BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Αρέσει η ασφάλεια που δίνει η συμβολαιακή, γύρω από τα 20 λεπτά το κριθάρι για βύνη

Όταν η αγορά παίζει χαµηλά, η ασφάλεια στα έσοδα αποτελεί σηµαντικό πλεονέκτηµα, µε τις λύσεις συµβολαιακής σε σκληρό σιτάρι και κριθάρι βυνοποίησης να προκρίνονται ως µια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή. Μέσα στις επόµενες 15 µέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά µε τις συµβάσεις, οι οποίες θα είναι προσαρµοσµένες στις εµπειρίες της φετινής χρονιάς. Με σύµµαχο τα επιµέρους πριµ σε σπόρο και θρέψη και όπλο την ποιότητα, ένας παραγωγός µπορεί να λογαριάσει την επόµενη χρονιά µε προϋπολογισµένα έσοδα, ώστε να ρυθµίσει αποτελεσµατικά τα έξοδα.

27-30_cover_35

Λεωνίδας Λιάμης, Γιάννης Ρούπας

505
0

Στη συµβολαιακή λίγο πιο κάτω από περυσι οδεύει το σκληρό σιτάρι

Προσαρµοσµένες στα σηµεία των καιρών οι συµβάσεις µε τη βιοµηχανία, στα ίδια επίπεδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, µε 20 λεπτά το βυνοποιήσιµο κριθάρι

Σε περίοδο έντονων εσωτερικών διεργασιών βρίσκονται αυτές τις µέρες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην συµβολαιακή σιτηρών, µε τους συνεργάτες να περιµένουν να πάρουν στα χέρια τους τις συµβάσεις µε τους τελικούς όρους µέχρι τις αρχές Νοεµβρίου.

Στο σκληρό σιτάρι, η Barilla Hellas θα κινηθεί µε τα γνωστά 50.000 στρέµµατα και αντίστοιχους γενικούς όρους µε άλλες χρονιές, πάντα µε γνώµονα να µην επηρεάσει αρνητικά την αγορά, όπως εξηγεί στην Agrenda ο Κώστας Θεοχαρίδης, ∆ιευθυντής Αγορών Πρώτων Υλών της εταιρείας. «Βέβαια, όπως φάνηκε από την πορεία των πραγµάτων φέτος, οι τιµές που ανακοινώθηκαν τέτοια εποχή πέρυσι αποδείχθηκαν αρκετά πάνω από την πραγµατικότητα της φυσικής αγοράς», σηµειώνει ο κος Θεοχαρίδης. Κάπως έτσι, αναµένεται οι τιµές ασφαλείας που θα προσφερθούν για τη φετινή χρονιά να είναι µερικά λεπτά κάτω σε σχέση µε πέρυσι, κάτι που πρακτικά σηµαίνει πως τα 27 µε 28 λεπτά το κιλό δεν θα παίξουν φέτος ως δίκτυ ασφαλείας, καθώς πέρυσι οδήγησαν σε αρνητικά οικονοµικά αποτελέσµατα.

Στα ίδια επίπεδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Αντίστοιχα στο κριθάρι βυνοποίησης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δε φαίνεται πως θα αλλάξει και πολλά στο δικό της πρόγραµµα συµβολαιακής, αν και τα στρέµµατα µπορεί να βγουν λίγο µειωµένα, δηλαδή από 150.000 σε 140.000, αν και ακόµα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διανοµής του σπόρου. Η εταιρεία θα κινηθεί και φέτος µε την ποικιλία Lexy, ενώ για πρώτη φορά φέτος µπαίνει ως επιλογή και η ποικιλία Giouzel. Επίσης, η εταιρεία σχεδιάζει να εγγράψει άλλες δύο ποικιλίες, οι οποίες να σηµειωθεί πως έχουν αναπτυχθεί µέσω του προγράµµατος βελτίωσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σε συνεργασία µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (ΓΠΑ). Υπενθυµίζεται πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και το ΓΠΑ συνεργάζονται στο πρόγραµµα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», το οποίο έχει στόχο να προσφέρει στους παραγωγούς µια ψηφιακή πλατφόρµα γεωργίας ακριβείας, υπολογισµού άνθρακα και εκτίµησης παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού, µε αφετηρία τα χωράφια της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την τιµολόγηση, η τιµή ασφαλείας θα παραµείνει στα 20 λεπτά το κιλό µε την όποια αναπροσαρµογή να αποφασίζεται το ερχόµενο καλοκαίρι και να ενεργοποιείται σε περίπτωση που το κτηνοτροφικό κριθάρι σε µέσους όρους παίξει πάνω από την τιµή ασφαλείας. Στην περίπτωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης «ΒΕΡΓΙΝΑ», φηµολογείται πως το δίκτυ ασφαλείας που θα στηθεί στη βόρεια Ελλάδα για τη νέα σοδειά θα είναι 1 µε 2 λεπτά το κιλό κάτω από τα περσινά 23 λεπτά το κιλό.

Πιστοποιηµένος σπόρος & Λίπανση 

Για µια καλύτερη ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή συστήνεται το σύνολο του σπόρου που χρησιµοποιείται να είναι πιστοποιηµένος, καθώς έτσι εξασφαλίζεται ποικιλιακή καθαρότητα, άριστη φυτρωτική και βλαστική ικανότητα, απουσία σπασµένων σπόρων ή σπασµένων εµβρύων, οµοιοµορφία των σπόρων σε µέγεθος και βάρος και απουσία σπόρων ζιζανίων ή άλλων ποικιλιών. Στη βασική λίπανση χορηγείται το σύνολο της ποσότητας σε φώσφορο και κάλιο και ένα µέρος της ποσότητας του αζώτου. Η χορήγηση της επιφανειακής λίπανσης γίνεταιι σε δύο δόσεις, η µια στο αδέλφωµα (µέχρι και την έναρξη του καλαµώµατος) και η άλλη πριν το ξεστάχυασµα, ενώ η τελευταία εφαρµογή αυξάνει σηµαντικά την πρωτεΐνη σε ποσοστό µεγαλύτερο του 13%. Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας σκληρού σίτου είναι ίσως ο σηµαντικότερος παράγοντας για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και την παραγωγή ποιοτικού τελικού προϊόντος, το οποίο θα είναι και ευκολότερα εµπορεύσιµο. Ο καλλιεργητής πρέπει να επιλέγει την κατάλληλη ποικιλία για τον αγρό του, αξιολογώντας συγκεκριµένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι: ■ Το δυναµικό παραγωγής ■ Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου (πρωιµότητα) ■ Η ικανότητα ανάπτυξης αδελφιών ■ Η αντοχή στο πλάγιασµα ■ Η αντοχή στις ασθένειες (πχ σεπτοριάσεις, σκωριάσεις) ■ Η αντοχή στους παγετούς και την ξηρασία.

Μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές η προετοιμασία για το σκληρό σιτάρι

Οµοιόµορφο και γρήγορο φύτρωµα φέρνει ο καλός θρυµµατισµός του εδάφους

της Βασιλικής Μαντά

«Η αρχή είναι το ήµισυ του παντός» σύµφωνα µε τον Πυθαγόρα και, βέβαια, εξαίρεση σε αυτό τον «κανόνα» δε θα µπορούσε να αποτελέσει το κοµµάτι της γεωργίας. Αυτή την περίοδο, οι παραγωγοί ετοιµάζονται για την επόµενη σπορά στα σιταροχώραφα, και αφού εξασφαλιστεί ο πιστοποιηµένος σπόρος, µε τα σταθερά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, σειρά έχει η προετοιµασία του αγρού. Οι βροχές του φθινοπώρου έχουν δηµιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την υποδοχή των νέων σπόρων, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του οργώµατος και αυτό γιατί, οι δεσµοί µεταξύ των µορίων του εδάφους χαλαρώνουν, εποµένως απαιτείται λιγότερη µηχανική ενέργεια, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες υγρασίας και αερισµού για το φύτρωµα του σπόρου, ενώ φυσικά προεξοφλείται ο καλύτερος δυνατός θρυµµατισµός του εδάφους. Αξίζει να σηµειωθεί, πως οι σωστές αποφάσεις πριν από την σπορά είναι καθοριστικές, καθώς µπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάµεσα σε µια καλή ή µέτρια χρονιά, επιφέροντας υψηλές αποδόσεις συνδυαζόµενες µε καλά ποιοτικά αποτελέσµατα.

Το όργωµα είναι σηµαντικό να πραγµατοποιείται όταν το χωράφι βρίσκεται στο ρώγο του, ενώ είναι σηµαντικό η διαδικασία να αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς µήνες µιας και το έδαφος είναι πολύ ξηρό, χάνεται η ελάχιστη υγρασία του και προκαλείται φθορά στα γεωργικά µηχανήµατα. Επισηµαίνεται, ότι το φθινοπωρινό όργωµα δεν πρέπει να γίνεται σε µεγάλο βάθος, καθώς ο κύριος όγκος του ριζικού συστήµατος βρίσκεται στα πρώτα 30 εκ. του εδάφους. Βαθύτερο όργωµα συνίσταται όταν η προηγούµενη καλλιέργεια αφήνει µεγάλο όγκο υπολειµµάτων, όπως το βαµβάκι και το καλαµπόκι ή υπάρχει ανάγκη καταπολέµησης βαθύρριζων ζιζανίων. Κατά την παραδοσιακή κατεργασία, λίγο πριν από τη σπορά, ακολουθεί το δισκοσβάρνισµα για το ψιλοχωµατισµό του εδάφους και για την ενσωµάτωση της βασικής λίπανσης.

Όσον αφορά την εποχή σποράς, αυτή ξεκινά από αρχές Οκτωβρίου έως µέσα Γενάρη, µε τον πιο σηµαντικό παράγοντα στην επιλογή του χρόνου να αποτελούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς τα σιτηρά καλλιεργούνται σε ξερικά χωράφια µε την καλλιέργεια κοστολογικά να µην µπορεί να «σηκώσει» αρδευτικά κόστη. Για αυτό και οι πρώιµες σπορές το φθινόπωρο σε συνδυασµό µε έλλειψη βροχών οδηγούν σε προβληµατικές σπορές, µε εξαίρεση το κριθάρι, το οποίο έχει σηµαντικά λιγότερες απαιτήσεις σε νερό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί αν θέλουν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους στο µέγιστο. Μια πρώιµη σπορά µπορεί να εκθέσει την καλλιέργεια σε παγετό ή ξηρασία, ενώ στην περίπτωση της όψιµης, αυτή ενδέχεται µε τη σειρά της να επιφέρει µείωση των αποδόσεων λόγω µικρότερης διάρκειας της καλλιεργητικής περιόδου. ∆εν πρέπει κανείς να ξεχνά φυσικά, ότι η επιλογή του κατάλληλου σπόρου αποτελεί την αρχή και το τέλος κάθε καλλιεργητικής προσπάθειας. Από αυτόν εξαρτώνται το γρήγορο και κανονικό φύτρωµα, η πρώτη ανάπτυξη των φυτών, η καθαρότητα και οµοιογένεια της καλλιέργειας και τέλος η απόδοση και η ποιότητα.

ΣΕΠΥ


ALTANTICA AGRICOLA



MELISSA KIKIZAS



FAS

Ολόκληρο το αφιερώμα της Agrenda για τις φροντίδες στο σιτάρι διαθέσιμο εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία