Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ανάμεσα στους οκτώ φορείς που βραβεύτηκαν φέτος από τον οργανισμό European Heritage Days (EHD) για τη συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Οικομουσείο Ζαγορίου είναι ένα διαφορετικού τύπου μουσείο, χωρίς τοίχους, ανοιχτό και διαδραστικό. Από το 2014 συμβάλλει στην προστασία και την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Μέσω των έργων του Οικομουσείου, γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας καινοτόμων εργαλείων που θα αναδεικνύουν τις παραδόσεις.
Ένα από τα έργα του μουσείου είναι το «EchoLochi» για το οποίο έχουν δημιουργηθεί χάρτες και περίπατοι με οπτικοακουστικό υλικό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κατανοήσουν τον ηχότοπο των ορεινών βοσκότοπων και να συνδεθούν με την ηχητική τους ταυτότητα στοχεύοντας στην ανάδειξη των κτηνοτροφικών μονοπατιών και των κοινωνικών και πολιτιστικών πρακτικών μετακίνησης των ζώων μεταξύ βοσκοτόπων.
Επιπλέον, η ανακατασκευή της παραδοσιακής βλάχικης καλύβας το 2023, αποτελεί απτό έργο που συνδέει γεγονότα του παρελθόντος με τον σύγχρονο άνθρωπο, προβάλλοντας τη διαρκή κληρονομιά των αγροτικών παραδόσεων και των βιώσιμων πρακτικών. Αυτή η δράση όχι μόνο διατηρεί την υλική κληρονομιά, αλλά προωθεί επίσης τις άυλες αξίες της κοινότητας, της βιωσιμότητας και της πολιτιστικής ανθεκτικότητας που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή νοοτροπία.
Με αφορμή την πρόσφατη βράβευση του «Οικομουσείου Ζαγορίου» από τον οργανισμό European Heritage Days, η οποία σχετίζεται με την συμβολή της οργάνωσης στην ανάδειξη της σημασίας της μετακινούμενης κτηνοτροφίας για την πολιτιστική ταυτότητα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 18:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλαιά σφαγεία, στα Γιάννενα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μία ημερίδα για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στις 8 Ιανουαρίου 2025 με κεντρικές ομιλίες και πάνελ συζητήσεων για τις διάφορες πτυχές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, οι οποίες θα έχουν βασικούς ομιλητές αξιότιμα μέλη του κτηνοτροφικού κλάδου:
- Βασιλική Λάγκα, ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος: «Μετακινούμενη Κτηνοτροφία Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Μια σύγχρονη Προσέγγιση».
- Γιάννης Δεκόλης, πρόεδρος Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτροφίας Ηπείρου: «Η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία στη Ήπειρο».
- Γεώργιος Ζιάγκας, κτηνίατρος, μετακινούμενος κτηνοτρόφος: «Διάβα: Η παράδοση της Μετακινούμενης Κτηνοτροφίας από το Σμόλικα στα χειμαδιά»
- Κωνσταντίνος Πότσης, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλόβρυσου: «Οι επιρροές της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στις κοινότητες πρακτικής της: Η περίπτωση του Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων».
- Κωνσταντίνα Ντάσιου, δρ. αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός: «Οι δρόμοι των κοπαδιών της δυτικής Μακεδονίας».
- Χαρητάκης Παπαϊωάννου, δρ. βιολόγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: «Το άλογο του κούκου (Κουκάλογο) και η σχέση του με την παραδοσιακή κτηνοτροφία».
- Θανάσης Ράγκος, δρ. γεωπόνος αγροτικής οικονομίας, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας & Κοινωνιολογίας: «Μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα: Ασπρόμαυρες φωτογραφίες ή επίκαιρο σύστημα;»
- Ιωάννης Σκούφος, καθηγητής Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Κτηνοτροφία των Βουνών: Καλαρρύτικο, ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας και η ζώσα παράδοση της Ελληνικής προβατοτροφίας».
- Δημήτρης Γούσιος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Προσεγγίζοντας την προοπτική της μετακινούμενης κτηνοτροφίας με τη ματιά του μέλλοντος: πλεονεκτήματα και εμπόδια».
- Engin Yılmaz, Yolda Initiative & AMNC: «Yolda Preserving Transhumance: Experiences and Insights from the Yolda Initiative».
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στις 18:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλαιά σφαγεία, στα Γιάννενα και θα πλαισιωθεί με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από τον Γιώργο Δημόπουλο και τον Σταύρο Γιαβρή και με μια έκθεση φωτογραφιών και βίντεο από τις 8 έως τις 14 Ιανουαρίου (ώρες λειτουργίας 09:00-17:00) που θα αναδεικνύει τη μετακινούμενη κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των γυναικών της κοινότητας στην διατήρηση αυτής της παράδοσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή: europeanheritagedays.com