BACK TO
TOP
Προϊόντα

Χαμηλή σοδειά χωρίς αντίκρισμα στην τιμή για το βερίκοκο

Σε απόσταση από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις τάξεις των αγροτών αρχικά, συνεπεία της ελλειμματικής φετινής παραγωγής, εξακολουθεί να κινείται η αγορά των βερικόκων, με τις τιμές, περίπου στο μέσον της συγκομιδής, να «παίζουν» μεταξύ 0,70 και 1,70 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποικιλία, την ποιότητα και τον τόπο παραγωγής τους.

VERV0810_2

Λεωνίδας Λιάμης

21
0

Η μέχρι στιγμής πορεία της τρέχουσας εμπορικής σεζόν χαρακτηρίζεται ως «πολύ περίεργη» από τους παραγωγούς, καθώς παρά τους μικρούς όγκους προϊόντος που βγαίνουν προς τα κανάλια διάθεσης, οι τιμές δεν λένε να «τσιμπήσουν» κάτι παραπάνω, διότι η ζήτηση παραμένει ισχνή.

Τον προβληματισμό για τη μη ανταπόκριση των καταναλωτών, αλλά και συνάμα την κρυφή ελπίδα για μια ίσως καλύτερη συνέχεια μετά τις 20 Ιουνίου, όταν θα ανέβουν οι θερμοκρασίες και ταυτόχρονα θα αρχίσουν να συρρέουν τουρίστες στα θέρετρα, συντηρεί το γεγονός πως ανάλογα προβλήματα, με μειωμένες παραγωγές, αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες έχουν καταγραφεί φέτος σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο.

Προς ώρας, ωστόσο, ειδικά στα παραγωγικά κέντρα της Μακεδονίας, οι αγρότες είναι «φαρμακωμένοι», ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα μοιάζουν να είναι οι συνάδελφοί τους στην Πελοπόννησο, δεδομένου ότι εκεί οι παγετοί έκαναν μικρότερες καταστροφές.

Στην περιοχή του Άργους, με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου, η συγκομιδή έχει περάσει σε κανονικούς ρυθμούς στις Τύρβες, με τις τιμές, όπως πληροφορεί το Fresher ο πρόεδρος του Α.Σ. Μελίσσι, Μιχάλης Ζέρβας, να κυμαίνονται από 0,90 έως και 1,30 ευρώ το κιλό, ανάλογα το μέγεθος, το χρώμα και τις αντοχές των καρπών.

Έχουν αρχίσει, επίσης, να κόβονται και κάποιες άλλες ποικιλίες, όπως οι Tom Cot και Νεράιδες κλπ, για τις οποίες το εμπόριο, κατά τον κ. Ζέρβα, προσφέρει αυτή την περίοδο, αρκετά καλύτερες τιμές στα επίπεδα των 1,50 έως και 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ σιγά – σιγά ξεκινά η συγκομιδή και στα Μπεμπέκο, τα οποία στις πρώτες ημέρες φεύγουν με ανοικτή τιμή, κυρίως με προορισμό της βιομηχανίες κομπόστας στη Μακεδονία.

Στο Άστρος Κυνουρίας, σύμφωνα με τον παραγωγό Χάρη Κούρο, γύρω στις 10 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της ποικιλίας Τιρύνθου, η οποία είχε κανονική παραγωγή, της τάξης των 1.500 τόνων και η τιμή της μεσοσταθμικά κινήθηκε στο 1 ευρώ, με τις λιγότερο ποιοτικές κατηγορίες να πιάνουν 0,90 ευρώ το κιλό και τις ανώτερες έως και 1,05 ευρώ το κιλό.

Κανονική παραγωγή, κατά τον συνομιλητή μας, έχουν στο Άστρος και οι Τύρβες, για τις οποίες το εμπόριο πληρώνει την περίοδο που διανύουμε από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό και μπαίνουν οσονούπω σε συγκομιδή και τα Μπεμπέκο. Όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες, όπως για παράδειγμα τα Wonder Cot, ο κ. Κούρος μας είπε πως η ζημία στην περιοχή υπερέβη 80% και αντί για περίπου 600 τόνους, συγκομίστηκαν γύρω στους 50-60 τόνους, ενώ μικρότερη παραγωγή προβλέπεται και στα Tom Cot.

Στην Πορταριά Χαλκιδικής, ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, οι παραγωγοί δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη και παρόλα αυτά οι τιμές μένουν κολλημένες σε χαμηλά επίπεδα.

«Φέτος επειδή τα περισσότερα βερίκοκα μας πάγωσαν, είπαμε πως ότι τουλάχιστον θα πάρουμε καλύτερη τιμή να μειωθεί η χασούρα. Όμως δυστυχώς οι έμποροι συνεχίζουν να δίνουν αυτά που θέλουν αυτοί. Τα πρώιμα Wonder Cot, που είχε ελάχιστες ποσότητες, άνοιξαν με 2,50 ευρώ το κιλό και μετά από λίγες ημέρες έπεσαν στα 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ στα Τιρύνθουν που τα ξεκινήσαμε στις αρχές Ιουνίου με 1 ευρώ το κιλό, σήμερα έχει παραγωγούς που τα δίνουν με 60-70 λεπτά το κιλό κι όταν πάνε στο στέκι ο έμπορος αρχίζει να λέει πως έχει πράσινα, έχει ετούτο και εκείνο και η φύρα ανεβαίνει. Οπότε μπορεί η τιμή να είναι 80 λεπτά το κιλό, στην πραγματικότητα, όμως, ο παραγωγός θα πάρει πολύ λιγότερα», ανέφερε στο Fresher, εμφανώς οργισμένος ο 77χρονος παραγωγός Αθανάσιος Σταμπουλής και πρόσθεσε πως «είναι αδικία. Είναι το τερτίπι και η μαγκιά του έμπορα σε βάρος του αγρότη. Θα μου πεις αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Όμως δεν κάνουν καλά. Διότι έμπορος και παραγωγός είναι μαζί, είναι εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο. Δεν σέβονται όμως τον αγροτικό κόσμο. Θα μου πεις εδώ δεν μας σέβεται η πολιτεία, η οποία μας έχει πετάξει στο καναβάτσο, που λέμε εδώ στο χωριό, θα μας σεβαστούν οι έμποροι;».

Για δύσκολη χρονιά, φέτος, με μηδαμινές παραγωγές, κάνει λόγο και ο παραγωγός Δημήτρης Γκουτζιούχας, με 130 στρέμματα βερίκοκα επίσης από την Πορταριά. «Οι πρώιμες ποικιλίες δεν είχαν καθόλου παραγωγή, λόγω των παγετών την περίοδο της άνθισης, στις 8 και 9 Απριλίου. Η ζημία είναι στο 80-90%, ενώ στα Τυρίνθου, που τα συγκομίζουμε αυτές τις ημέρες και φεύγουν με 0,70 έως 0,90 ευρώ το κιλό, η απώλεια είναι γύρω στο 60-70%».

Ο ίδιος σημειώνει πως σοβαρό πρόβλημα προκύπτει φέτος και με τους εργάτες γης, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ανομοιομορφία στην άνθιση των καρπών, έχει εκτινάξει το κόστος. «Ο κόσμος είναι πολύ ζορισμένος και δεν αποκλείεται να μείνουν κάποια φρούτα στα δέντρα. Πέρυσι που είχαμε το ίδιο πρόβλημα, ήταν τα ξενοδοχεία κλειστά και ήρθαν εργάτες και δούλεψαν, φέτος όμως άνοιξε ο τουρισμός και η έλλειψη χεριών είναι εμφανής. Πάμε πόσα χιλιόμετρα μακριά για να βρούμε 2-3 άτομα. Αυτό οδήγησε στο να ανέβουν τα μεροκάματα και μάλιστα κατά πολύ φέτος, φτάνοντας στα 35 ευρώ συν το εργόσημο», αναφέρει ο κ. Γκουτζιούχας συμπληρώνοντας πως «κάποιοι παραγωγοί που δεν επηρεάστηκαν τα κτήματά τους από τους παγετούς, επειδή καίγονται έρχονται και παίρνουν εργάτες προσφέροντας 40 ή 50 ευρώ τη μέρα για να μην τους μείνουν στα κτήματα. Επίσης, με τη μεγάλη ανομοιομορφία στην άνθιση φέτος, αντί για 3 χέρια, αναγκαζόμαστε να περάσουμε 5-6 χέρια ανά δέντρο στη συγκομιδή. Είναι πρωτοφανές και το κόστος έχει εκτοξευτεί».

Από το ίδιο χωριό ο παραγωγός Γιώργος Σταμπουλής επισημαίνει πως λόγω του παγετού φέτος η παραγωγή στην Πορταριά είναι συνολικά μειωμένη γύρω στο 70%. «Στις πρώιμες ποικιλίες ήταν ίσως και 90%, ενώ στα Τυρίνθου και τα Μπεμπέκο πιστεύω ότι η καταστροφή είναι στο 60%», σημειώνει ο παραγωγός και προσθέτει πως «οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, σύμφωνα με την παραγωγή. Τα βερίκοκα είναι πολύ λίγα και το εμπόριο αγοράζει στα 85-95 λεπτά το κιλό».



Παρότι ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, τα περιθώρια να αντιδράσει ουσιαστικά είναι μηδενικά, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές αποθήκευσης και συντήρησης της παραγωγής. «Το βερίκοκο αν πρέπει να μαζευτεί τη Δευτέρα για παράδειγμα, πρέπει να πας Δευτέρα στο κτήμα, δεν μπορείς να καθυστερήσεις. Το μεγάλο λάθος που κάνουμε εδώ στην Πορταριά είναι ότι οι μεγάλοι παραγωγοί δεν έχουν κάνει θαλάμους συντήρησης, για να μπορούν να κρατήσουν τα βερίκοκα στα ψυγεία και να τα πουλήσουν όταν κρίνουν ότι τους συμφέρει. Φτάνει, λοιπόν, η στιγμή της συγκομιδής και τότε πετάει μια τιμή ένας έμπορος και επειδή ο κόσμος δεν ξέρει τί να κάνει την παραγωγή του, πάει και την παραδίδει χωρίς να μπορεί να διαπραγματευτεί», επισημαίνει ο κ. Σταμπουλής, ο οποίος, πάντως, εδώ και 15 χρόνια έχει δικά του ψυγεία και αυτό του επιτρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται την παραγωγή του λίγο καλύτερα. Ο ίδιος την ώρα που μας αποχαιρετά, δεν παραλείπει να μας επισημάνει: «Μη ξεχάσετε να γράψετε να ξαναρθεί ο ΕΛΓΑ να δει τα κτήματα, γιατί είχαμε μεγάλη πτώση καρπών μετά. Βλέπεις ότι το βερίκοκο πάει να κιτρινίσει και πέφτει. Αυτό οφείλεται στον παγετό, κάποια φρούτα τα πάγωσε και τώρα έχουμε καρπόπτωση».

Αναιμική ζήτηση και χαμηλές τιμές, διακρίνει και ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης, από την περιοχή της Βέροιας. «Τα μηνύματα έως τώρα δεν είναι θετικά. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Παρά τις χαμηλές ποσότητες η ζήτηση από τους μανάβηδες, αλλά και από το εξωτερικό είναι αναιμική. Ίσως να φταίει ότι ο καιρός δεν είναι ακόμη αρκετά ζεστός για να θέλουν οι καταναλωτές φρούτα, ίσως είναι οι μικρές τουριστικές ροές. Δεν ξέρω. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι παλεύουμε να πιάσουμε τις περσινές τιμές, όταν η παραγωγή ήταν σε σχεδόν διπλάσιους όγκους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκοβίτης. Για την τρέχουσα εικόνα στην περιοχή, ο συνομιλητής μας ανέφερε πως η συγκομιδή γίνεται στην ποικιλία Τιρύνθου, με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 0,75 ευρώ έως 1 ευρώ το κιλό, αλλά και σε μια σειρά άλλες νέες ποικιλίες δίχρωμες, όπως η Media Bel, Perl Cot, Bora, Luna, Orange Red κλπ, για τις οποίες το εύρος τιμών ξεκινά από 1,20 και φτάνει έως και τα 1,70 ευρώ το κιλό.

«Ελπίζω από τις 20 Ιουνίου και μετά, όταν θα ανέβουν οι θερμοκρασίες και θα έχουμε πραγματικό καλοκαίρι από τη μια και ταυτόχρονα θα έχει μπει για τα καλά η τουριστική σεζόν, να πάμε καλύτερα», είπε ο ίδιος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία