BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η αγωνία του πληθωρισμού και οι θιασώτες της ανόδου στα αγροτικά commodities

Η αγορά, όπως είχε πει κάποτε ο γνωστός οικονοµολόγος Μπέντζαµιν Γκράχαµ, αλλάζει πάντα γνώµη.

44A_pin

5
0

Έτσι, εκεί που µέχρι µια εβδοµάδα πριν, funds, αναλυτές και πολυεθνικές έβλεπαν στρωµένο έδαφος για υπερκύκλο, η προηγούµενη εβδοµάδα έφερε σηµαντικές διορθώσεις σχεδόν σε όλους τους δείκτες. Προς στιγµήν οι αγορές έχασαν την κατεύθυνσή τους και στράφηκαν σε πιο σίγουρα «στοιχήµατα». Πάντως τα τεράστια κεφάλαια που έχει διοχετεύσει η Ουάσιγκτον στην οικονοµία των ΗΠΑ µπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή, κάτι που προϋποθέτει αύξηση τιµών για τα αγροτικά εµπορεύµατα.

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόµ Πάουελ, επιµένει ότι ο πληθωρισµός µπορεί να αυξηθεί λίγο, λόγω της επανεκκίνησης της οικονοµικής δραστηριότητας, αλλά µετά θα υποχωρήσει. Σε όλη τη διάρκεια της πανδηµίας µοιράστηκε πολύ χρήµα από τις κεντρικές τράπεζες σαν πακέτο βοήθειας, µέρος του οποίου επέστρεψε στις αγορές. Ήδη το τελευταίο διάστηµα τα εµπορεύµατα δείχνουν να χάνουν δυναµική, ενώ µέχρι πριν µεγάλο κοµµάτι της ανόδου αποδόθηκε σε µαζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων που επενδύουν όπου δουν πιθανότητα κέρδους. Πλέον, κάποιοι µιλούν για φούσκα στα εµπορεύµατα.

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ πανικού άλλωστε, όπως αυτές λόγω πανδηµίας το 2020, οι ελλείψεις εµπορευµάτων φαντάζουν ακόµα µεγαλύτερες. Αυτό συµβαίνει απλά γιατί όταν η τιµή του προϊόντος που έχει κάποιος στα χέρια συνεχώς αυξάνεται, αυτός δεν πουλάει αλλά κρατιέται για να πάρει το µάξιµουµ κι έτσι εντείνεται η εντύπωση έλλειψης του προϊόντος. Πάντως, ήδη διαφαίνονται σηµάδια αντίδρασης από την πτώση της περασµένης εβδοµάδας µε βοήθεια από τη φυσική αγορά. ∆ηλαδή βγαίνουν οι αγοραστές να αγοράσουν τώρα που µαλάκωσαν κάπως οι τιµές.

ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ οι αναλυτές θεωρούν πως θα διαµορφωθεί σύντοµα ανοδική αντίδραση, µε το προϊόν ήδη να έχει ανακάµψει από τα χαµηλά των 81 σεντς για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου και είναι πιθανό να καλυφθεί η πρόσφατη χασούρα τις επόµενες ηµέρες. Εξακολουθεί ωστόσο να επικρατεί το σενάριο ότι η επόµενη εµπορική περίοδος θα κυλήσει µε υψηλές τιµές εµπορευµάτων. Η µόνη επιφύλαξη έγκειται στα περιθώρια ανατροπής σε περίπτωση που τα funds αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν «ακαριαία» για να εµπλουτίσουν το µετοχικό τους πορτφόλιο.

ΒΕΒΑΙΑ υπάρχουν µεγάλοι οίκοι που είναι πεπεισµένοι για την εδραίωση ανοδικού κύκλου των εµπορευµάτων, µε την επιχειρηµατολογία τους να ξεφεύγει από τα στεγανά της πανδηµίας και του πληθωρισµού λόγω της χαλαρής νοµισµατικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών. Η Goldman Sachs, σύµφωνα µε τους Financial Times, εκτιµά ότι το µόνο πράγµα που µπορεί να αποδοθεί στην πανδηµία, είναι η επιτάχυνση του ρυθµού ανανέωσης του ενδιαφέροντος στα αγροτικά εµπορεύµατα.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟ∆Ο συγκλίνουν και οι εκτιµήσεις για το πετρέλαιο, το οποίο συµπαρασέρνει το σύνολο των εµπορευµάτων. Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση παραµένουν αισιόδοξες και πολλοί αγοραστές στοχεύουν σε πρώτη φάση στα υψηλά έτους σε επίπεδα κοντά στα 68 δολάρια το βαρέλι και γιατί όχι ακόµα και στα 70 δολάρια. Οι τεχνικές αναλύσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί διόρθωση που θα στείλει την τιµή κάτω από τα 63 δολάρια το βαρέλι για να αναθαρρήσουν οι πωλητές.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία