BACK TO
TOP
Προϊόντα

Με 3.000 ευρώ το στρέμμα έξοδα το ρίσκο στα υπό κάλυψη κηπευτικά είναι πολύ μεγάλο

«Εγκλωβισµένοι» σε µια επένδυση υψηλού κόστους, που όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει η κρίση του κορωνοϊού, τόσο αυξάνει το ρίσκο και η αβεβαιότητα για την απόδοσή της, αισθάνονται πολλοί παραγωγοί στον Άγ. Γεώργιο Ηµαθίας, αλλά, πλέον, δεν µπορούν να κάνουν πίσω.

40-41a_4

Λεωνίδας Λιάμης

44
0

Με πάνω από 1.700 στρέµµατα θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων, στις οποίες περισσότερες από 200 οικογένειες καλλιεργούν, εδώ και τρεις γενιές, αποκλειστικά κηπευτικά, το χωριό των περίπου 2.000 κατοίκων έχει χαρακτηριστεί ο «µπαχτσές» της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε χρόνο, µε δύο και τρεις παραγωγές, τροφοδοτούν -όπως η Κρήτη την Αττική- τόσο τη Θεσσαλονίκη, όσο και τις υπόλοιπες αγορές της περιοχής µε πολλούς τόνους πράσινες σαλάτες, πιπεριές, µελιτζάνες, ντοµάτες, αγγουράκια και άλλα συναφή προϊόντα.

Την περίοδο που διανύουµε ωστόσο, ο προβληµατισµός στις τάξεις των παραγωγών περισσεύει. Ο προγραµµατισµός της παραγωγής είχε γίνει όταν ακόµη η ειδησεογραφία γύρω από τον κορωνοϊό ερχόταν από την επαρχία Γιουχάν της Κίνας κι έµοιαζε να είναι µακρινή.

Οι επενδύσεις, όµως, στα θερµοκήπια κάθε άλλο παρά αµελητέες είναι και τώρα που ο Covid-19 έχει ρίξει τη βαριά σκιά του και στην Ελλάδα, η ανησυχία των παραγωγών αυξάνει όσο πλησιάζει η ώρα της συγκοµιδής.

«Το άγχος για το τι µέλλει γενέσθαι είναι εµφανές σε όλους στο χωριό. Η ελπίδα µας είναι όταν σε περίπου 1 – 1,5 µήνες, όταν η πλειονότητα των παραγωγών θα αρχίσει να συγκοµίζει, να έχει οµαλοποιηθεί κατά το δυνατόν η κατάσταση, γιατί διαφορετικά ο κίνδυνος είναι µεγάλος. Θα µιλάµε για την απόλυτη καταστροφή του Αγ. Γεωργίου», επισήµανε στην Agrenda ο παραγωγός Γιάννης Ανδρέου.

Με συνολικά 15 στρέµµατα θερµοκηπίων, από τα οποία στα 11 είναι φυτεµένες διάφορες ποικιλίες πιπεριάς (σ. σ. «κέρατο» και γεµιστές) και στα υπόλοιπα 4 στρέµµατα ντοµάτες, ο συνοµιλητής µας σηµειώνει πως «έχουµε ρίξει πολλά χρήµατα και συνεχίζουµε να επενδύουµε, ενώ πολλοί για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα έχουν χρεωθεί και δεν ξέρουµε τί θα γίνει µε την παραγωγή µας».

Σύµφωνα µε στοιχεία που µας παρέθεσε ο κ. Ανδρέου µόνο για τα φυτά η δαπάνη ανά στρέµµα θερµοκηπιακής καλλιέργειας ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και θα πρέπει να προστεθούν η άρδευση, οι βασικές λιπάνσεις, η φυτοπροστασία, που από πολλούς γίνεται βιολογικά µε ωφέλιµα έντοµα, αλλά και το κόστος θέρµανσης για όσους επιθυµούν να έχουν πρώιµη παραγωγή και να εκµεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά.

«Με όλα αυτά, αν τα προσθέσεις, το ποσό που επενδύει ο παραγωγός είναι πάνω από 3.000 ευρώ το στρέµµα και τώρα έχουµε µπει στο χορό και δεν γίνεται να σταµατήσουµε, ασχέτως της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

«Όταν βάλαµε τα φυτά, δεν υπήρχε αυτός ο διάολος»

Ανάλογους προβληµατισµούς καταθέτει στην Agrenda και ο παραγωγός ∆ιογένης Παπαπετρίδης, ο οποίος µαζί µε τον υιό του ∆ήµο, διαθέτουν 25 στρέµµατα θερµοκηπιακών καλλιεργειών στον Άγιο Γεώργιο, όπου καλλιεργεί, εκ περιτροπής, πράσινες σαλάτες, πιπεριές, µελιτζάνες και για πρώτη φορά φέτος και σέλινο σε 3 στρέµµατα.

«Είναι πολυδάπανες καλλιέργειες και έτσι όπως έχουν γίνει φέτος τα πράγµατα δεν µπορούµε να προβλέψουµε πώς θα εξελιχθεί η εµπορική σεζόν. Όταν βάλαµε τα φυτά δεν υπήρχε αυτός ο διάβολος, αλλά τώρα είναι αργά να κάνουµε πίσω», µας είπε ο πολύπειρος κ. Παπαπετρίδης και δεν έκρυψε και αυτός πως ο κόσµος ανησυχεί.

Ήδη όπως µας ανέφερε, ο ίδιος χρειάστηκε να πετάξει στα σκουπίδια περίπου 15 τόνους µε µαρούλι και άλλες σγουρές σαλάτες, γιατί δεν τις απορροφούσε η αγορά και έπρεπε να ετοιµάσει τα θερµοκήπια για τις πιπεριές και τις µελιτζάνες, ενώ ο ανιψιός του, ο οποίος καλλιεργεί µαϊντανούς και άλλα µυρωδικά για σαλάτες, έπαθε κι αυτός ζηµιά.

Πιο δύσκολα για τις πρώιµες παραγωγές

«Πληρώσαµε για να τα φυτέψουµε και να τα µεγαλώσουµε, το ίδιο κάναµε και µε τα εργατικά για τη συγκοµιδή και στο τέλος τα πετάξαµε, διότι η εσωτερική κατανάλωση έχει υποχωρήσει σηµαντικά λόγω των περιοριστικών µέτρων στις λαϊκές αγορές και επειδή ο κόσµος αγοράζει πλέον συντηρητικά, αλλά και λόγω της µείωσης των εξαγωγών» τόνισε ο κ. Παπαπετρίδης.

Για την πλειονότητα των παραγωγών, οι οποίοι αναµένουν να αρχίσουν τη συγκοµιδή, όπως και ο κ. Παπαπετρίδης, από τα µέσα Μαΐου και µετά, ο χρόνος που µεσολαβεί ενδεχοµένως να αποβεί καθοριστικός κι η επένδυσή τους να µην πάει στράφι, δεδοµένου ότι µεσολαβούν έως τότε γύρω στις 45 ηµέρες και πολλά µπορεί να έχουν αλλάξει.

Για εκείνους, όµως, που έχουν επενδύσει σε πρώιµες παραγωγές, ίσως ο βαθµός δυσκολίας να είναι µεγαλύτερος. Ο Γιάννης Ανδρέου αυτή την περίοδο έχει στραµµένα τα µάτια και τα αυτιά του στα δηµοπρατήρια, τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, αλλά και στα σούπερ µάρκετ, για να παρακολουθεί την πορεία των τιµών στα προϊόντα που καλλιεργεί.

«Προς το παρόν η πιπεριά περπατάει στην αγορά και κρατιέται λίγο σε καλά πλαίσια, µε την τιµή χονδρικής να κυµαίνεται µεταξύ 1,5 – 2 ευρώ το κιλό, αντιθέτως η ντοµάτα και το αγγούρι είναι στον πάτο, ενώ και η µελιτζάνα παίζει στα δηµοπρατήρια στα 0,30-0,40 ευρώ το κιλό, µιλάµε για τα προϊόντα της Κρήτης», µας είπε ο κ. Ανδρέου, συµπληρώνοντας πως ο ίδιος, επειδή θερµαίνει το θερµοκήπιό του, αναµένει να αρχίσει τη συγκοµιδή πιπεριάς «κέρατο» και «ξανθιάς» γεµιστής σε περίπου 10 ηµέρες. Τη διάθεση της παραγωγής την έχει εξασφαλισµένη, καθώς έχει συνάψει συνεργασία µε γνωστή αλυσίδα σούπερ µάρκετ, αλλά για την ώρα η τιµή παραµένει γρίφος. Εκείνος πάντως, δεν κρύβει την ελπίδα του ότι ίσως να πιάσει τα 2 ευρώ το κιλό. «Από τη φύση µου θέλω να είµαι αισιόδοξος», δηλώνει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία