BACK TO
TOP

Προϊόντα

papadogianis_M_3_5

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής ακολουθούν τη γενικότερη παγκόσµια πίεση τιµών στο σκληρό και όχι µόνο. Ενώ πριν κάποιες εβδοµάδες οι Ιταλοί αγοραστές αγόραζαν στα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, πλέον ενδιαφέρονται µόνο στα 290 ευρώ ο τόνος FOB, επίπεδα που δεν ικανοποιούν τους εξαγωγείς. Αναφορικά µε τις τιµές παραγωγού ακούγεται το εύρος 25 έως 28 λεπτά το κιλό, µε το πάνω όριο να αντιστοιχεί στα συµβολαιακά σιτάρια.

sklhro-agora-30-lepta

Χτίζεται το «3» µπροστά για την τιµή στο σκληρό σιτάρι. Ήδη καταχωρούνται οι πρώτες πράξεις που θέλουν γνωστή εµπορική οικογένεια των Φαρσάλων να αγοράζει µε 30 λεπτά και στο χέρι, «σπάζοντας» επί της ουσίας τη «γραµµή µαζινό» των µεγάλων εµπορικών επιχειρήσεων που επιµένουν να παραλαµβάνουν ανοιχτά και να µην αναρτούν τιµή ηµέρας.

times-eksagwgh-sklhro

Πράξεις στο σκληρό σιτάρι με 30 λεπτά κλειστά στο χέρι του παραγωγού, άρχισαν να γίνονται στο θεσσαλικό κάμπο, με γνωστή εμπορική επιχείρηση των Φαρσάλων να προσφέρει σήμερα αυτή την τιμή με άμεση εξόφληση.

Barley_harvest

Το σύνολο της φετινής παραγωγής και στην προσυμφωνημένη τιμή των 23 λεπτών ανά κιλό που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά, θα απορροφήσει και φέτος η ΒΕΡΓΙΝΑ από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας.

times-sklhro-sitari-iounios_2

Στη μεθοδευμένη άρνηση του εγχώριου εμπορίου να ανακοινώσει φέτος τιμή για το σκληρό σιτάρι, σκοντάφτει η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, με την επίσημη πολιτεία να κάνει τα στραβά μάτια, σε πείσμα των νόμων που ψηφίζονται κάθε τόσο από τη Βουλή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που αφορούν σε εναρμονισμένη πρακτική τιμών και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

times-sklhro-iounios-arxes

Πιο σύνθετο από κάθε άλλη φορά µοιάζει αυτές τις µέρες το παιχνίδι της αγοράς στο σκληρό σιτάρι, όπου οι παραγωγοί έχουν µεν τη δύναµη στα χέρια τους, ωστόσο το εµπόριο βρίσκει τον τρόπο να κάνει τα δικά του.

prwtes-suzhthseis-sklhro-sitari

Σηµαντικά µειωµένες είναι οι στρεµµατικές αποδόσεις που δείχνουν οι πρώτες κοπές σιτηρών (κατά βάση στο κριθάρι), γεγονός που σηµατοδοτεί έλλειµµα παραγωγής και κλίµα για υψηλότερες τιµές παραγωγού, τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά. Ειδικά οι πρώιµες καλλιέργειες (ξηρικές), προσφέρουν µόνο απογοητεύσεις.

sitari_site_telh_maiou

Κολλημένη εδώ και ένα μήνα στα 350-355 ευρώ ο τόνος για την α’ ποιότητα και στα 325-330 ευρώ για την δεύτερη ποιότητα βρίσκεται η Φότζια, εν απουσία εξελίξεων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για την ώρα νέο ανοδική κίνηση. Σταθερότητα παρουσιάζουν και οι τιμές σε Μπολόνια και στο λιμάνι του Λα Ροσέλ, όπου η πρώτη ποιότητα παραμένει στα 335-340 ευρώ και 340 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.

papadogianis_M_3_5

Η αγορά ανέβηκε κυρίως από τεχνικούς λόγους και λιγότερο από τα θεµελιώδη στοιχεία. Αρκετοί κερδοσκόποι, που είχαν τοποθετηθεί στην πτώση, βγαίνουν τώρα από τις θέσεις τους αγοράζοντας συµβόλαια, ενισχύοντας ταυτόχρονα το χρηµατιστήριο.

me-kalutero-anoigma-sxesh-me-persi-alwnia__1_

Με το βλέµµα στραµµένο στο διεθνές περιβάλλον και σε παράγοντες οι οποίοι µπορεί να επηρεάσουν κοµβικά την πορεία που θα ακολουθήσει εφεξής το παγκόσµιο εµπόριο σιτηρών, µπαίνουν σιγά – σιγά στο αλώνι οι σιτοπαραγωγοί και στη Βόρεια Ελλάδα, προσδοκώντας σε εξελίξεις που θα «τραβήξουν» προς τα πάνω τις τιµές των προϊόντων τους σε µια χρονιά που µετρά και «πληγές» από τη ξηρασία.

papadogianis_M_3_5

Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου κουβεντιάζεται για εξαγωγή η νέα σοδειά περί τα 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες, ενώ παράλληλα φορτώνονται τελευταία συµβόλαια φετινής σοδειάς µε 300 ευρώ για τις χαµηλές ποιότητες. Υπάρχουν µικρά προβλήµατα στη σοδειά σε ορισµένες περιοχές, εντούτοις επικρατεί η άποψη πως µε τα σηµερινά δεδοµένα θα είναι δυνατή ποσοτικά.

pinakas-sitira-22-5

∆ιατήρηση της «ηγεµονίας» των µεσόσπερµων ποικιλιών, µε ενίσχυση, ωστόσο, τόσο των µακρύσπερµων, όσο και της Καρολίνας, αναµένεται να καταγράψει φέτος η καλλιέργεια ρυζιού στη ∆υτική Θεσσαλονίκη, η οποία όλα δείχνουν ότι θα «κλέψει» στρέµµατα από το βαµβάκι και το καλαµπόκι, παρά το εµπορικό «αγκοµάχηµα» του Ronaldo στην αγορά.

Sitari_site_telh-maiou

Υποστηρικτικά στην θετική τάση που παρατηρείται ιστορικά μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στους Δείκτες Τιμών σκληρού της γειτονικής Ιταλίας, αναμένεται να δράσει η σοβαρή μείωση της παραγωγής στα Κεντρικά και Νότια της γειτονικής χώρας. Επίσης, η πρωιμότητα της φετινής σοδειάς στη Μεσόγειο μάλλον θα φέρει τα μέγιστα από μεριάς τιμής γρηγορότερα σε σχέση με το 2023. Στη Γαλλία, οι τιμές εξαγωγής στο λιμάνι του Λα Ροσέλ έπιασαν τις τελευταίες μέρες τις τιμές της Μπολόνια.

alieia-perivallon-ydatokaliergeia-fish-fromm-greece

Ηγετική θέση σε διεθνές επίπεδο διατηρεί η ιχθυοκαλλιέργεια της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού παγκοσμίως, εξακολουθώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία). Οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής καλύπτουν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία