Όπως σημειώνεται, οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 27%, ενώ το σύνολο των εκθετών (άμεσων και έμμεσων) ανήλθε σε 700, με προέλευση από όλη την Ελλάδα και από Ιταλία, Ινδία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Κύπρο και Γερμανία. Παρούσες στην έκθεση ήταν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, περίπου 200 προσκεκλημένοι ξένοι αγοραστές-εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) βρέθηκαν σε Detrop και Oenos, μεταξύ των οποίων και ομαδικές συμμετοχές από την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, καθώς και από 25 άλλες χώρες. Η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων των δύο εκθέσεων εντυπωσίασαν τους ξένους hosted buyers, ενώ κοινή διαπίστωσή τους μεταφέρεται πως ήταν ότι το εκθεσιακό «δίδυμο» εμφανίστηκε ιδιαίτερα βελτιωμένο ποιοτικά.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η Tastes Discovery Zone με την Tastes Discovery Area, τα Tastes Discovery Workshops και το Wine Pairing Discovery, που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Chef Stories, τo 1o Συνέδριο Σύνδεσης Πανεπιστημιακής Γνώσης-Επιχειρηματικότητας για τον κλάδο των τροφίμων-ποτών (University-Business Conference), που συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ εντυπωσιακές ήταν και οι επιδείξεις της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών (Hellenic Artisan Butchers), που περιλάμβαναν δημιουργίες παρασκευασμάτων, οστεογλυπτικής, κρεογλυπτικής, Dry Aged, γευστικές δοκιμές κ.ά.
Στο πλαίσιο της Detrop-Oenos πραγματοποιήθηκαν, επίσης, με επιτυχία ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης και ο τηλεοπτικός διαγωνισμός μαγειρικής «Αγαπημένο Πιάτο».
Tastes Discovery Zone
Αναλυτικότερα, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των περιπτέρων 13, 15 και στον χώρο της Oenos, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», υπό τον γενικό τίτλο «Tastes Discovery Zone» έγιναν πλούσιες, παράλληλες εκδηλώσεις με την οργανωτική ευθύνη της εταιρείας Chef stories. Μέσα από τρεις θεματικές ενότητες και εκδηλώσεις οι επισκέπτες ανακάλυψαν όλες τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία με «εργαλείο» τα προϊόντα των εκθετών της Detrop-Oenos. Στο Περίπτερο 13, στο Tastes Discovery Area, ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να γευτεί προϊόντα των εκθετών μέσω 20 ευφάνταστων και δημιουργικών παρασκευών του chef Γιώργου Ψύλλου και της ομάδας του, με τη συνδρομή των σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ DELTA. Οι σπουδαστές του Τμήματος ξενοδοχο-υπαλλήλων συνεισέφεραν στην υποδοχή και φιλοξενία των 400 επισκεπτών που έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις και των 80 παραγωγών που συμμετείχαν με τα προϊόντα τους στα γεύματα των τριών ημερών. Μέσα από έξι επιμέρους θεματικές ενότητες-food stations, με έμφαση στην τοπικότητα, την καινοτομία, την παράδοση, τα προϊόντα ειδικής διατροφής, έναν γλυκό μπουφέ και δροσιστικά αναψυκτικά και χυμούς για το κλείσιμο του γεύματος, προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν τα προϊόντα των εκθετών.
Στο Περίπτερο 15, στον χώρο των Τastes Discovery Workshops, πραγματοποιήθηκαν γευστικές «διαδρομές» στον κόσμο των αρωματικών φυτών και βοτάνων (22 μοναδικά ελληνικά προϊόντα) με τη δρα Μαντώ Λάζαρη, στον κόσμο του ελαιολάδου με παρουσίαση και γευστική δοκιμή 12 διαφορετικών προϊόντων από τον Οδυσσέα Βλαχάβα, του καφέ με τον Βασίλη Μπέλο (tasting 7 blends) και της μπύρας με τον Γιώργο Αλεξάκη και 14 ετικέτες. Οι εισηγητές μύησαν τους περίπου 380 επισκέπτες στα μυστικά των προϊόντων αυτών και στην τέχνη του να τα απολαμβάνουν σωστά. Τέλος, στο Wine Pairing Discovery Zone δημιουργήθηκε ένας καλαίσθητος και λειτουργικός χώρος οινογνωσίας, όπου παρουσιάστηκε ο ιδανικός συνδυασμός 57 επιλεγμένων ετικετών από 30 παραγωγούς οίνου και αποσταγμάτων, με το κατάλληλο τυροκομικό προϊόν και επιλογές από 16 διαφορετικά τυριά έξι εκθετών της Detrop. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 330 επισκέπτες.
Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών
Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα στο σταντ της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών. Εικοσιδύο έμπειροι κρεοτέχνες δημιούργησαν περισσότερα από 30 πρωτότυπα κρεατοσκευάσματα για τις παρουσιάσεις κρεοτεχνίας, περισσότερα από πέντε είδη, έτοιμου προς βρώση κρεατοσκευάσματος, που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες, ενώ οργάνωσαν επιδείξεις οστεογλυπτικής, κρεογλυπτικής και ξηράς ωρίμανσης. Όλα τα κρεατοσκευάσματα που δημιουργήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο παραδόθηκαν στο ίδρυμα Abba House, το σπίτι που αγκαλιάζει κάθε εγκαταλελειμμένο και κακοποιημένο παιδί. Σημειώνεται πως η συνάντηση πολλών από τα άτομα που σήμερα απαρτίζουν την ιδρυτική και διαχειριστική επιτροπή της Λέσχης στην έκθεση Detrop-Oenos 2017 στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία μιας μικρής ομάδας στο Facebook, που οδήγησε στη δημιουργία και εξέλιξη της Λέσχης, όπως εμφανίστηκε στη φετινή Detrop-Oenos. Αυτό από μόνο του έκανε τη ΔΕΘ γενέθλιο χώρο της Λέσχης και τη Detrop επετειακή της διοργάνωση.
11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης
Ρεκόρ συμμετοχών καταγράφηκε στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo και την υποστήριξη της World Association of Chefs Societies (WACS, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων). Ειδικότερα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 540 συμμετοχές διακεκριμένων αρχιμαγείρων και σχολών μαγειρικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 30 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από έξι Έλληνες και 17 ξένους κριτές. Μεταξύ των ξένων κριτών, ξεχώρισαν ο Rohan Fernandopulle, πρόεδρος της «Bocuse d’ Or» από τη Σρι Λάνκα και ο Roberto Beltramini από το Λουξεμβούργο. Στην ομάδα των Ελλήνων κριτών συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο πατέρας Επιφάνιος, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας.
Ως «Καλύτερη Ομάδα της Χρονιάς» ξεχώρισε η εθνική ομάδα μαγειρικής της Ισλανδίας. Η Βουλγαρία ανέδειξε τον «Καλύτερο chef της χρονιάς», που ήταν ο Kaloyan Kalev, ενώ το βραβείο της «Καλύτερης Σχολής Μαγειρικής της Χρονιάς» απέσπασε η Σχολή Intercollege Culinary Arts της Κύπρου. Από την ίδια Σχολή και ο «καλύτερος μαθητής-chef της χρονιάς», που ήταν ο Αλέξης Κάλλας. «Καλύτερος μαθητής ζαχαροπλαστικής της χρονιάς» ο Μιχάλης Σαραφίδης, από τη Σχολή ΔΕΛΤΑ 360. Η Σχολή ΔΕΛΤΑ 360 συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων.
Ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης πλαισιώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν ως βασικούς άξονες την προβολή της «Μακεδονικής Κουζίνας» και την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων και ποτών και των εξαγωγικών προοπτικών τους στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, στο Περίπτερο 12, διακεκριμένοι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας παρουσίασαν μοναδικές συνταγές από τη «Μακεδονική Κουζίνα», με αρωγό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τηλεοπτικός διαγωνισμός Μαγειρικής «Αγαπημένο Πιάτο»
Με επιτυχία στέφθηκε και η συμμετοχή του τηλεοπτικού διαγωνισμού Μαγειρικής «Αγαπημένο Πιάτο» στη Detrop, μια συνεργασία του ENA Channel με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας. Σε έναν χώρο 170 τμ «στήθηκε» ένα τηλεοπτικό studio τελευταίας τεχνολογίας για τον Διαγωνισμό Μαγειρικής «Αγαπημένο Πιάτο». Εκεί, σε συνεργασία με την «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας», το «Αγαπημένο Πιάτο» παρουσίασε πρωτότυπα γαστρονομικά δρώμενα με γνωστούς Chef από όλη την Ελλάδα. Πάνω από 30 chef και αρχιμάγειρες, όπως ο Στέλιος Δίγκας, ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο Τάσος Τόλης, ο Γιώργος Λορέντζος, ο Νίκος Λιογγάρης και πολλοί άλλοι δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό και εξωστρεφές βιωματικό «πάντρεμα» τόπων, ανθρώπων, ιστοριών, εταιρειών, προϊόντων και πάνω από όλα γεύσεων και συνταγών, σε συνεργασία με δεκάδες εκθέτες. Πάνω από 1.500 επισκέπτες, σπουδαστές και επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 20 και πλέον πρωτότυπα Master Classes σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, που περιλάμβαναν παραδοσιακές τοπικές «πειραγμένες» συνταγές και ιδιαίτερα πιάτα Fusion, με τη σύγχρονη αντίληψη της ελληνικής κουζίνας, καθώς και επίδειξη της τεχνικής Food Illusion, αλλά και πρωτότυπους μίνι διαγωνισμούς γαστρονομίας.
1ο University-Business Conference
Περισσότεροι από 600 επαγγελματίες, στελέχη και φοιτητές συμμετείχαν στο 1ο University-Business Conference που συνδιοργανώθηκε από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την ΔΕΘ-Helexpo στο πλαίσιο της Detrop-Oenos. Το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την πανεπιστημιακή γνώση έγινε το βήμα ώστε να αναλυθούν διάφορα case studies από επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, καθώς και να παρουσιασθούν αποτελέσματα από επιστημονικές έρευνες. Η συζήτηση μεταξύ ομιλητών και κοινού αποτέλεσε εύφορο έδαφος για απαντήσεις σε καίρια θέματα που αφορούν marketing, management, logistics, εξαγωγές, πωλήσεις κτλ, καθώς και για ανάλυση λύσεων και νέων προοπτικών μέσα από τεχνολογικές εξελίξεις.
Τέλος, στην αερογέφυρα (σύνδεση) των περιπτέρων 13-15 παρουσιάστηκε από την Greek Instagramers Events ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Από την παραγωγή στην κατανάλωση». Η έκθεση, ανέδειξε στιγμιότυπα από όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων ή ποτών, από την παραγωγή στην κατανάλωση εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες της έκθεσης.