BACK TO
TOP
Προϊόντα

Αυξημένη ζήτηση ανέβασε μέχρι και 50 λεπτά την τιμή στα φασόλια

Ικανοποιητική παραγωγή, ζωηρή ζήτηση και τιµές που ήταν έως και 50 λεπτά το κιλό υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο πριν, χαρακτήρισαν την εµπορική σεζόν του 2020 για τους φασολοπαραγωγούς των Πρεσπών, οι οποίοι βλέπουν, επιτέλους, να µπαίνει το «νερό στο… αυλάκι» και για το µεγάλο αρδευτικό έργο, που αναµένεται να αλλάξει άρδην τα δεδοµένα για την άσκηση της γεωργίας στην περιοχή.

18-47_pin

Λεωνίδας Λιάμης

2
0

«Οι αποδόσεις κυµάνθηκαν, κατά µέσο όρο, µεταξύ 250 και 300 κιλών το στρέµµα και οι τιµές διαµορφώθηκαν στα 3 ευρώ το κιλό στους γίγαντες και στα 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό στα ψιλά φασόλια. Είναι επιδόσεις που δεν έχουµε ξαναζήσει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πρεσπών, Μιχάλης Ναλµπαντίδης, σηµειώνοντας πως «το προϊόν έχει φύγει όλο από τις αποθήκες. Και άλλα αποθέµατα να είχαµε και αυτά θα είχαν πουληθεί.  Η ζήτηση ήταν πολύ µεγάλη και το φασόλι έγινε ανάρπαστο».

Την ικανοποίηση για την πορεία που είχε το προϊόν, ωστόσο, συνεχίζει να σκιάζει το θέµα των εισαγόµενων φασολιών που «βαφτίζονται» ως Πρεσπών ή Καστοριάς. «Οι δύο περιοχές παράγουµε γύρω στους 5.000 – 6.000 τόνους, γίγαντες και ψιλά φασόλια, οι οποίοι αντιστοιχούν στο περίπου 50% της εγχώριας παραγωγής τη στιγµή που η κατανάλωση ίσως να ξεπερνά τους 20.000 τόνους. Παρόλα αυτά, όλη η Ελλάδα τρώει φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς. Πώς γίνεται αυτό;» διερωτάται ρητορικά ο κ. Ναλπαντίδης και ζητά να µπει ένα φρένο στις παράνοµες αυτές πρακτικές που υπονοµεύουν τη φήµη του φασολιού της περιοχής και στερούν εισόδηµα από τους ντόπιους παραγωγούς.

 

Στη γραµµή εκκίνησης το µεγάλο αρδευτικό στον κάµπο των Πρεσπών

Στην τελική ευθεία, εν τω µεταξύ, µπαίνει και το έργο του καινούριου αρδευτικού δικτύου, συνολικής δαπάνης 20 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευαστεί στον κάµπο των Πρεσπών, µετατρέποντας το υπάρχον δίκτυο κατάκλισης, σε στάγδην άρδευση.

«Ο ανάδοχος έχει ήδη κάνει αυτοψία στο σηµείο όπου θα αναπτυχθεί το εργοτάξιο και µας είπαν πως στο επόµενο δίµηνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου 2,5 χρόνια», επισήµανε ο κ. Ναλµπαντίδης, προσθέτοντας πως «µε τη στάγδην άρδευση θα µειωθεί η σπατάλη νερού κατά περίπου 70%, µειώνοντας σχεδόν στο µισό και το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, οι οποίοι πληρώνουν σήµερα 28 ευρώ το στρέµµα ετησίως στον ΤΟΕΒ, ενώ παράλληλα πιστεύουµε πως θα αυξηθεί και η απόδοση κατά 50-100 κιλά ανά στρέµµα».

Mια άλλη πολύ σηµαντική ωφέλεια που θα προκύψει από το έργο είναι ότι θα δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν άλλα σχεδόν 6.000 στρέµµατα γης, τα οποία είναι χωράφια µε µεγάλη κλίση και σήµερα λόγω του συστήµατος της κατάκλισης τα ύδατα δεν στέκονται, µε αποτέλεσµα να µην αξιοποιούνται. Έτσι, λοιπόν, από τα 11.000 στρέµµατα που καλύπτονται σήµερα από το υφιστάµενο δίκτυο, µε την ολοκλήρωση της στάγδην άρδευσης θα καλύπτονται συνολικά 17.000 στρέµµατα και µάλιστα θα ανοίξει ο δρόµος και για δενδρώδεις καλλιέργειες όπως είναι τα µήλα, τα αχλάδια, αλλά και τα καρύδια.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία