Με κτήµατα έκτασης σχεδόν 100 στρεµµάτων, υπό το «Κτήµα Γρύπος», ο συνοµιλητής µας τονίζει χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρουµε τί θα µας ξηµερώσει», για να συµπληρώσει ότι «φέτος η παραγωγή τοπικά είναι µικρότερη σχεδόν 40% στις υπερπρώιµες και πρώιµες ποικιλίες, λόγω του παγετού και της γενικότερης αστάθειας του καιρού, ενώ αντίθετα στις µεσοπρώιµες και στις όψιµες η εικόνα φαίνεται πολύ καλύτερη». Στις σηµαντικές ζηµίες που προκλήθηκαν στην παραγωγή, εστιάζει και ο παραγωγός Χάρης Κούρος από το Άστρος Κυνουρίας.
«∆υστυχώς φέτος έχουµε λίγα πράγµατα. Στα Wonder Cot η ζηµιά από τον παγετό αγγίζει το 70%, στα Mocador η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, ενώ στα Τύρινθος φτάνει περίπου το 50% µιας κανονικής χρονιάς. Στα όψιµα, τα δέντρα ευτυχώς έχουν κανονική παραγωγή», εξήγησε. Ως προς τα αίτια για την πορεία «ανώµαλης προσγείωσης» των τιµών παραγωγού, ο καλλιεργητής Νίκος Κοσµάς από την περιοχή του Άργους στην Πελοπόννησο επικεντρώνει στη γενικότερη ακρίβεια που πλήττει την οικονοµία.
«Η αγοραστική δύναµη των ελληνικών νοικοκυριών είναι πολύ περιορισµένη και δεν µπορεί να σηκώσει αυτό το επίπεδο τιµών», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ευελπιστούµε να δοθεί µια ώθηση στο προϊόν από τις εξαγωγές». Ανησυχητικά είναι τα µηνύµατα και στη Χαλκιδική. «Μπήκαµε στα κτήµατα και µαζεύουµε ποικιλίες όπως Wonder Cot, Pricia και Mocador, που παρουσιάζουν σηµαντική µείωση παραγωγής από τους παγετούς του Μαρτίου», λέει ο παραγωγός Γιώργος Σταµπουλίδης από την Πορταριά.
Και στην Όλυνθο οι απώλειες είναι µεγάλες και κυµαίνονται από 50% έως και 80%, ανάλογα το κτήµα, όπως ανέφερε ο Νίκος Αυγέρης, σηµειώνοντας, ταυτόχρονα πως «τις τελευταίες ηµέρες κλιµάκια του ΕΛΓΑ έχουν βγει για αυτοψία σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής µε βερίκοκα». Όσον αφορά την εµπορική πορεία του προϊόντος, ο κ. Σταµπουλίδης εµφανίζεται απογοητευµένος, καθώς, παρά τις µειωµένες αποδόσεις, οι πράξεις γίνονται στα 1 µε 1,40 ευρώ.
Πέρυσι αντίστοιχα στο άνοιγµα της σεζόν, µε πολύ περισσότερη παραγωγή, τα βερίκοκα έφευγαν από το χωράφι µε 1,80 – 2 ευρώ. «Αν πάµε τόσο χαµηλά µε τις υπερπρώιµες ποικιλίες, οι όψιµες µε τί τιµή θα πουληθούν;» διερωτήθηκε ο κ. Σταµπουλίδης και τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν άµεσα υποδοµές αποθήκευσης και συντήρησης της τοπικής παραγωγής για να ενισχυθεί η διαπραγµατευτική ικανότητα των αγροτών έναντι των εµπόρων.
Η αγορά έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη σύρραξη στην Ουκρανία
Για «χάλια τιµές», που «έχουν κόψει την όρεξη όλων των παραγωγών, γιατί σε αυτά τα επίπεδα δεν θα βγει θετική η χρονιά» µίλησε στην εφηµερίδα Αgrenda και ο παραγωγός ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, σηµειώνοντας πως αυτό το διάστηµα το επιχείρηµα των εµπόρων, είναι ότι η διεθνής αγορά έχει επηρεαστεί αρνητικά από την τρέχουσα συγκυρία µε την εµπόλεµη σύρραξη στην Ουκρανία.
Την κατάσταση ειδικά για τη φετινή χρονιά επιδεινώνει το γεγονός ότι για να παραχθεί η παραγωγή χρειάστηκε οι καλλιεργητές να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ώστε να µπορέσουν να καλύψουν τις µεγάλες ανατιµήσεις που εµφανίζονται στις πρώτες ύλες και τις εισροές, που οδήγησαν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
«Έχουµε φάει µεγάλη κρυάδα. Πρόκειται για ψυχρολουσία, δεδοµένου ότι σε αυτά τα επίπεδα τιµών είναι ζήτηµα αν βγάλουµε τα έξοδά µας, τα οποία φέτος έχουν εκτιναχθεί», επισηµαίνει ο κ. Σταµπολίδης και προσθέτει: «Για να καταλάβετε, ενώ πέρυσι γέµιζα το ρεζερβουάρ µε 60 – 70 ευρώ, σε ένα δενδροκοµικά τρακτέρ που έχω, φέτος, το κόστος έχει πάει στα 130-140 ευρώ και τα ίδια συµβαίνουν µε τα προϊόντα λίπανσης και φυτοπροστασίας, αλλά και µε τα εργατικά, που έχουν πάει στα 40-50 ευρώ την ηµέρα και δεν µπορείς να βρεις προσωπικό».