Θα συμμετέχουν εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παράγουν, εισάγουν και εμπορεύονται προϊόντα από τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Γαλακτοκομικά • Τυροκομικά
- Ελαιόλαδο • Ελιές και προϊόντα Ελιάς
- Κατεψυγμένα Τρόφιμα και Λαχανικά
- Κρεατοσκευάσματα • Αλλαντικά • Γύρος
- ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα
- Βιολογικά τρόφιμα και ποτά
- Έτοιμα γεύματα και εδέσματα
- Προϊόντα Ζύμης • Αρτοσκευάσματα
- Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά
- Αλιεύματα • Αλίπαστα • Ιχθυρά
- Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα
- Α' ύλες Αρτοποιΐας - Ζαχαροπλαστικής
Ζαχαρώδη • Ξηροί καρποί • Γλυκά κουταλιού
Παγωτά • Γλυκά
Καφέδες • Ροφήματα • Mπύρες
Κρασιά • Ποτά • Αποστάγματα
Ζυμαρικά • ∆ημητριακά • Όσπρια
Dressings • Σάλτσες • Dips
Μπαχαρικά • Καρυκεύματα • Βότανα
Α' Ύλες Τροφίμων
Παράλληλες εκδηλώσεις:
> Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: στρατηγική ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς και αξιοποίησης των εξαγωγικών δυνατοτήτων των επιχειρήσεων», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, ώρα 13:00-15:00μμ.
Η θεματολογία θα αναπτυχθεί σε δύο πάνελ συζήτησης
> στο πρώτο πάνελ, με θέμα: «Η θέση των προϊόντων κρέατος στο μεταβαλλόμενο τοπίο της εγχώριας αγοράς τροφίμων» θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την εσωτερική αγορά, όπως ο ρόλος των καταστημάτων λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης, η καταναλωτική συμπεριφορά
> στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο: «Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κρέατος: παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους», θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεθνή αγορά, όπως η δυναμική, ο ανταγωνισμός, τα κανάλια διάθεσης, οι διακρατικές συμφωνίες, κ.α.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
13:00 – 13:10μμ
«H συμβολή των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος στην ανάπτυξη του κλάδου»
Μάνος Δομαζάκης, πρόεδρος ΣΕΒΕΚ, πρόεδρος Creta Farms
13:10 – 14:00μμ
Πάνελ Α'
«Η θέση των προϊόντων κρέατος στο μεταβαλλόμενο τοπίο της εγχώριας αγοράς τροφίμων»
Ξενοφών Βεργίνης, πρόεδρος EURO FOOD QUALITΥ
Μαρία Εκμεκτσίογλου, επιχειρηματίας, καθηγήτρια μαγειρικής – chef, συγγραφέας, σε Ελλάδα και Τουρκία
Γεώργιος Μπόσκου, επίκουρος καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Συντονίστρια: Δέσποινα Μπακιρλή, Γεν. Γραμματέας ΣΕΒΕΚ, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΑΛΛΑΝΤΟΝ
14:00 – 14:50μμ
Πάνελ Β'
«Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κρέατος: παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους»
Γιάννης Δάρας, Διευθυντής Εξαγωγών ELVIDA FOODS SA
Γιούλη Παπαδάκη, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ΥΠΑΑΤ
Σπύρος Ραμαντάνης, Καθηγητής Παν. Δυτικής Αττικής
Συντονιστής: Γιώργος Κατερίνης, αρχισυντάκτης MEAT NEWS
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό
> Στην έκθεση θα συμμετέχει και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Στο καλαίσθητο περίπτερό της (Hall 2, stand E58) θα παρουσιάζονται όλα τα προϊόντα προστιθέμενης διατροφικής αξίας του εκπαιδευτικού της αγροκτήματος όπως ελαιόλαδο, μέλι και λαχανικά που παράγονται με τη βοήθεια των μαθητών και σπουδαστών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, που ξεκινούν από τον Παιδικό Σταθμό και φτάνουν μέχρι μεταπτυχιακές σπουδές, για τα σεμινάρια ενηλίκων και τη συμβουλευτική συνεργασία με επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
> Ημερίδα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων με θέμα «Η βιομηχανία τροφίμων και οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου», την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στη συνεδριακή αίθουσα C2, στο Lobby 2 του εκθεσιακού κέντρου.
Πρόγραμμα:
11:30 – 11:40πμ > Έναρξη εκδήλωσης – Χαιρετισμοί
Β. Παπαδημητρίου, ΣΕΒΤ
11:40 – 12:00πμ
Keynote Speech: Η στρατηγική της Ευρώπης για τον κλάδο των Τροφίμων – FOOD 2030
Γ. Ι. Νυχάς, ΓΠΑ
12:00 – 12:30μμ
Εισαγωγικές ομιλίες
«Η πολιτική για την κυκλική οικονομία»
Β. Λιόγκας, συνεργάτης αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Η πολιτική για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων»
Α. Φουλίδη, συνεργάτης υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
12:30 - 14:00μμ
Στρογγυλό τραπέζι: η βιομηχανία τροφίμων και οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου
Συντονίστρια: Ι. Πετροχείλου, ΕΙΕ
Συμμετέχοντες:
Κ. Βαρταλίτη - Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής ΣΕΒΤ, K. Κούτσας - Σ. ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ, Γ. Μπάστας - Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφορίας ΣΕΒΤ, Δ. Νέντας - Τράπεζα Τροφίμων, Γ. Ραζής - ΕΕΑΑ, Γ. Σμαρνάκης - ΛΑΒΔΑΣ ΑΕ – ΠΕΤΕΤ, Μ. Τσαούτος - ΕΨΑ ΑΕ – ΣΕΒΑ, Ε. Τσιγαρίδα - ΕΦΕΤ
> Φόρουμ Μεσογειακής Γαστρονομίας
Πρόγραμμα
Σάββατο 16 Μαρτίου
11:00 – 12:00πμ > Περιφέρεια Θεσσαλίας: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
12:15 – 13:15μμ > Kεντρική Μακεδονία: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
13:30 – 14:30μμ > Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
14:45 – 15:45μμ > Περιφέρεια Ηπείρου: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
16:00 – 17:00μμ > Περιφέρεια Πελοποννήσου: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
17:15 – 18:15μμ > Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
Κυριακή 17 Μαρτίου
11:00 – 12:00πμ > Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
12:15 – 13:15μμ > Αγροδιατροφική Κρήτης: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
13:30 -15:30μμ > Ανακάλυψη γεύσεων Λιβάνου που είναι η τιμώμενη χώρα της έκθεσης: υλικά, τοπική δυναμική και υγιεινός τρόπος ζωής
Παρουσίαση: Μireille Rizk Corbani, κλινική διαιτολόγος, έχει ιδρύσει και ηγείται του Κέντρου Υγείας και Διατροφής Le Gabarit
15:45 – 16:45μμ > Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Γαστρονομική παρουσίαση από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων
17:00 – 19:00μμ > Γαστρονομική συγγένεια χωρών Μεσογείου
Παρουσίαση συνταγών από chefs χωρών της Μεσογείου προσθέτοντας πρώτες ύλες από άλλες χώρες σε παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους.
Δευτέρα 18 Μαρτίου
11:30 – 12:30μμ > Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γαστρονομική παρουσίαση από Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
12:45 – 13:45μμ > Masterclass τυνησιακής και ελληνικής κουζίνας: γαστρονομική παρουσίαση από μέλη της Les Toques Blanches Tunis
14:00 -15:00μμ > Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Γαστρονομική παρουσίαση από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
15:15 – 16:15μμ > Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Ιονίων Νήσων: Γαστρονομική παρουσίαση από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος
16:30 – 17:30 > Μαγειρεύοντας ελληνικά: Γαστρονομική παρουσίαση από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος
> Ημερίδα για εξαγωγές τροφίμων
Το Σάββατο 16 Μαρτίου, από τις 15:00μμ μέχρι και τις 17:00μμ το Workshops and Seminars Stage στο Hall 2 του Metropolitan Expo, θα μετατραπεί σε ένα επιχειρηματικό dōjō όπου εισηγητές από την Ελλάδα και την Ιαπωνία θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών μέσα από τις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών, παρουσία του πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu. Στα πλαίσια της ημερίδας, που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) θα αναλυθούν θέματα που αφορούν τις εξαγωγικές δυνατότητες των ελληνικών προϊόντων σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αγορά της Ιαπωνίας για τα ελληνικά προϊόντα.
Πρόγραμμα
15:00 – 15:10μμ > Χαιρετισμός κ. Yasuhiro Shimizu, πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα (αναμένεται επιβεβαίωση)
15:10 – 15:25μμ
«Η πορεία των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών»
Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ
15:25 – 15:45μμ
«Προοπτικές και ιδιαιτερότητες της αγοράς τροφίμων και ποτών της Ιαπωνίας»
Ειρήνη Καμά, Γραμματέας Α’, Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο
15:45 – 16:00μμ
«Η εξαγωγική εμπειρία της EURIMAC στην Ιαπωνία»
Στέλιος Πολυχρονιάδης, Α’ αντιπρόεδρος, EURIMAC AE
16:00 – 16:15μμ
«Η εξαγωγική εμπειρία της ΜΕΒΓΑΛ στην Ιαπωνία»
Γιώργος Βανίδης, Διευθυντής Εξαγωγών, ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ
16:15 – 16:45μμ
«Η αγορά τροφίμων και ποτών της Ιαπωνίας υπό το πρίσμα των εισαγωγέων»
Κonosuke Matsumoto, Executive General Manager, Food Material Procurement Division, AOHATA
Αθανάσιος Φραγκής, Διευθύνων Σύμβουλος Nostimia Co. Ltd
16:45 – 17:00μμ > Ερωτήσεις-Συζήτηση
> Μετά από ένα μαραθώνιο που διήρκησε σχεδόν ένα χρόνο ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός «Olive Challenge: Επενδύοντας στην Καινοτομία» με λύσεις για τον ελαιοκομικό τομέα, τον οποίο διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ.
Οι εννέα ομάδες που ξεχώρισαν πριν ένα χρόνο στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της FOOD EXPO 2018 και συμμετείχαν στην Επώαση θα συναντηθούν εκ νέου στις 17 Μαρτίου 2019, ώρα 11:30-13:00μμ.
Παράλληλα, θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη του 2ου Olive Challenge και θα μπορούν να κατατεθούν οι πρώτες συμμετοχές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση με θέμα «Olive Challenge: Επενδύοντας στην Καινοτομία».
Πρόγραμμα:
11:30 – 11:40πμ
Η Δύναμη του Σκοπού
Αρτέμης Μυρόπουλος, Managing Director – CoOwner Linkage Greece
11:40πμ – 12:20μμ
Olive Challenge: Επενδύοντας στην καινοτομία
Συντονισμός: Δημήτρης Μαλλάς - δημοσιογράφος, CNN Greece και banks.com.gr
Στο πάνελ θα συμμετέχουν: Παναγιώτης Καραμπίνης - Διευθύνων Σύμβουλος ENDEAVOR GREECE, Γιάννης Λαβδιώτης - Principal Consultant Marketingme – Καθηγητής Marketing New York College, Σωτήρης Σεϊμανίδης - αντιπρόεδρος Δ.Σ. TESCO GROUP, Απόστολος Ταμβακάκης - CEO EOS Capital Partners
12:20 – 13:00μμ
Οι ομάδες θα παρουσιάσουν την εξέλιξη των ιδεών/προτάσεών τους
> H έκθεση FOOD EXPO στηρίζει για ακόμα μία χρονιά τον Διαγωνισμό Ποιότητας για τα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ‘ΚΟΤΙΝΟΣ’ και θα φιλοξενήσει την απονομή τους κατά τη διάρκεια της έκτης διοργάνωσης της. Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα πραγματοποιήσει η ΦΙΛΑΙΟΣ την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, από τις 10:30-12:00πμ στο ειδικά διαμορφωμένο Workshops and Seminars Stage στο Hall 2 του εκθεσιακού κέντρου.
Πρόγραμμα:
Κυριακή 17 Μαρτίου
10:15 – 10:25πμ
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: Τα μυστικά που όλοι γνωρίζουμε
Αντωνία Τριχοπούλου - Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Α' αντιπρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ
10:25 – 10:35πμ
10 λόγοι – και τρόποι – για να διεκδικήσετε το βραβείο που αξίζει το ελαιόλαδό σας
Βασίλης Καμβύσης - χημικός, ελαιοποιός, γευσιγνώστης, μέλος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ
10:35 – 10:45πμ
Διεθνείς εκθέσεις και η συμβολή τους στην ανάπτυξη
Νίκος Χουδαλάκης - πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος FORUM A.E.
10:45 – 10:50πμ
Κότινος 2019: Αυστηρές διαδικασίες – Υψηλό κύρος διαγωνισμού
Έφη Χριστοπούλου - Χημικός Eμπειρογνώμων ΕΕ και ΔΣΕ, panel supervisor oργανοληπτικής ομάδας ΣΕΒΙΤΕΛ
10:50 – 11:30πμ
Βραβεύσεις Διακεκριμένων Ελαιόλαδων Κότινος 2019
> Σεμινάρια Oenotelia
Πρόγραμμα
12:00-13:30μμ
«Βασικές αρχές γευσιγνωσίας και πρακτική εξάσκηση στον συνδυασμό κρασιού – φαγητού»
Δέσποινα Μοσχάκη, οινοχόος
13:30-15:00μμ
«Κρασιά Βιολογικής Καλλιέργειας: Παρουσίαση και γευστική δοκιμή»
Δέσποινα Μοσχάκη, οινοχόος
15:00-16:30μμ
«Ο Οινοτουρισμός στον κόσμο»
Σπύρος Τριανταφύλλου, Vins Οenotourism events
16:30-18:00μμ >
«Μαλαγουζιά: Παρουσίαση και γευστική δοκιμή»
Δέσποινα Μοσχάκη, οινοχόος
18:00-19:00μμ
«Σαββατιανό: Παρουσίαση και γευστική δοκιμή»
Δέσποινα Μοσχάκη, οινοχόος
Κυριακή 17 Μαρτίου
12:00πμ -13:30μμ
«Βασικές αρχές γευσιγνωσίας και πρακτική εξάσκηση στον συνδυασμό κρασιού – φαγητού»
Άρης Σκλαβενίτης, οινοχόος
13:30-15:00μμ
«Δημιουργία λίστας κρασιών»
Άρης Σκλαβενίτης, οινοχόος
15:00-16:30μμ
«Κριτήρια επιλογής κρασιών για εισαγωγή στις ΗΠΑ»
Basil J. Janavaras, President, CEO Janavaras Enterprises LLC
16:30-18:00μμ
«Τα μυστικά της τυφλής γευσιγνωσίας»
Άρης Σκλαβενίτης, οινοχόος
18:00-19:00μμ
«Ρετσίνα: παρελθόν, παρόν και μέλλον»
Άρης Σκλαβενίτης, οινοχόος
Δευτέρα 18 Μαρτίου
12:00πμ-13:30μμ
«Βασικές αρχές γευσιγνωσίας και πρακτική εξάσκηση στον συνδυασμό κρασιού – φαγητού»
Φώτης Σταθόπουλος, οινοχόος
13:30-15:00μμ
«Αγιωργίτικο: Παρουσίαση και γευστική δοκιμή»
Φώτης Σταθόπουλος, οινοχόος
15:00-16:30μμ
«Ο Οινοτουρισμός στον κόσμο»
Σπύρος Τριανταφύλλου, Vins Οenotourism events
16:30-18:00μμ
«Σαββατιανό: παρουσίαση και γευστική δοκιμή»
Φώτης Σταθόπουλος, οινοχόος
18:00-19:00μμ
«Δημιουργία λίστας κρασιών»
Φώτης Σταθόπουλος, οινοχόος
> Ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον για την Ελλάδα» από την ομάδα Brigade, που αποτελείται από επαγγελματίες chef και ανθρώπους της γαστρονομίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, από τις 15:00-17:00μμ, στο Workshops and Seminars Stage, στο Hall 2.
Πρόγραμμα
15:00 – 15:20μμ
«Brigade, χτίζοντας ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον»
Νίκος Φωτιάδης: Executive Chef - πρόεδρος Brigade
15:20 – 15:40μμ
«Η σημασία της τοπικότητας στην σύγχρονη ελληνική κουζίνα»
Λευτέρης Λαζάρου: Executive Chef – αντιπρόεδρος Brigade
15:40 – 16:00μμ
«Ποιότητα – Υγιεινή – Ασφάλεια, ο ρόλος και η αξία των προτύπων»
Νίκος Κασαλιάς: Συνταγματάρχης εα, κτηνίατρος – μικροβιολόγος τροφίμων
16:00 – 16:20μμ
«Τοπική ταυτότητα και καινοτομία ως εργαλεία της γαστρονομίας»
Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου: γεωπόνος – ζωοτέχνης, συντονίστρια του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
16:20 – 16:40μμ
«Ορθές πρακτικές ελαιοκόμησης και τυποποίησης ελαιολάδου»
Γιάννης Καρβέλας: Διευθυντής Πωλήσεων Paratus Europe Ltd
16:40 – 17:00μμ
«Γαστρονομία και Τουρισμός»
Χάρης Τζαννής: συντάκτης Γαστρονομίας, καθηγητής Γαστρονομικού Μάρκετινγκ, Μητροπολιτικό Κολλέγιο