BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Μπαίνει σε 1 εκατ. στρέμματα φέτος ο ηλίανθος και γράφει ξανά «4» μπροστά στην τιμή

Με πρόσοδο έως 180 ευρώ το στρέµµα και επιπλέον 35 ευρώ από το καθεστώς βασικής και αναδιανεµητικής, ο ηλίανθος προκρίνεται φέτος ως έξυπνη επιλογή µειωµένου ρίσκου. Η ευελιξία που προσφέρει για σπορά σχεδόν σε κάθε είδος εδάφους, το αξιοπρεπές επίπεδο τιµής που συντηρεί τα τελευταία χρόνια και η διαρκής βελτίωση στο κοµµάτι των υβριδίων, καθιστούν τον ηλίανθο δηµοφιλή καλλιεργητική επιλογή το 2025. Πολλοί εκτιµούν πως οι φετινές εκτάσεις της καλλιέργειας θα ξεπεράσουν µε σχετική άνεση το 1.000.000 στρέµµατα.

1011_27-30_cover

Γιάννης Ρούπας

7928
0

Στους µεγάλους κερδισµένους των εαρινών σπορών συγκαταλέγεται το 2025 ο ηλίανθος, στον οποίο φέτος στρέφονται αγρότες από όλα τα µήκη και πλάτη της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μπορεί για την ώρα να µην υπάρχει πάρει υπογραφή η κατανοµή βιοντίζελ για το 2025, ωστόσο οι παραγωγοί δείχνουν εµπιστοσύνη στην λειτουργία της αγοράς, κάτι που βοήθησαν όπως φαίνεται και οι περσινές καλές τιµές που δόθηκαν για την καλλιέργεια. Πολλοί είναι αυτοί που περιµένουν εκτόξευση της καλλιέργειας φέτος, ίσως και πάνω από 1,1 εκατ. στρέµµατα.

Υπενθυµίζεται ότι τα περσινά συµβόλαια έφτασαν µέχρι τα 47 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. «Αν δεν υπήρχε ο περσινός λίβας θα µιλάγαµε για µια εξαιρετική χρονιά. Πιστεύουµε ότι τα περσινά φαινόµενα δεν θα επαναληφθούν. Μας έχει επικοινωνηθεί ότι και φέτος οι τιµές θα παίξουν πάνω από 40 λεπτά το κιλό, παρά την αναµενόµενη αύξηση των εκτάσεων», εξηγεί στην Agrenda παραγωγός από τον Έβρο. 

Γιατί τόσος ντόρος για τον ηλίανθο θα αναρωτηθεί κανείς. Πέραν της περσινής καλής τιµής, το κόστος παραγωγής του, τόσο σε επίπεδο σπόρου σποράς όσο και λίπανσης, φυτοπροστασίας κι άρδευσης, είναι πολύ µικρότερο συγκριτικά µε τις υπόλοιπες εαρινές επιλογές. Άλλωστε, η αρνητική εµπειρία του 2024 σε µια σειρά από µεγάλες καλλιέργειες, οδηγεί το 2025 µερίδα κόσµου σε πιο συντηρητικές επιλογές, µε µικρότερο ρίσκο που απαιτούν και χαµηλότερο επίπεδο ρευστότητας.

Σε γενικές γραµµές άλλωστε, ο ηλίανθος ξεχωρίζει διότι χαρίζει υπεραξία σε άνυδρα χωράφια που υπό άλλες περιστάσεις δεν θα µπορούσαν να αποφέρουν σηµαντικά έσοδα. Συνδυάζεται επίσης καλά στον Ελλαδικό χώρο ως λύση αµειψισποράς, ιδιαίτερα σε συνδυασµό µε σιτάρι. Όταν όµως εξασφαλιστεί η άρδευση, τότε είναι που η καλλιέργεια γίνεται πραγµατικά ανταγωνιστική από πλευράς εσόδων. Σε ένα ποτιστικό αγροτεµάχιο, οι αποδόσεις σχεδόν τριπλασιάζονται και µπορούν να αγγίξουν τα 400-420 κιλά σπόρου.

Υβρίδια µικρού βιολογικού κύκλου

Επίσης, η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη χρήση υβριδίων µικρού βιολογικού κύκλου, δηλαδή ποικιλιών που ωριµάζουν σε 2,5 µε 3 µήνες και όχι σε 4 µήνες όπως συνηθίζεται, προσφέροντας µεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Συνήθως ο κλασικός ηλίανθος σπέρνεται από την 25η Μαρτίου έως αρχές Μαΐου και µπορεί να συγκοµιστεί ταυτόχρονα µε τις επίσπορες ποικιλίες, οι οποίες µπαίνουν από τα µέσα Μαΐου έως και τον Ιούνιο.

 
Επιπλέον μονάδες αζώτου στα ποτιστικά χωράφια

Το Α και το Ω στη κατάρτιση του πλάνου θρέψης για ηλίανθο, είναι η εδαφολογική ανάλυση. Η µεγάλη προσαρµοστικότητα της καλλιέργειας, επιτρέπει τη σπορά της σε ευρεία γκάµα εδαφών, που σηµαίνει πως µπορούν εύκολα να γίνουν υπερλιπάνσεις ή υπολιπάνσεις αν δεν προσέξει ο γεωπόνος.

Σε επίπεδο βασικών αναγκών, συνήθως απαιτούνται 8-10 µονάδες αζώτου, από  5-7 καλίου και αντίστοιχα 5 µε 7 µονάδες φωσφόρου. Σε ποτιστικές καλλιέργειες η συνολική ποσότητα αζώτου µπορεί να φθάσει µέχρι τις 15 µονάδες.

Η προσθήκη αζώτου αµµωνιακής µορφής φαίνεται να έχει και µια επιπλέον ευεργετική́ δράση, αφού́ δρα κατασταλτικά́ κατά́ της οροβάγχης. Το κάλιο είναι απαραίτητο να εφαρµοστεί σε περιπτώσεις εδαφών µε έλλειψη στο στοιχείο αυτό. Να σηµειωθεί πως σε επίπεδο ιχνοστοιχείων, το βόριο είναι το σηµαντικότερο για την καλλιέργεια του ηλίανθου, καθώς η απουσία του µπορεί να έχει επιπτώσεις στην τελική παραγωγή, ιδιαίτερα σε φτωχά εδάφη µε έλλειψη ασβεστίου.

Στο κοµµάτι της φυτοπροστασίας, συνιστάται η αµειψισπορά, ως πρακτική που συµβάλλει τόσο στη διαχείριση των ασθενειών όσο και στην αντιµετώπιση του παρασίτου της οροβάγχης.

Ολόκληρο το ειδικό αφιέρωμα της Agrenda είναι διαθέσιμο εδώ




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία