BACK TO
TOP
Προϊόντα

Κόβουν στο μισό την προκαταβολή για τον καπνό οι μεταποιητές

Πολιτική µειωµένων προκαταβολών εγκαινίασαν φέτος οι µεταποιητές προς τους καπνοπαραγωγούς, µέχρι τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι οι δηλώσεις προθέσεων καλλιέργειας θα έχουν και αντιστοίχιση στα πραγµατικά στρέµµατα καπνοκαλλιέργειας, για να αποφευχθούν τυχόν νέα οικονοµικά «ανοίγµατα», που δύσκολα θα καλυφθούν.

VASI_KON_0642

Λεωνίδας Λιάμης

4
0

 Η τακτική τους αυτή, ωστόσο, καθιστά πιο δύσκολη την καλλιεργητική σεζόν, που ήδη έκανε ποδαρικό σε κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά προβλήµατα των χαµηλών τιµών του προϊόντος, αλλά και της έλλειψης εργατικών χεριών.

«Οι εταιρείες είναι σφιγµένες φέτος. Οι προκαταβολές µειώθηκαν κατά 50 ευρώ το στρέµµα και λένε ότι αργότερα, µόλις σιγουρευτούν για το πώς θα πάει η καλλιέργεια, θα δώσουν κάτι επιπλέον» ανέφερε στην Agrenda ο Γιώργος Νάτσιος, πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας, όπου η διαδικασία των µεταφυτεύσεων έχει προχωρήσει αρκετά και σε κάποια χωριά έχει ολοκληρωθεί.

Παραδοσιακά οι µεταποιητικές επιχειρήσεις έδιναν, ως προκαταβολή, 100 ευρώ το στρέµµα στο στάδιο της µεταφύτευσης και άλλα 100 -150 ευρώ στο στάδιο της συγκοµιδής. Ως εκ τούτου, το «ψαλίδι» σε αυτές τις αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς παραγωγούς και ιδίως όσους δεν έχουν την συµβολαιακή κάρτα, όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Γιαννώτας, πρόεδρος του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας.

Έτσι κάποιοι παραγωγοί βάζουν λιγότερα στρέµµατα ή φεύγουν από την καλλιέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι στον ΣΠΕΚΟ Βροντούς 183 µέλη του καλλιέργησαν 2.200 στρέµµατα καπνά ποικιλίας «Κατερίνη», ενώ φέτος τα στρέµµατα είναι 1.870 και αντιστοιχούν σε 151 παραγωγούς, όπως µας αναφέρει ο κ. Νάτσιος. Τάση για µείωση στρεµµάτων-ή διατήρησης στα ίδια επίπεδα στην καλύτερη περίπτωση- καταγράφεται και στα υπόλοιπα καπνοπαραγωγικά χωριά του νοµού.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νοµό Σερρών, όπου χρειάζονται άλλες περίπου 20 ηµέρες για να ολοκληρωθούν οι µεταφυτεύσεις, όπως λέει ο Μιχάλης Σερβίστα, από το Συνεταιρισµό Παραγωγών Καπνού Βισαλτίας, προσθέτοντας πως η οργάνωσή του εκτιµάται ότι θα καλλιεργήσει φέτος περί τα 4.500 στρέµµατα και άλλα τόσα η άλλη Οµάδα των Σερρών, όταν πριν 5 χρόνια ο νοµός είχε πάνω από 20.000 στρέµµατα.

Στη Ροδόπη οι µεταφυτεύσεις ξεκινούν µετά το µουσουλµανικό «Μπαϊράµι», στις 24 Μαΐου, τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν και εκφράζει την εκτίµηση ότι φέτος θα µπουν γύρω στα 48.000 – 50.000 στρέµµατα Μπασµά, από περίπου 53.000 στρέµµατα το 2019.

Ο βασικότερος ανασχετικός παράγοντας, ωστόσο, για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για την καπνοκαλλιέργεια είναι οι διαχρονικά χαµηλές τιµές παραγωγού για το προϊόν. «Πέρυσι το στήσιµο ήταν στα 4,60 ευρώ το κιλό, όταν η µέση τιµή ήταν στα 5,18 ευρώ», αναφέρει ο Εσάτ Χουσεΐν.

«Με 3,70 ευρώ το κόστος παραγωγής, µένει λιγότερο από ένα ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Αν δεν ανέβει στα 7-8 ευρώ το κιλό η τιµή, δεν θα έρθουν νέοι στην καλλιέργεια και σε µια πενταετία η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα έχει σβήσει», ο Μιχάλης Σερβίστας κι υπογραµµίζει ότι «ήδη οι µεταποιητικές µεταφέρουν την καλλιέργεια στα Σκόπια, όπου η ετήσια παραγωγή έχει φτάσει στα 26 εκατ. κιλά, ενώ η ελληνική έχει µειωθεί σε 17 εκατ. κιλά».

Τις συνθήκες στην καλλιέργεια επιδεινώνει και η έλλειψη εργατικών χεριών. «Στη φύτευση κουτσά – στραβά τα φέρνουµε βόλτα µε τα χέρια της οικογένειας. Το πρόβληµα είναι στο µάζεµα. Εκεί χρειάζονται πολλά κι έµπειρα χέρια», εξηγεί ο Πασχάλης Κατσάρας, από το Συνεταιρισµό «Σαµσούς» και ζητά να προκριθεί η λύση της ασφάλισης µε εργόσηµο γιατί «µε ΙΚΑ και την τιµή στα 4,70 ευρώ το κιλό δεν βγαίνει». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία