Τα περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά, διότι µπορεί για την ώρα το πρώιµο της συγκοµιδής να επιτρέπει ακόµη ανταλλαγή των ελάχιστων διαθέσιµων εργατικών χεριών, από τα µέσα Μαρτίου και µετά, όµως, η διαδικασία θα εισέλθει στο στάδιο της κορύφωσης και τέτοιες τακτικές δεν θα µπορούν να εφαρµοστούν. Μόνο στην περιοχή του Νέστου, στην Καβάλα, καλλιεργούνται πάνω από 6.000 στρέµµατα σπαράγγια και απαιτούνται τουλάχιστον 1.500 εργάτες γης για τη συγκοµιδή, ενώ θα πρέπει να προσµετρηθούν και οι ανάγκες σε Ξάνθη και Έβρο, όπου επίσης υπάρχουν αρκετές εκτάσεις του προϊόντος.
Ήδη οι παρενέργειες έχουν αρχίσει να κάνουν την εµφάνισή τους, αφού οι υπάρχοντες αλλοδαποί αγρεργάτες, που µένουν µόνιµα στην περιοχή και µπορούν να αξιοποιηθούν στα χωράφια για τη συγκοµιδή, εγείρουν απαιτήσεις σηµαντικών αυξήσεων στα µεροκάµατα, ζητώντας από 30 ευρώ και άνω, συν το εργόσηµο, για εργασία 5-6 ωρών σε µια περίοδο που η αβεβαιότητα για την εµπορική πορεία του προϊόντος περισσεύει.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το απόγευµα της ∆ευτέρας 1η Μαρτίου, µε πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου ∆ήµου Νέστου και τη συµµετοχή του συνόλου των οργανώσεων, συνεταιριστικών, αλλά και ιδιωτικών, από την Καβάλα, είχαν νέα σύσκεψη για να δουν πώς θα καταφέρουν να αποτρέψουν επανάληψη των περσινών λαθών.
Ως πρώτο βήµα όπως ανέφερε στην Agrenda ο Μιχάλης Ξεκαρφωτάκης, πρόεδρος του συνεταιρισµού «Nespar», αποφασίστηκε να συγκροτηθεί µια επιτροπή η οποία θα επισκεφτεί το διοικητής της δοµής φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλας, µε σκοπό να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι εφικτό να καλυφθεί µέρος έστω των αναγκών σε εργατικά χέρια από τους διαµένοντες πρόσφυγες.
«Επίσης, θα ζητηθεί εκ νέου να ενεργοποιηθεί και η πράξη νοµοθετικού περιεχοµένου για τους µετακλητούς αγρότες γης από τρίτες χώρες, ώστε να έρθουν κάποια χέρια και από την Αλβανία», υπογράµµισε ο κ. Ξεκαρφωτάκης, προσθέτοντας πως δυστυχώς και φέτος το σπαράγγι ξεκινά µε κακούς οιωνούς, δεδοµένου ότι για δεύτερη χρονιά πέφτει πάνω σε κλειστές αγορές στην Ευρώπη.