Οι ποσότητες, ωστόσο, είναι µικρές στο ξεκίνηµα της συγκοµιδής, διότι οι παγετοί Μαρτίου και Απριλίου, προκάλεσαν µεγάλη ζηµιά, η οποία σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες ποικιλίες φτάνει έως και 80% - 90% της προσδοκώµενης παραγωγής.
Στα χωριά του κάµπου της Σκύδρας και των Γιαννιτσών, στα πεδινά του νοµού Πέλλας, οι κερασοπαραγωγοί ξεκίνησαν συγκοµίζοντας τις ποικιλίες Early Lory κι Early Bigi, στις οποίες καταγράφονται σηµαντικές ζηµιές, αλλά η εικόνα είναι λίγο καλύτερη από τα Lappen, τα Black Star, τα Grey Star, τα Crystallina, τα Τσολακέικα και τα Sabrina, στα οποία οι απώλειες φτάνουν το 80%, όπως λένε οι παραγωγοί της περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Σπάνε τα συμβόλαια στα κριθάρια για βύνη καθώς μειώνεται πολύ η κατανάλωση μπύρας λόγω του κορωνοϊού
«Έχουµε αρχίσει τις παραλαβές από παραγωγούς στα χωριά Μαυροβούνι, Λουτροχώρι, Ριζά, Ριζάρι και την Σκύδρα κι οι τιµές κυµαίνονται από 3 έως 5 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό», σηµειώνει ο Πέτρος Τζαβέλλας από τα Βρυττά Εδέσσης, ο οποίος καλλιεργεί µε την οικογένειά του 100 στρέµµατα κερασιάς και ταυτόχρονα εµπορεύεται το προϊόν, το οποίο, όπως είπε «παρουσιάζει υψηλή ζήτηση από Ρουµανία και Βουλγαρία».
Στην Πιερία, σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Ντούρο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ράχης «Ο Άγιος Λουκάς», αναµενόταν µια αύξηση στην τιµή άνω του 30% σε σχέση µε πέρυσι, λόγω µειωµένης παραγωγής κατά 60%, αλλά και της υψηλής ζήτησης από την Ευρώπη, η οποία «ψάχνει το ελληνικό κεράσι».