BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Από 7 Μαΐου ενίσχυση έως 75% για επενδύσεις σε 14 αγροτικούς κλάδους

Από τις 7 Μαΐου έως και τις 7 Ιουλίου 2025 θα µείνει ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για το Μέτρο Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων, σύµφωνα µε την προκήρυξη συνολικού προϋπολογισµού 135 εκατ. ευρώ.

25-32_pin_7

Γιώργος Κοντονής

153
0

Οι ενδιαφερόµενοι θα ενισχυθούν για δαπάνες ύψους 400.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ µε το ύψος στήριξης να είναι σηµαντικά αυξηµένο σε σχέση µε το αντίστοιχο παλαιότερο Μέτρο 4.2.1, φτάνοντας το 65% σε Θεσσαλία, Κρήτη και περιοχές ∆ίκαιης Μετάβασης, το 75% στα νησιά Αιγαίου και το 50% στις υπόλοιπες Περιφέρειες (40% η Αττική).

Αναφορικά µε τους κλάδους για τους οποίους µπορεί να ενισχυθεί ο ενδιαφερόµενος, φαινοµενικά περιλαµβάνεται το πλήρες φάσµα δραστηριοτήτων αγροτικής µεταποίησης, µε τις γνωστές βέβαια εξαιρέσεις: ∆εν ενισχύεται η ίδρυση ελαιοτριβείων, πυρηνοελαιουργείων (ενισχύεται κανονικά ο εκσυγχρονισµός και η µετεγκατάσταση), ο εκκοκκισµός βάµβακος, η ίδρυση σφαγείων µε ορισµένες εξαιρέσεις, η παρασκευή καφέ, ζάχαρης κ.λπ. Αιτήσεις θα µπορούν να κάνουν όλα τα νοµικά πρόσωπα, οι ατοµικές επιχειρήσεις και τα συλλογικά σχήµατα. Στις επιλέξιµες δαπάνες προβλέπονται αγορές οικοπέδων, ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού µεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης, αγορά οχηµάτων µεταφοράς (βυτιοφόρα, περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά κ.λπ), εγκατάσταση ΑΠΕ, δαπάνες συµβουλευτικής, τεχνικών µελετών, λογισµικού κ.α.

Ολόκληρη η σχετική πρόσκληση είναι διαθέσιμη εδώ

Αν δεν φτάσει το αρχικό ποσό των 135 εκατ. ευρώ, τότε θα υπάρξει υπερδέσµευση πόρων η οποία µπορεί να ανέλθει έως το 110% του αρχικού προϋπολογισµού σύµφωνα µε τα όσα αναφέρει η προκήρυξη. Για την κατάταξη των υποψήφιων προβλέπεται πίνακας µοριοδότησης µε προτεραιότητα σε πολύ µικρές επιχειρήσεις, καινοτόµο εξοπλισµό ή τελικό προϊόν, επεξεργασία βιολογικών προϊόντων, εγκατάσταση συστηµάτων ΑΠΕ και αρδευτικών.

Σηµειώνεται πως αιτήσεις θα µπορούν να κάνουν και όσοι έχουν ενισχυθεί στο παρελθόν από τη Μεταποίηση (Μέτρο 4.2.1) του περασµένου ΠΑΑ, αρκεί να έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείµενο για το οποίο είχαν ενταχθεί.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1015 της Agrenda

 

Σε 14 κλάδους επένδυση, αφετηρία τα 400 χιλ. ευρώ  

Χαμηλότερα από τη Μεταποίηση του περασμένου ΠΑΑ ξεκινάει η ελάχιστη δαπάνη ώστε να μπορέσουν να κάνουν πιο μαζεμένο φάκελο ενίσχυσης οι ενδιαφερόμενοι

Από τα 400.000 ευρώ µπορεί να ξεκινήσει ο φάκελος ενίσχυσης στα πλαίσια της Μεταποίησης και να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης καθορίζεται σύµφωνα µε την προκήρυξη ως εξής:

  1. Στα µικρά νησιά Αιγαίου, ενίσχυση 75 %.
  2. Στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας, ∆υτικής Μακεδονίας και στους ∆ήµους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας της Αρκαδίας και στο ∆ήµο Οιχαλίας της Μεσσηνίας, ένταση ενίσχυσης 65%.

iii. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες (πλην Αττικής που ενισχύεται µε 40%), η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται στο 50%.

  1. Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε εξοικονόµηση ενέργειας, ύδατος, µείωση εκποµπών αερίου του θερµοκηπίου και µείωση αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού αιτούµενου προϋπολογισµού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση της έντασης ενίσχυσης της συγκεκριµένης δαπάνης κατά ποσοστό 10%, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασµένη ενίσχυση δεν υπερβαίνει το µέγιστο ποσοστό που προβλέπεται στη παρ. 4 του άρθρου 73 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

Επιλέξιµοι κλάδοι ενίσχυσης

  1. Κρέας: Ενδεικτικά σφαγεία, µονάδες τεµαχισµού και τυποποίησης κρέατος, µονάδες παρασκευής κρεατοσκευασµάτων, µονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.
  2. Γάλα: Ενδεικτικά τυροκοµεία, µονάδες επεξεργασίας γάλακτος, µονάδες παρασκευής γιαούρτης και λοιπών ζυµούµενων προϊόντων γάλακτος (κεφίρ), µονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα).
  3. Αυγά: Ενδεικτικά µονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών, µονάδες επεξεργασίας αυγών για παραγωγή προϊόντων (αυγό σε σκόνη κ.λπ).
  4. Μέλι: Ενδεικτικά µονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας µελιού.
  5. Αναπήνιση κουκουλιών
  6. Ζωοτροφές: Ενδεικτικά µονάδες παραγωγής πλήρων τυποποιηµένων µιγµάτων ζωοτροφών παρασκευαστήρια ζωοτροφών. ∆εν ενισχύονται οι µονάδες παραγωγής ιχθυοτροφών.
  7. ∆ηµητριακά: Ενδεικτικά ξηραντήρια δηµητριακών, µονάδες αποφλοίωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης ρυζιού, κυλινδρόµυλοι.
  8. Ελαιούχα προϊόντα: Ενδεικτικά ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια – συσκευαστήρια ελαιολάδου. ∆εν ενισχύονται τα πυρηνελαιουργεία.
  9. Οπωροκηπευτικά: Ενδεικτικά µονάδες διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας, συντήρησης, ψύξης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, µανιταριών, οσπρίων, µεταποίησης βιοµηχανικής τοµάτας, µεταποίησης λαχανικών (ψητών λαχανικών, λιαστής τοµάτας), κονσερβοποιεία, µονάδες χυµοποίησης, µονάδες αποξήρανσης φρούτων, µονάδες παραγωγής µαρµελάδων και γλυκών κουταλιού, µονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών, βρώσιµων ελαιών κ.α.
  10. Οίνος: Ενισχύονται τα οινοποιεία. ∆εν ενισχύονται τα εµφιαλωτήρια οίνου ως µεµονωµένη δράση. Ο εξοπλισµός εµφιάλωσης ενισχύεται µόνο στο πλαίσιο ίδρυσης νέων ή εκσυγχρονισµού υφιστάµενων οινοποιείων.
  11. Ξύδι: Ενισχύονται οι µονάδες παραγωγής ξυδιού.
  12. Άνθη: Ενδεικτικά µονάδες µεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας δρεπτών και αποξηραµένων ανθέων και γλαστρικών. ∆εν ενισχύεται η παραγωγή γλαστρικών και δρεπτών ανθέων.
  13. Φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά: Ενισχύονται µονάδες ξήρανσης, επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και συντήρησης φαρµακευτικών, αρωµατικών φυτών και κρόκου Κοζάνης.
  14. Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό: ∆εν ενισχύεται η παραγωγή σπόρων και σποροφύτων.

Κατηγορίες δικαιούχων ενίσχυσης

∆ικαιούχοι της Παρέµβασης είναι:

  1. νοµικά πρόσωπα: Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε., Ι.Κ.Ε.,
  2. ατοµικές επιχειρήσεις,
  3. αγροτικοί συνεταιρισµοί, αγροτικές εταιρικές συµπράξεις, ανώνυµες εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των µετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισµούς,
  4. οµάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να:

  1. έχουν συσταθεί ή έχουν πραγµατοποιήσει έναρξη επιτηδεύµατος ως την ηµεροµηνία οριστικοποίησης στο ΟΠΣΚΕ, της υποβολής αίτησης στήριξης,
  2. τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας,
  3. είναι µη προβληµατικές επιχειρήσεις
  4. κατά την ηµεροµηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ έχουν υλοποιήσει ως δικαιούχοι το εγκεκριµένο επιλέξιµο φυσικό και οικονοµικό αντικείµενο αίτησης στήριξής τους που εντάχθηκε στο πλαίσιο του Υποµέτρου 4.2 του ΠΑΑ.

Εξαιρέσεις για ορισμένες παρεμβάσεις ανά κλάδο

Στο πλαίσιο της Παρέµβασης ενισχύονται:

  1. ιδρύσεις νέων µονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων,
  2. εκσυγχρονισµοί, µετεγκαταστάσεις υφιστάµενων µονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων

iii. συγχωνεύσεις µονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων,

  1. µονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων (όταν η πρώτη ύλη/υποπροϊόν και το παραγόµενο τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα του Παραρτήµατος Ι της ΣΛΕΕ ),
  2. µε τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις του άρθρου 5 της υπ’ αριθ. 47699/19.02.2025 Υπουργικής Απόφασης , όπως ισχύει και λαµβάνοντας υπόψη τη χρηµατοδότηση µέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (εφεξής ΚΟΑ) ανά κλάδο και µέσω άλλων αναπτυξιακών προγραµµάτων.
  3. Επισηµαίνεται ότι, οι µετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις µονάδων συνοδεύονται απαραίτητα και από εκσυγχρονισµό αυτών. Οι δικαιούχοι που µετεγκαθίστανται σε νέα θέση υποχρεούνται µε την ολοκλήρωση της υλοποίησης της πράξης, να διακόψουν τη λειτουργία των παλαιών εγκαταστάσεων και να µην επαναλειτουργήσουν στην παλαιά θέση για τον ίδιο κλάδο.

∆εν ενισχύονται:

  1. οι αιτήσεις στήριξης που αφορούν την πρωτογενή γεωργική παραγωγή,
  2. η µεταποίηση/εµπορία και/ή ανάπτυξη της κάνναβης,

iii. ο εκκοκκισµός βάµβακος,

  1. η µεταποίηση/εµπορία και/ή ανάπτυξη αλιευτικών προϊόντων,
  2. η παραγωγή υλικών φύτευσης,
  3. η ίδρυση ελαιοτριβείων, ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ µονάδες ελαιοτριβείων που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, µπορούν να προβούν σε εκσυγχρονισµό στο πλαίσιο της Παρέµβασης και να επαναλειτουργήσουν µε την ίδια δραστηριότητα και δυναµικότητα, είτε στην υφιστάµενη θέση είτε σε νέα θέση, εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εφόσον καλύπτονται από τις απαραίτητες κάθε φορά αδειοδοτήσεις. Στην περίπτωση µεταφοράς τους σε νέα θέση οι παλαιές εγκαταστάσεις παύουν να λειτουργούν και δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία τους ως ελαιοτριβείο.

vii. η παρασκευή προϊόντων µε βάση το αλεύρι,

viii. η παρασκευή προϊόντων διατροφής, πλην εκείνων που περιλαµβάνονται στο Παράρτηµα Ι της ΣΛΕΕ,

  1. η µεταποίηση/εµπορία/συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων καφέ,
  2. η µεταποίηση/εµπορία/συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων ζάχαρης,
  3. η ίδρυση σφαγείων, ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ενισχύεται: α) η ίδρυση σφαγείων, δυναµικότητας µέχρι 400 τόνους κρέατος/έτος στις νησιωτικές περιοχές, β) η ίδρυση σφαγείων πουλερικών σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, χωρίς περιορισµό δυναµικότητας, xii. η ίδρυση εµφιαλωτηρίων οίνου, επισηµαίνεται ότι η προµήθεια και εγκατάσταση εξοπλισµού εµφιάλωσης οίνου ενισχύεται µόνο στο πλαίσιο ίδρυσης νέου ή εκσυγχρονισµού υφιστάµενου οινοποιείου.
  • Οι αιτήσεις στήριξης που αιτούνται µεµονωµένες δαπάνες για την επεξεργασία αποβλήτων (υγρών, στερεών και αερίων) και δεν αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της µονάδας τους.

Βυτιοφόρα, ανυψωτικά, οχήματα-ψυγεία είναι επιλέξιμα       

Αγορά οικοπέδου με ή χωρίς κτίσματα μόνο στο 10% επί των συνολικών δαπανών

Οι δαπάνες που υποβάλλονται προς ενίσχυση από τους δυνητικούς δικαιούχους πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

  1. να αφορούν αποκλειστικά την προς στήριξη επιχείρηση,
  2. να έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης,

iii. να υλοποιούνται και εξοφλούνται στο σύνολό τους, µετά την ηµεροµηνία οριστικοποίησης στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα ∆ιαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (εφεξής ΟΠΣΚΕ) της υποβολής της αίτησης στήριξης σύµφωνα µε το άρθρο 6, της υπ’ αριθ. 3506/18.12.2023 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (Β΄7144).

  1. Κατ’ εξαίρεση οι γενικές/άυλες δαπάνες, όπως αυτές περιγράφονται στο εδάφιο ιβ της παρ. 4 του άρθρου 6 της υπ’ αριθ. 47699/19.02.2025 Υπουργικής Απόφασης , όπως ισχύει, θεωρούνται επιλέξιµες και συγχρηµατοδοτούνται εάν έχουν πραγµατοποιηθεί µετά την 1η Ιανουαρίου του 2023.
  2. Ο δυνητικός δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την υλοποίηση των εργασιών/δαπανών µετά την ηµεροµηνία οριστικοποίησης στο ΟΠΣΚΕ της υποβολής της αίτησης στήριξης και πριν την έκδοση της απόφασης ένταξης στην Παρέµβαση, µε δική του ευθύνη.

Ηµεροµηνία έναρξης επιλεξιµότητας  και επιλέξιµες δαπάνες προς ενίσχυση

Επισηµαίνεται ότι ως ηµεροµηνία έναρξης επιλεξιµότητας των δαπανών ορίζεται η ηµεροµηνία οριστικοποίησης στο ΟΠΣΚΕ της αίτησης στήριξης πλην των γενικών/άυλων δαπανών για τις οποίες ως ηµεροµηνία έναρξης επιλεξιµότητας ορίζεται η 02α Ιανουρίου 2023. Σε αντίθετη περίπτωση οι δαπάνες κρίνονται µη επιλέξιµες και περικόπτονται από τον εγκεκριµένο προϋπολογισµό της αίτησης στήριξης.

Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούµενων δαπανών µε τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιµων δαπανών του ΟΠΣΚΕ :

  1. Αγορά µη οικοδοµηµένης η/και οικοδοµηµένης γης (έως 10% των συνολικών δαπανών), παρεµβάσεις για τη βελτίωση, αναβάθµιση και διαµόρφωση περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της µονάδας εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της επένδυσης.
  2. Κατασκευές, διαµορφώσεις, επεκτάσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, κτηριακές παρεµβάσεις για µείωση κατανάλωσης ενέργειας, ύδατος, εκποµπών αερίου του θερµοκηπίου, επεξεργασία αποβλήτων, ειδικές εγκαταστάσεις. Είναι επιλέξιµοι και οι οικίσκοι φύλαξης εµβαδού µέχρι 15 τ.µ.
  3. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισµού, εφόσον τεκµηριώνεται η αναγκαιότητά του για τη λειτουργία της µονάδας, συµπεριλαµβανοµένου και του εξοπλισµού εργαστηρίων. Οι δαπάνες που αφορούν σε ιδιοκατασκευή µηχανολογικού εξοπλισµού δεν θεωρούνται επιλέξιµες, εφόσον ο συγκεκριµένος εξοπλισµός δεν διαθέτει ανεξίτηλο σειριακό αριθµό εντός ειδικού µόνιµου µεταλλικού πλαισίου.
  4. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισµού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης , εξοικονόµησης ύδατος και ενέργειας, µείωσης εκποµπών αερίου θερµοκηπίου. Ο εν λόγω εξοπλισµός δεν ενισχύεται ως µεµονωµένη δράση αλλά ως τµήµα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
  5. Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισµού επεξεργασίας αποβλήτων (υγρών, στερών και αερίων) µονάδων µεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Ο εξοπλισµός αυτός ενισχύεται και ως µεµονωµένη δράση.
  6. Μεταφορικά Μέσα για χρήση εκτός και εντός της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρονται: ισοθερµικά βυτία αναγκαία για τη µεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – µεταποίησης, βυτιοφόρα αυτοκίνητα µεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, ψυγεία αποκλειστικά για χονδρεµπορία προϊόντων, περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά.
  7. Μηχανολογικός εξοπλισµός µεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης, εξοπλισµός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές.
  8. ∆απάνες για συµβουλευτικές και ισοδύναµες υποστηρικτικές υπηρεσίες χρησιµοποιούµενες αποκλειστικά για την πράξη, δαπάνες τεχνογνωσίας, µελέτες / έρευνες αγοράς, συµβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικές µελέτες απαραιτήτως συνδεόµενες µε δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου
  9. Προµήθεια εφαρµογών γραφείου και ψηφιακής ασφάλειας και αποθήκευσης.
Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda είναι διαθέσιμο εδώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία