβούν τουλάχιστον 15-20 ηµέρες συνεπώς το νιτρικό άζωτο δεν φτάνει στο σιτάρι ποτέ. Επίσης λιπάσµατα που περιέχουν κοινή ουρία όπως τα κοινά blending, χάνουν 30-50% του αζώτου που περιέχουν στον αέρα τις πρώτες κιόλας ηµέρες µετά την εφαρµογή τους. Για κάθε τρεις µονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή µειώνεται 100 κιλά/στρέµµα.

Τα Nutrimore δεν περιέχουν καθόλου νιτρικό άζωτο. Αντίθετα περιέχουν ένα µέρος αµµωνιακό-σταθερό άζωτο και κυρίως ουρεϊκό άζωτο το οποίο όµως είναι ενισχυµένο 100% µε AGROTAIN. Γι’ αυτό µε τα NUTRIMORE όσες µονάδες αζώτου πληρώνουµε φτάνουν στα φυτά και η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 10%.

■ Ο φώσφορος που περιέχουν είναι 90% υδατοδιαλυτός και άρα πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά: Η δεύτερη παγίδα αφορά στο φώσφορο µιας και πολλά λιπάσµατα περιέχουν φώσφορο χαµηλής υδατοδιαλυτότητας. Τα φυτά µπορούν να απορροφήσουν µόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Τα NUTRIMORE περιέχουν φώσφορο 90% υδατοδιαλυτό, έτσι πετυχαίνουµε άριστη ανάπτυξη της ρίζας και ανάπτυξη εύρωστων φυτών µε ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

■ Περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου και την παραγωγή πρωτεΐνης, άρα την κερδοφορία..

■ Παρέχουν πυκνούς τύπους λιπάσµατος: Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάµε πως τα φυτά καταλαβαίνουν µονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσµατος.

Έτσι, σε ένα χωράφι π.χ. 500 στρεµµάτων που θα πέσουν 20 κιλά/ στρέµµα 20-10-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασµα ενώ εάν χρησιµοποιηθεί λίπασµα Nutrimore 30-15-0 θα πρέπει να ρίξουµε 13,5 κιλά/στρέµµα άρα 6,75 τόνους λιπάσµατος συνολικά.

Επιλέγοντας πυκνούς τύπους Nutrimore, όλες οι µονάδες θρέψης που πληρώνει ο αγρότης φτάνουν στα φυτά. Έτσι µε λιγότερα κιλά, µειώνεται το κόστος λίπανσης , τα σιτηρά τελικά τρέφονται καλύτερα και στο τέλος η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον 15%.

Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί, πως τα λιπάσµατα NUTRIMORE εντάσσονται στα echo schemes και επιδοτούνται.

*Marketing Manager της εταιρείας Gavriel

ALFA SEEDS

Ποικιλίες σκληρού σίτου Alfa Seeds

του Ανατολίτη Μ. Κωνσταντίνου*

H Alfa Seeds ιδρύθηκε το 1995 στην καρδιά του Θεσσαλικού κάµπου, τη Λάρισα και είναι µεταξύ των ηγετικών εταιριών στην Ελλάδα στον τοµέα δραστηριοτήτων της, την παραγωγή και εµπορία πολλαπλασιαστικού υλικού σιτηρών, ψυχανθών, βάµβακος, δηµητριακών και οσπρίων.

Σε µία έκταση 27 στρεµµάτων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων η εταιρία διαθέτει χώρους αποθήκευσης 6.000 τόνων σε σιλό και 4.000 τόνων σε αποθήκες, επιτρέποντας την οµαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Η εταιρία λαµβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε πολλαπλασιαστικό υλικό τόσο των Ελληνικών όσο και των παγκόσµιων αναγκών της αγοράς, είναι σε θέση να παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία απολαµβάνουν την εµπιστοσύνη της ελληνικής αγοράς στους τοµείς της γεωργίας, διατροφικής αλυσίδας καθώς και κτηνοτροφίας .

Τα τελευταία 16 χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στην εµπορία σιτηρών συνεργαζόµενη µε µία από τις κορυφαίες βιοµηχανίες ζυµαρικών όπως η Misko -Barilla µε την Συµβολαιακή Γεωργία ,γεφυρώνοντας τη σχέση µεταξύ παραγωγού -βιοµηχανίας και απορροφώντας τους κραδασµούς της αγοράς προς όφελος του Έλληνα καλλιεργητή.

Μαζί µε το έµπειρο και σωστά καταρτισµένο πελατολόγιο σε Έλλάδα και Εξωτερικό, η εταιρία αναπτύσσεται σταθερά θεµελιώνοντας τις σχέσεις µε τους συνεργάτες της για ένα βιώσιµο µέλλον.

Η Alfa Seeds κοιτά το µέλλον µε όραµα και αισιοδοξία για µία καλύτερη γεωργία µε τον Έλληνα παραγωγό.

■ Meridiano: Υψηλή απόδοση, ισχυρό στον παγετό, σταθερό στο χωράφι

■ Iride: Ένα διαχρονικό και ξεχωριστό σιτάρι µε µεγάλη προσαρµοστικότητα

■ Odisseo: Ασύγκριτο µε άλλες ποικιλίες, πολύ υψηλή απόδοση σε συνδυασµό µε καλή τελική ποιότητα.

■ Levante: Ποιότητα και αποδόσεις στα γόνιµα χωράφια µε υψηλό ειδικό βάρος και αντοχή σε ασθένειες.

■ Sy Leonardo: Σίγουρες αποδόσεις, νωρίς! Εύκολη στην καλλιέργεια.

■ Fuego: Yψηλές παραγωγές στα φτωχά εδάφη … και απογείωση παραγωγής στα γόνιµα χωράφια!

■ Svevo: Ένα χρυσορυχείο στο χωράφι, αξεπέραστος συνδυασµός ποιότητας και απόδοσης. Πρώιµη ποικιλία µε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υψηλός κίτρινος δείκτης του σιµιγδαλιού του.

■ Puro: Μεγάλη ικανότητα συσσώρευσηςπρωτεϊνών µε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες της βιοµηχανίας ζυµαρικώνµε καλή προσαρµοστικότητα σε συνθήκες ξηρασίας.

■ SY Nilo: Eγγυηµένη παραγωγή! Υψηλές αποδόσεις, πολύ καλό αδέρφωµα, ανοχή στις ιώσεις και στην καφέ σκωρίαση µε υψηλή ποιότητα γλουτένης.

■ Νέο Verace: Ανερχόµενη δύναµη! Εξαιρετική σχέση µεταξύ επιπέδου πρωτεΐνης και απόδοσης.

*Γεωπόνος 

AGRO HELLAS

Η καλλιέργεια των σιτηρών έχει ανάγκη σε µονάδες και όχι σε κιλά λιπάσµατος

του Γιώργου Καπέλλου*

Φτάνοντας πλέον στη δύση µιας πρώιµης µα δύσκολης από άποψη συνθηκών χρονιάς, ξεκινά η προετοιµασία για την εγκατάσταση των χειµερινών σιτηρών, µε τους παραγωγούς εκτός από την προετοιµασία των αγρών να έχουν να επιλέξουν και το κατάλληλο γενετικό υλικό που µε τη σωστή θρέψη και τις ορθές γεωργικές πρακτικές θα επιφέρει µέγιστες αποδόσεις και ποιοτική παραγωγή.

Όπως σε κάθε καλλιέργεια έτσι και στα σιτηρά, η βασική λίπανση αποτελεί το θεµέλιο για υψηλές αποδόσεις, καθώς εξασφαλίζει την επάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την εγκατάσταση και τη µετέπειτα πορεία της καλλιέργειας.

Έχοντας ως στόχο λοιπόν να προσφέρουµε στο έδαφος όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη των σιτηρών, επιλέγουµε το κατάλληλο τύπο λιπάσµατος που θα τροφοδοτεί την καλλιέργεια για µεγάλο χρονικό διάστηµα µε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Απαιτήσεις καλλιέργειας

Για την σωστή ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των σιτηρών απαιτούνται 15 έως 18 µονάδες αζώτου και 5 έως 8 µονάδες φωσφόρου ενώ η προσθήκη καλίου συνίσταται µόνο σε περιπτώσεις διαπιστωµένης έλλειψης. Το άζωτο (Ν) είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φύλλων και την φωτοσύνθεση, συµβάλει στη δηµιουργία πρωτεϊνών και χλωροφύλλης, συστατικών ζωτικής σηµασίας για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη του φυτού. Ο φώσφορος (Ρ) παίζει σηµαντικό ρόλο στην αύξηση του ριζικού συστήµατος και στη µεταφορά ενέργειας µέσα στο φυτό βοηθώντας στη γρήγορη και υγιή ανάπτυξή του. Τέλος, το κάλιο (Κ) είναι σηµαντικό στην ανθεκτικότητα των σιτηρών, βελτιώνοντας τη συνολική αντοχή του φυτού σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.

Για την επιλογή του σωστού τύπου και την ποσότητα του λιπάσµατος που θα εφαρµόσουµε πρέπει να ληφθούν υπόψιν παράγοντες όπως το είδος και η ποικιλία που θα επιλέξουµε, η γονιµότητα και ο τύπος του εδάφους καθώς και οι κλιµατολογικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή, ενώ δε πρέπει να παραλείπεται η διενέργεια εδαφοανάλυσης προκειµένου να διαπιστώσουµε ελλείψεις και να αξιοποιήσουµε πλήρως τις λιπαντικές µονάδες έτσι ώστε να αναδείξουµε το παραγωγικό δυναµικό των φυτών. Παρατεταµένη θερµοκρασία, έλλειψη βροχοπτώσεων και συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της καλλιέργειας έχουν ως αποτέλεσµα τις αυξηµένες απώλειες των θρεπτικών συστατικών και τη δηµιουργία συµπτωµάτων τροφοπενειών, µειώνοντας την απόδοση και υποβαθµίζοντας την ποιότητα της παραγωγής. Ο µειωµένος ρυθµός ανάπτυξης και πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, σε συνδυασµό µε τις ξηροθερµικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία έτη στη χώρα µας την περίοδο της σποράς, κάνουν απαραίτητη τη χρήση σταθεροποιηµένων µορφών αζώτου ώστε να µειωθούν οι απώλειες απο την πτητικότητα της αµµωνίας.

Προτάσεις της Agrohellas

Ο διπλός αναστολέας ουρεάσης Limus®, αποτελεί τον πιο τεχνολογικά ανεπτυγµένο αναστολέα, µειώνοντας τις απώλειες αζώτου έως και 98%, ενώ ο υψηλής υδατοδιαλυτότητας φωσφόρος που περιέχεται σε όλους τους τύπος λιπασµάτων της Agrohellas θα τροφοδοτήσει άµεσα τα φυτά για τη δηµιουργία ενός δυνατού ριζικού συστήµατος.

Για την κάλυψη λοιπόν όλων αυτών των αναγκών και τη µεγιστοποίηση της πρόσληψης των λιπασµάτων απο το φυτό προτείνονται οι τύποι 25-15-0 Powered by Limus®, 30-15-0 Powered by Limus® και 36-16-0 Powered by Limus®, που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των φυτών κατά τη βασική λίπανση µε τον οικοµικότερο δυνατό τρόπο, επιφέροντας 20-30% όφελος στο παραγωγό. Η βασική λίπανση των σιτηρών αποτελεί λοιπόν έναν καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Με την κατάλληλη προσέγγιση και τις σωστές γεωργικές πρακτικές, όπως και η επιλογή των κατάλληλων λιπασµάτων, µπορεί να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις και βέλτιστη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας υψηλό κέρδος για τον παραγωγό.

*Crop Nutrition Technical Support

Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ

Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ µε Κορυφαιο Γενετικό Υλικό

του Χάρη Καρασαββίδη*

H Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ, µέλος του οµίλου «Redestos – Efthymiadis Agrotechnology Group», κορυφαία εταιρεία στην αγορά των γεωργικών εφοδίων, διακινεί ιδιαίτερης αξίας φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσµατα και σπόρους σποράς. Ειδικότερα στους σπόρους σιτηρών η Κ&Ν Ευθυµιάδης Μ.ΑΒΕΕ:

■ Συνεργάζεται µε ερευνητικούς και σποροπαραγωγικούς οίκους από τους σηµαντικότερους στην Ευρώπη, οι οποίοι αναπτύσσουν µεγάλα ιδιωτικά ερευνητικά προγράµµατα βελτίωσης ποικιλιών σιτηρών και διαθέτει αποκλειστικά τις ποικιλίες τους στην Ελληνική αγορά.

■ Αξιολογεί στις ελληνικές συνθήκες το νέο γενετικό υλικό για την προσαρµοστικότητα και την αποδοτικότητά του σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες.

■ Επιλέγει µοντέρνες ποικιλίες σκληρού και µαλακού σιταριού και κριθαριού που συνδυάζουν άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν τις απαιτήσεις της βιοµηχανίας και των καταναλωτών µε τα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του παραγόµενου προϊόντος.

Ποικιλίες σκληρού σιταριού

MAESTRALE: Η ποικιλία µε τον µοναδικό συνδυασµό µεγάλης πρωιµότητας, πολύ υψηλών αποδόσεων και υψηλής ποιότητας. Σταθερή επιλογή στην βιοµηχανία ζυµαρικών.

ΜONASTIR: Ποικιλία µε τις κορυφαίες αποδόσεις και ποιότητα. Χαρακτηρίζεται από την µεγάλη προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες και τα άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά της.

SECOLO: Η ποικιλία µε το µαύρο άγανο που ξεχωρίζει για το πολύ υψηλό δυναµικό παραγωγής, τη σταθερότητα των αποδόσεων σε όλες τις συνθήκες και τα εντυπωσιακά αγρονοµικά χαρακτηριστικά της.

EGEO: Πρώιµη ποικιλία που ξεχωρίζει για τις σταθερά υψηλές αποδόσεις και για την εξαιρετική προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες.

RGT AVENTADUR: Το νέο πρώιµο µαυραγάνι που διακρίνεται για τις πολύ υψηλές αποδόσεις και την εξαιρετική ποιότητα καρπού.

RGT LEONDUR: Νέα πρώιµη ποικιλία που συνδυάζει πολύ υψηλές αποδόσεις και εξαιρετική ποιότητα καρπού. Έχει άριστα αγρονοµικά χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζεται από µεγάλη προσαρµοστικότητα σε διάφορες εδαφοκλιµατικές συνθήκες και εντυπωσιακό αδέλφωµα.

*Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προϊόντων, Τοµέας Σπόρων Σποράς - Κ&Ν Ευθυµιάδης ΑΒΕΕ

FYTO-ANIMAL SERVICES

Υψηλές αποδόσεις και ποιότητα ποικιλίες για καθε έδαφος και περιοχή

του Βασίλη Μιχαήλ*

Η Fyto-animal services (F.A.S.) δραστηριοποιείται στον χώρο των εφοδίων από το 1999, έχοντας δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σποροπαραγωγή καθώς και στη δηµιουργία νέων ποικιλιών. Σήµερα διαθέτει 7.000 m2 εγκαταστάσεις και τέσσερις µονάδες καθαρισµού σπόρων, επενδύοντας διαχρονικά στην έρευνα και ανάπτυξη γενετικού υλικού σε συνεργασία µε εταιρείες και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η FAS έχει πετύχει να φτιάξει έναν αποτελεσµατικό τρόπο διαχείρισης του υλικού της από τον αγρό µέχρι το σακί παρέχοντας ένα τελικό προϊόν αντάξιο της σκληρής δουλειάς του στελεχιακού δυναµικού της.  Οι ποικιλίες σκληρού σίτου που προσφέρει είναι:

■ QUADRATO: Υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, µε καλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις περιοχές.

■ VENDETTA: Ποικιλία µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό, φαινόµενο “stay green“ δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης µέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίµανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ µε θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσµα τις µεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

■ GATTUSO: Πολύ πρώιµη ποικιλία, υψηλών αποδόσεων ειδικά σε γόνιµα εδάφη

■ PIETRAFITTA: Η κορυφαία ποικιλία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερµικές περιοχές και εδάφη χαµηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα µέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.

■ CANΝAVARO: Ποικιλία µε αυξηµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.

■ TORREBIANCA: Ποικιλία µε εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιµα εδάφη αλλά και σε λοφοειδή όπου επικρατούν άνεµοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση.

■ ALEMANO: Ποικιλία µε άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική µε εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά µε ήπιο κλίµα.

■ SPARTACO: Ποικιλία µικρού βιολογικού κύκλου, µε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόµενο «stay green», η διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας ενεργή (πράσινη) µέχρι λίγο πριν τη πλήρη ωρίµανση συντελώντας στη καλύτερη τροφοδοσία του στάχυ µε θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσµα τις µεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.

■ DORATO: Μεσοπρώιµη ποικιλία, πάρα πολύ παραγωγική µε ευρεία προσαρµοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιµάτων. 

■ ADONE: Μεσοόψιµη ποικιλία, πολύ ανθεκτική στο κρύο, µε υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.

■ BRIGANTE: Νέα πρώιµη υψηλοαποδοτική ποικιλία µε ασυναγώνιστο αδέλφωµα, υψηλού yellow inde που ικανοποιεί τη µακαρονοποιία και την αλευροβιοµηχανία.

■ PYRROS: Πρόκειται για το αποτέλεσµα της βελτίωσης των ποικιλιών που χρηµατοδοτεί η εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια, πρώιµη υψηλοαποδοτική ποικιλία άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

■ DANAOS: Ακόµα µία νέα ποικιλία από το γενετικό πρόγραµµα της FAS, πρώιµη µε αντοχή στις ξηροθερµικές συνθήκες και αποδόσεις ακόµα και σε χωράφια µειωµένης παραγωγικότητας

■ PELOPPAS: Η πιο φρέσκια ποικιλία που προήλθε από το πρόγραµµα βελτίωσης, πρώιµη και χαρακτηριστική αντοχή σε καταστάσεις stress και υψηλές αποδόσεις σε ευρεία εδαφοκλιµατικών συνθηκών.

*CEO F.A.S

Μέχρι 57 ευρώ το στρέµµα άµεσες ενισχύσεις φέτος για το σκληρό

*του Γιάννη Ρούπα

Τη χρυσή τοµή στο πεδίο που είναι σε θέση να δώσει αρκετά κιλά, υψηλή ποιότητα και το πριµ της συνδεδεµένης καλούνται να βρουν οι δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί σκληρού σίτου. Στις ιδιόµορφες συνθήκες του σήµερα, καµία παράµετρος που δύναται να βοηθήσει στο τελικό εισόδηµα δεν µπορεί να παραληφθεί.

Το Α στη καλλιεργητική διαδικασία είναι ο σπόρος και πιο συγκεκριµένα ο πιστοποιηµένος σπόρος. Η εµπειρία έχει δείξει πως η συνδεδεµένη ενίσχυση είναι σε θέση να καλύψει σχεδόν το 100% του επιπλέον κόστους που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ της αγοράς αποκλειστικά πιστοποιηµένου σπόρου και της ιδιοπαραγωγής.  Στη συνέχεια έρχεται η ώρα της σποράς. Εδώ αξίζει να σηµειωθεί πως ανοµοιόµορφο βάθος σποράς συνεπάγεται ανοµοιόµορφη ανάπτυξη των σποροφύτων, κάτι που οδηγεί σε προβλήµατα κατά την µηχανική συγκοµιδή. Αυτό που ισχύει ως γενικός κανόνας είναι ότι οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 3-4 φορές µεγαλύτερο από το µέγεθος τους. Συνήθως αν υπάρχει λίγη υγρασία στην επιφάνεια και αναµένονται βροχοπτώσεις, τα χειµερινά σιτηρά σπέρνονται ρηχά στα 2,5 µε 4 εκατοστά βάθος. Σηµαντικό ρόλο επίσης παίζει το µέγεθος του σπόρου και η υγρασία του εδάφους.

Να σηµειωθεί πως µε το που πέφτει ο πιστοποιηµένος σπόρος σιταριού στο χωράφι, αυτόµατα ο παραγωγός έχει να περιµένει τουλάχιστον 44 ευρώ το στρέµµα άµεσες ενισχύσεις, και αν µπορέσει να αξιοποίησει και τις νέες τεχνολογίες θρέψης, τότε το συνολικό «πακέτο» επιδοτήσεων, φτάνει τα 57 ευρώ το στρέµµα. Οι παραπάνω τιµές βασίζονται σε όσα πληρώθηκαν οι παραγωγοί που έσπειραν σκληρό σιτάρι το 2023, µε εκείνες βέβαια που προβλέπει η ΚΑΠ να είναι υψηλότερες, ωστόσο θα πρέπει πάντα να λαµβάνεται υπόψη η υπερβάλλουσα ζήτηση. Αναλυτικότερα οι επιδοτήσεις για το σκληρό σιτάρι 2024 έχουν ως εξής:

■ Συνδεδεµένη ενίσχυση: Ελάχιστη τιµή 8,5 ευρώ το στρέµµα και µέγιστη 11,5 ευρώ το στρέµµα. Για πρώτη φορά φέτος ορίζεται αυτό το εύρος τιµών ώστε κανείς να µη λαµβάνει πριµ χαµηλότερο από 8,5 ευρώ στο σκληρό όσο και να ξεπερνάνε οι εκτάσεις που θα µπουν φέτος το φθινόπωρο τις τιµές αναφορές που ορίζει η ΚΑΠ.

■ Οικολογικά σχήµατα: Η σπορά σκληρού σίτου (οποιαδήποτε ποικιλία) πληρώθηκε µε 13 ευρώ το στρέµµα (µέση τιµή που ορίζει η ΚΑΠ είναι 31,3 ευρώ/στρέµµα). Συνδυάζεται µε το κοµπόστ που πληρώθηκε µε 5,4 ευρώ το στρέµµα και µε τις δράσεις ειδικής θρέψης (παρεµποδισµένα λιπάσµατα, βραδείας αποδέσµευσης, βιοδιεγέρτες) και χρήσης τεχνολογίας ακριβείας στη λίπανση (νέα δράση µε µέση τιµή 10 ευρώ/στρέµµα), το σύνολο των πριµ eco-schemes ξεπερνάει τα 26 ευρώ το στρέµµα. Οι παραπάνω τιµές βασίζονται στα ποσά που πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τις επιδοτήσεις οικολογικών σχηµάτων 2023.

■ Βασική ενίσχυση: Η µέση αξία του δικαιώµατος για όλους τους παραγωγούς προσεγγίζει τα 23 ευρώ το στρέµµα για το 2024.

ATLANTICA AGRICOLA


EUROCHEM



ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ


Αριθμός Άδειας Διάθεσης στην Αγορά (ΑΑΔΑ): 70553
ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για το σκληρο σιτάρι  διαθέσιμο εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία