BACK TO
TOP
Προϊόντα

Μη τήρηση συμφωνιών από βιομηχανίες σε Μπασμά και Κατερίνη

Το σύστηµα του… «ακορντεόν» ακολούθησαν για µια ακόµη φορά στην εµπορική σεζόν του 2020 – 2021 οι µεταποιητές καπνού, αναφορικά µε την τήρηση των συµβάσεων που είχαν υπογράψει µε τους παραγωγούς, καθώς άλλα υπόσχονταν πριν τη σπορά και άλλα πλήρωσαν στο τέλος.

20-37_pin

Πέτρος Γκόγκος

2
3

Η ψυχρολουσία από τα «φάλτσα» αυτής της πρακτικής ήταν µεγάλη για τους καπνοκαλλιεργητές τόσο για την ποικιλία του Μπασµά, όσο και για εκείνη της Κατερίνης, αφού όχι µόνο δεν στηρίχθηκε το προϊόν, αλλά το στήσιµο της τιµής είναι χαµηλότερο ακόµη και από εκείνο του 2019-2020.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αποκούµπι ψάχνουν οι παραγωγοί στην προοπτική να δοθεί µια κορωνοενίσχυση της τάξης των 120 ευρώ, ανά στρέµµα, για την οποία πάντως, ακόµη το τοπίο είναι θολό.

 

Έως και 32 λεπτά το κιλό χαµηλότερα ο Μπασµάς

«Ούτε το φως δεν µας άναψαν», δήλωσε, παραστατικά, στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν προσθέτοντας ότι η µέση τιµή του Μπασµά φέτος έπεσε γύρω στα 4,30 ευρώ το κιλό, από 4,62 ευρώ το κιλό την αµέσως προηγούµενη χρονιά.

«Κάθε χρόνο η τιµή κατεβαίνει. Μας λένε ότι το προϊόν δεν έχει ζήτηση και φέτος βρήκαν και την ευκαιρία µε την πανδηµία και µείωσαν ακόµη περισσότερο το µέσο όρο, γιατί δεν ξέρουν λένε τί θα γίνει», αναφέρει ο κ. Εσάτ Χουσεΐν.

Βαρύ είναι το κλίµα και για τους παραγωγούς του ∆ήµου Εµµανουήλ Παππά στις Σέρρες, όπου επίσης καλλιεργείται η ποικιλία Μπασµά. «Η χρονιά είναι χάλια. Τα χτύπησαν και τα πήραν χαµηλά τα καπνά µας, τάχα γιατί η ποιότητα δεν ήταν καλή, αν και ήταν καλύτερα από τα περσινά. Οι παραγωγοί έχουν απογοητευτεί», αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Μιχάλης Τσερβίστας.

 

Επιταχύνεται η τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας

Η τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας δεν είναι κάτι που αναµένεται να συµβεί. Αντιθέτως συµβαίνει, ήδη, και απλώς µε τις συνθήκες που επικρατούν εκτιµάται πως θα επιταχυνθεί τα επόµενα λίγα χρόνια.

Στην περίπτωση του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της οργάωσης Βαγγέλης Γιαννώτας, πέρυσι τα µέλη της οργάνωσης που ασχολήθηκαν µε τον καπνό έπεσαν από τα 300 στα 250 και ο ίδιος διαβλέπει πως φέτος θα συνεχιστεί αυτή η διαρροή, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στον ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας από τον οποίο κάθε χρόνο φεύγουν εκτάσεις από το προϊόν. Συνολικά η Πιερία πλέον έχει πέσει κάτω από τα 4 εκατ. κιλά ετησίως.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια διαπιστώνει και ο Μιχάλης Τσερβίστας από τις Σέρρες. «Νέοι δεν µπαίνουν στον καπνό µε αυτές τις τιµές, καλλιεργούν µόνο οι µεγαλύτεροι που είναι κοντά στη σύνταξη. Σε 4-5 χρόνια θα έχουµε µείνει ελάχιστοι». Άλλωστε γίνεται εµφανές ότι «η τάση είναι κάθε χρόνο να µειώνεται η παραγωγή» είπε. Οι τιµές που δίνονται, σύµφωνα µε τους παραγωγούς, δεν επαρκούν, ώστε να καταστήσουν την καλλιέργεια συµφέρουσα. Ως εκ τούτου, χρόνο µε το χρόνο εγκαταλείπουν τον καπνό όλο και περισσότεροι παραγωγοί.

Περίπου 10.000 στρέµµατα λιγότερα καλλιεργήθηκαν πέρυσι και στη Ροδόπη, µε τον κ. Εσάτ Χουσεΐν να σηµειώνει ότι «γύρω στα 500 άτοµα, ενώ δήλωσαν πως θα βάλουν καπνό, στο τέλος δεν το έκαναν».

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-03-2021 23:22Γιωργος

Εάν δεν γίνει κάτι δραστικό σύντομα θα σταματήσουμε όλοι.Η Κατερίνη τελειώνει.

Απάντηση

25-03-2021 13:44ΣΟΥΝΑΪ

ΚΑΙ ΕΓΏ ΒΆΖΩ 70.ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΉΣΩ ΚΑΙ ΕΓΏ ΘΑ ΦΎΓΩ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΊΑ ΦΤΆΝΕΙ ΕΊΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

Απάντηση

25-03-2021 13:43Ο κανένας

4 ευρω έδωσαν μέση τιμή στην Περιοχή των Τρικάλων για την καλλιέργεια καπνού τύπου Κατερίνης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία