Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στις άλλοτε περιζήτητες ποικιλίες των καπνών ανατολικού τύπου, λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής, αλλά και του περιορισµένου βαθµού εκµηχάνισης της καλλιέργειάς τους, που δεν δείχνει να αναγνωρίζεται από το εµπόριο στο επίπεδο των τιµών µε συνέπεια να απογοητεύονται οι παραγωγοί και να εγκαταλείπουν.
«Μένουν στην καλλιέργεια µόνο όσοι είναι κοντά στη σύνταξη και όσοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή. Οι υπόλοιποι αποσύρονται», µας λέει µε πικρία ο πρόεδρος του ΑΣΚ Λόφων Πιερίας, Βαγγέλης Γιαννώτας σηµειώνοντας ότι από τις φετινές µεταφυτεύσεις, που ολοκληρώνονται αυτές τις ηµέρες η οργάνωση από ό,τι φαίνεται θα καλλιεργήσει περί τα 3.000 στρέµµατα, που σηµαίνει σχεδόν 500-600 στρέµµατα λιγότερα.
«Την εµπορική σεζόν 2020-2021 το στήσιµο για την Οµάδα µας και την ποικιλία Κατερίνη, ήταν περίπου στα 4,70 ευρώ το κιλό, το οποίο µεταφράζεται γύρω στα 10 λεπτά χαµηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Με αυτές τις τιµές δεν συµφέρει να καλλιεργήσεις επιχειρηµατικά. Μένουν µόνο οι εκµεταλλεύσεις οικογενειακής µορφής», εξηγεί ο ίδιος.
Σχεδόν 500 στρέµµατα λιγότερα (σ. σ. από 3.500 στα 3.000 στρέµµατα) θα καλλιεργήσουν φέτος και τα µέλη του ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας & Αγ. Σπυρίδωνα, εκτιµά ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιάννης Μηχαλήτσιος. «∆εν υπάρχει ενδιαφέρον. Στον κάµπο της Πιερίας ο καπνός έχει ήδη τελειώσει. Ακόµη τον κρατάνε τα βουνοχώρια, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή», σηµειώνει µε εµφανή απογοήτευση.
Εγκατάλειψη της καλλιέργειας από το 10% του δυναµικού της περιοχής προβλέπει φέτος κι ο Κώστας Καρκαετίδης, πρόεδρος του ΑΣ Κατερίνης «Σαµσούς», ο οποίος τονίζει πως «δυστυχώς, µε τις τιµές να µειώνονται αντί να αυξάνουν και µε την έλλειψη εργατών, σε µια πενταετία, όπως πάµε, ο καπνός δεν θα αντέξει ούτε και στα ορεινά».
Τα ίδια και χειρότερα µε το Μπασµά. «Τα καπνά ανατολικού τύπου έχουν τελειώσει για την Ελλάδα. Είναι κρίµα και άδικο», επισηµαίνει ο παραγωγός Βασίλης Μελενεκλής από τη ∆ράµα, ο οποίος φέτος, πρώτη φορά στα 56 χρόνια του, δεν φύτεψε ούτε ένα στρέµµα καπνό, παρότι κάποια στιγµή καλλιεργούσε έως και 350 στρέµµατα. «Με στήσιµο στο 4,30 ευρώ το κιλό και µε το κόστος να προσεγγίζει στα 4 ευρώ το κιλό, σε µια τυπική εκµετάλλευση µε απόδοση 2 τόνους, όλη η οικογένεια θα πάρει 5 ευρώ µεροκάµατο. Οι παραγωγοί είµαστε υπέρ της δουλειάς κι όχι της δουλείας», σηµειώνει χαρακτηριστικά.
Παρόµοια η εικόνα και στο ∆ήµο Εµαννουήλ Παππά στις Σέρρες, µε τον παραγωγό Μιχάλη Τσερβίστα να σηµειώνει πως «η καπνοκαλλιέργεια κατεβάζει ρολά στην Ελλάδα. Αν δεν πάµε σε τιµές 5,5-6 ευρώ το κιλό σε τρία χρόνια δεν θα καλλιεργεί κανείς».
Έλλειψη όρεξης για την καλλιέργεια διαπιστώνει και ο Εσάτ Χουσεΐν του Καπνικού Συνεταιρισµού Ροδόπης. Όπως εκτιµά, φέτος θα φυτέψουν καπνά περίπου 1.000 παραγωγοί λιγότεροι, ενώ οι εκτάσεις από 43.000 στρέµµατα πέρσι θα είναι κοντά στα 35.000 στρέµµατα. «Τα 4,38 ευρώ το κιλό που πιάσαµε πέρσι είναι λίγα. Όποιος βρίσκει άλλη δουλειά, τα παρατάει», σηµειώνει χαρακτηριστικά.
Ελπίδες για λήξη της «οµηρείας» από την υπόθεση Καπνική Μιχαηλίδη
Χωρίς τέλος µοιάζει η ταλαιπωρία 1.113 οικογενειών καπνοπαραγωγών από όλη τη χώρα, που είχαν την ατυχία να συνδιαλλαγούν, για την πώληση της παραγωγής του 2016 µε την Καπνική Μιχαηλίδη, λίγο πριν ο όµιλος πτωχεύσει.
Οι δικαστικές περιπέτειες, που έχουν ξεκινήσει από το 2017, λόγω των οικονοµικών απαιτήσεων πολλών εγχώριων και ξένων τραπεζών, από την άλλοτε κραταιά καπνοβιοµηχανία, εξακολουθούν να κρατούν τους παραγωγούς «οµήρους», παρότι ως τώρα έχουν κερδίσει περί τις 30 δικαστικές µάχες.
08-11-2021 20:29Πανος
Δε θελω πολλα...δυο μερες να μπορουσα να βαλω στο χωραφι για μαζεμα τον καθε υπευθυνοανευθυνο της εκαστοτε κυβερνησης ειτε των εταιριων που καθοριζουν τις τιμες και ισως αν ειχαν τσιπα πανω τους θα σταματουσε η αδικια της εκμεταλευσης μας.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)02-06-2021 18:59Γιωργος
Αν ξανά πέσουν οι τιμές φέτος τελειώσαμε.
Απάντηση