BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Εννέα γευστικές επιλογές από Ελλάδα για το τραπέζι των Χριστουγέννων

Γεύσεις και αρώµατα που γεννά η ελληνική γη και στα χέρια ταλαντούχων παραγωγών γίνονται δυναµικές προτάσεις του εγχώριου επιχειρείν και µονοπάτια για να ταξιδέψει η χώρα στις διεθνείς λεωφόρους, επιλέγει η Agrenda για το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Προϊόντα που προσφέρουν πάνω απ' όλα απόλαυση αποδεικνύοντας την ίδια στιγµή ότι αυτή µπορεί να συνδυαστεί και µε υψηλή διατροφική αξία.

27-30_cover_41

70
0
Marmaro EVOO από τη Χαλκιδική

Με αγάπη και σεβασμό στο δέντρο και όραμα για ένα ιδιαίτερο προϊόν

Ανώτερη κατηγορία ελαιολάδου µε έντονη γεύση και ελαφρώς πικρή, πικάντικη επίγευση, που παράγεται από άγουρες ελιές της ποικιλίας «Πράσινες ελιές Χαλκιδικής», οι οποίες συλλέγονται απευθείας µε το χέρι. Μια ποικιλία, η οποία δεν είναι τόσο γνωστή για το ελαιόλαδό της, όσο για τις µεγάλες, καταπράσινες και γυαλιστερές επιτραπέζιες ελιές της, ένα από τα δυνατά  χαρτιά στις εξαγωγικές επιτυχίες του εγχώριου κλάδου.


Το Marmaro EVOO του ∆ηµήτρη Γαρόφαλλου είναι ένα ελαιόλαδο που προτείνεται για ωµή κατανάλωση και µπορεί να απογειώσει το εορταστικό τραπέζι. Πέρα από τη χειρωνακτική συλλογή, η διαδικασία που χρησιµοποιείται για την παραγωγή του είναι η ψυχρή έκθλιψη, αποκλειστικά µε µηχανικά µέσα, µε τελικά χαρακτηριστικά τη  χαµηλή οξύτητα και την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Είναι ένα προϊόν που έχει παραχθεί µε αγάπη και σεβασµό στο δένδρο αλλά και όραµα για τοποθέτηση του εγχώριου προϊόντος στα µεγάλα διεθνή ράφια.


Από τη σειρά Pylos του Nestor Wines

Στις εκλεκτές εκφράσεις της Μεσσηνιακής γης το Cabernet Sauvignon

Bαθύ πορφυρό χρώµα, αρώµατα µαύρων φρούτων στη µύτη, συνδυασµένα µε νότες ανατολίτικων µπαχαρικών και διακριτικές φυτικές αποχρώσεις. Πλούσιο στόµα, µε γεµάτο σώµα, ισορροπηµένη οξύτητα και καλοδουλεµένες τανίνες που υπόσχονται µακροχρόνια παλαίωση για το Cabernet Sauvignon της σειράς Pylos. ∆ηµιουργός η Nestor Wines, µέλος της SL EMPERIA GR και συνεχιστής της παράδοσης του ιστορικού οινοποιείου της περιοχής, γνωστής για την καλλιέργεια εξαιρετικών διεθνών ποικιλιών, που έχει αναδείξει την ποικιλία Cab. Sauvignon ως µία από τις πιο εκλεκτές εκφράσεις της.

Ο τρύγος πραγµατοποιείται χειρωνακτικά στα τέλη Αυγούστου και ακολουθείται από κλασική διαδικασία ερυθρής οινοποίησης. Το κρασί ωριµάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια πρώτης, δεύτερης και τρίτης χρήσης για 12-14 µήνες, γεγονός που του προσφέρει εξαιρετική πολυπλοκότητα.

Γαλοτύρι ΠΟΠ Ρούσσας

Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στο εορταστικό τραπέζι

«Καθαρό, φρέσκο και κρεµώδες» ήταν το αποτέλεσµα της τυφλής γευσιγνωσίας των Great Taste Awards 2023 που έδωσε στο Γαλοτύρι ΠΟΠ Ρούσσας -και για πρώτη φορά σε ελληνικό παραδοσιακό προϊόν- την υψηλότερη βαθµολογία από όλα τα προϊόντα που συµµετείχαν.

Ένα αλειφώδες τυρί, το οποίο παρασκευάζεται µε την παραδοσιακή συνταγή που η οικογένεια Ρούσσα κληρονόµησε από Σαρακατσάνους προγόνους της. Σήµερα το Γαλοτύρι ΠΟΠ παράγεται µε αιγοπρόβειο γάλα από τα καλύτερα κοπάδια που τρέφονται µε την πλούσια εγχώρια χλωρίδα, προωθώντας µέσω της Ρούσσας ΑΕ την ελληνική γαστρονοµική παράδοση σε ολόκληρο τον κόσµο.

Χρυσός Κόκορας από τον Όλυμπο

Ταυτισμένος με το τραπέζι των Χριστουγέννων

Κατέχει κυρίαρχη θέση στις προτιµήσεις των καταναλωτών και προτιµάται γεµιστός σύµφωνα µε τα έθιµα της Μακεδονίας, αλλά δεν απογοητεύει σε οποιαδήποτε άλλη παρασκευή. Ο Χρυσός Κόκορας της οικογενειακής και πλήρως καθετοποιηµένης επιχείρησης της οικογένειας Αµβροσιάδη αποτελεί προϊόν ιδιαίτερα µελετηµένης εκτροφής, προσεγµένης και προσανατολισµένης, έτσι ώστε το τρυφερό, ζουµερό και ιδιαίτερα γευστικό του κρέας να αποτυπώνεται στον γευστικό χάρτη και την µνήµη του καταναλωτή.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της πτηνοτροφικής επιχείρησης του Ολύµπου, φέρνει στο τραπέζι, παρέα µε τον Χρυσό Κόκορα, και µια σειρά νέων και κλασικών γεύσεων για την πιο πλήρη και πλούσια γαστρονοµική εµπειρία που µπορεί να προσφέρει η ελληνική εορταστική κουζίνα.

Ειδικά για τις ηµέρες των Χριστουγέννων, η Αµβροσιάδης Κοτόπουλα Ολύµπου έχει και άλλες προτάσεις, όπως τα ρολά κοτόπουλο, οι τηγανιές, τα συκωτάκια, τα σουβλάκια και τα φιλέτα.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το γεγονός ότι διαθέτει σηµαντικό ποσοστό ιδιόκτητων θαλάµων, δίνει στην Αµβροσιάδης τη δυνατότητα να περιορίζει το κόστος, διατηρώντας την ισορροπία ποιότητας – τιµής στα προϊόντα της. Επίσης, συνεργάζεται µε παραγωγούς από την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Ηµαθία, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, της Σέρρες, τη Θήβα, µε τους συνεργαζόµενους να καλύπτουν το 30% της παραγωγής που διαχειρίζεται η εταιρεία. Εκτός από την γκάµα που διαθέτει σε παρασκευάσµατα όπως σνίτσελ, τηγανιά, κοτοµπουκιές, cordon bleu, η Αµβροσιάδης πέτυχε µια σταδιακή είσοδο και στα προψηµένα προϊόντα από κοτόπουλο.

Και όλα αυτά µε φόντο τον Όλυµπο, όπου η οικογένεια Αµβροσιάδη ξεκίνησε την πορεία της στον τοµέα της πτηνοτροφίας πίσω στο 1964, κυριολεκτικά από το µηδέν, µε την πρώτη εγκατάσταση να στήνεται µε το χέρι στο χωριό Εξοχή Πιερίας, φτιαγµένη από πέτρα, άχυρα και πηλό. Σήµερα έχει αναδειχθεί σε µια σύγχρονη, άρτια οργανωµένη και καθετοποιηµένη εταιρεία, η οποία δεν σταµατά να επενδύει σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεών της, που θα εκσυγχρονίσουν την παραγωγή και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη δυναµικότητά της.

Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut

Νέο κεφάλαιο για τον αμπελώνα της Δράμας

Τον τόνο της πραγµατικής εορτής τόσο στο µυαλό, όσο και στον ουρανίσκο µπορεί να δώσει ένα ποιοτικό αφρώδες κρασί, όπως το Blanc de Blanc, το πρώτο αφρώδες του Κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη. Ένας οίνος που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το πολυδύναµο terroir της ∆ράµας.

Το Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut παράγεται από σταφύλι ποικιλίας Βιδιανό που προέρχεται από τον αµπελώνα «Γέννηση Αυγής» στο ορεινό Κατάφυτο σε υψόµετρο  830 µέτρων. Ένα µοναδικό αµπελοτόπι, που όπως προδίδει και το όνοµά του, «λούζεται» από τις πρώτες ακτίνες του ήλιου κάθε πρωί, η φρεσκάδα και η πολυπλοκότητα του οποίου εκφράζονται πλέον και µέσα από τον κοµψό αφρώδη οίνο. Η οινοποίηση ακολουθεί την παραδοσιακή µέθοδο µε δεύτερη ζύµωση στη φιάλη και παραµονή στις οινολάσπες για 24 µήνες.

Μανούρι ΠΟΠ

Η μυστική συνταγή παππού κατέκτησε τον κόσμο της γεύσης

Γεµάτη πλούσια γεύση και άρωµα για το παραδοσιακό Μανούρι ΠΟΠ που παρασκευάζει το πολυβραβευµένο τυροκοµείο Χώτος στη Φαλάνη Λάρισας, το οποίο και έχει συνδέσει το όνοµά του µε αυτό το είδος µαλακού τυριού.


Η οικογένεια Χώτου ασχολείται αποκλειστικά µε την τυροκοµία εδώ και τρεις γενιές, µε την παράδοση να ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα όταν ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, τελειοποίησε τα µυστικά της παρασκευής της Φέτας και του Μανουριού, που γνώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Σαµαρίνας. Σήµερα η Χώτος ΑΒΕΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εµπειρία µε τη σύγχρονη τεχνογνωσία.

Terra Creta Grand Cru

Κορωνέικη ποικιλία στην καλύτερη στιγμή της

Πολύ χαµηλή οξύτητα µε αρµονικές νότες φρέσκων πράσινων αµυγδάλων, λουλουδιών και εσπεριδοειδών και γεύση που συµπληρώνεται από πράσινο πιπέρι, αγκινάρα και βότανα, καθιστούν το Terra Creta Grand Cru ένα παράδειγµα της προσέγγισης της Terra Creta στην καλλιέργεια και παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Η οποία σηµειωτέον φέτος βγήκε στην αγορά µε ανανεωµένη εικόνα εµπνευσµένη από την πανάρχαια ελιά των Βουβών. Μια ετικέτα που έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κατακτώντας την πρώτη θέση ως το πιο πολυβραβευµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας στον κόσµο για 5η συνεχή χρονιά και την Terra Creta να αποτελεί τον πιο πολυβραβευµένο παραγωγό ελληνικού EVOO Κορωνέικης.

Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής

Ισορροπία στη γεύση και τη βιωσιμότητα στην παραγωγή

Όλη η νοστιµιά, η γεύση και η υψηλή διατροφική του αξία του κοτόπουλου ελεύθερης βοσκής µε τη σφραγίδα της Πίνδος βρίσκει τη θέση της στο εορταστικό τραπέζι.  Κάθε κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής Πίνδος µεγαλώνει σε µικρές φάρµες σε υψόµετρο πάνω από 700 µ. στον ορεινό όγκο της Πίνδου στο Νοµό Ιωαννίνων και  ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής µε δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο φυσικό ορεινό περιβάλλον.

Ο ΑΠΣΙ «ΠΙΝ∆ΟΣ» οδηγεί τις εξελίξεις στον κλάδο εδώ και 65 χρόνια, αποτελώντας ένα σύγχρονο πρότυπο συνεταιριστικής επιχειρηµατικότητας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αναπτύσσεται διαρκώς, µέσα από επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτοµία.

Μαρούλι σε γλαστράκι από τη Βοιωτία

Φρέσκο στο τραπέζι έως και τέσσερις εβδομάδες από την αγορά του

Με µαρούλι που διατηρείται φρέσκο για έως και τέσσερις εβδοµάδες είτε εντός, είτε εκτός ψυγείου υπό την προϋπόθεση ότι ποτίζεται, το οποίο προέρχεται από τη µονάδα υδροπονικής καλλιέργειας που διατηρεί στο Κάστρο Βοιωτίας σε γλαστράκι συστήθηκε σε σούπερ µάρκετ και οπωροπωλεία ανά την Ελλάδα η Intelligent Green Crops. Ένα καινοτόµο και εµπορικό προϊόν, που προέκυψε ως αποτέλεσµα του παραγωγικού εγχειρήµατος του Οµίλου ΕΝΤΕΚΑ που καταλαµβάνει µια έκταση 21 στρεµµάτων και φέρνει στο ράφι φυλλώδη λαχανικά και κυρίως λόλες (κόκκινες και πράσινες), µαζί µε το σήµα κατατεθέν µαρούλι Βutterhead.

Σύµφωνα µάλιστα µε τον Κώστα Φιλιππακόπουλο, γενικό διευθυντή της IGC, πρόκειται στην ουσία για ένα προϊόν που αναδεικνύει τα σαφή πλεονεκτήµατα, της λειτουργίας των σύγχρονων υδροπονικών θερµοκηπιακών µονάδων παραγωγής κηπευτικών τόσο σε ό, τι αφορά την ποιότητα και τη γεύση, όσο και την ανάπτυξη του εγχώριου πρωτογενούς τοµέα.

 

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαθεσιμο εδώ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία