BACK TO
TOP
Προϊόντα

Εκτός χάρτη σπορών η ελαιοκράμβη, έως 90% η διαρροή στους κάμπους

Εκτός προγραµµατισµού πολλών παραγωγών µένει φέτος η καλλιέργεια της ελαιοκράµβης, η οποία αν και ξεκίνησε από καλή βάση, µε 47 λεπτά ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, στα τρέχοντα συµβόλαια, όπως όλα δείχνουν θα έχει µειωµένες εκτάσεις, λόγω κυρίως της παρατεταµένης ξηρασίας.

50_pin_5

Λεωνίδας Λιάμης

11
3

Παρότι ο κόσµος, στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας, ήταν έτοιµος να την εµπιστευτεί και πάλι, ιδίως µετά τα 60 λεπτά το κιλό που έπιασε το προϊόν στην εµπορική σεζόν του 2022, η πολύµηνη ανοµβρία ανέτρεψε το σχεδιασµό των περισσότερων παραγωγών, µε συνέπεια οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν να µειωθούν δραστικά.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια σε κάποιες περιοχές έχασε έως και 90% των στρεµµάτων της, σε σύγκριση µε πέρυσι, ενώ και στο θεσσαλικό κάµπο οι απώλειες που «γράφει» η ελαιοκράµβη φτάνουν κοντά στο 50%.

Στο νοµό Κοζάνης, στη ∆υτική Μακεδονία, για παράδειγµα, όπως µας ανέφερε ο ∆ηµήτρης Χρηστίδης, ιδιοκτήτης ενός από τα µεγαλύτερα καταστήµατα αγροεφοδίων της περιοχής, φέτος στην ελαιοκράµβη τα στρέµµατα που σπάρθηκαν τοπικά είναι ελάχιστα. «Για να καταλάβετε το µέγεθος, ενώ πέρυσι από το κατάστηµά µας εξυπηρετήθηκαν 10.000 στρέµµατα, φέτος δεν προσεγγίσαµε ούτε τα 2.000 στρέµµατα, αν και η τιµή στα συµβόλαια είναι στα 47 λεπτά το κιλό, ως ελάχιστη εγγυηµένη µε προοπτική να ανέβει, όσο πάει το εµπόριο», είπε ο συνοµιλητής µας.

Ο ίδιος απέδωσε την αρνητική εξέλιξη για την καλλιέργεια αφενός στην πολύµηνη ξηρασία, η οποία δεν επέτρεψε ουσιαστικά να γίνει η σπορά, που συντελείται από τα µέσα Σεπτεµβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου και στο ό,τι πέρυσι οι αποδόσεις της ελαιοκράµβης στο νοµό ήταν χαµηλές, στα 70-80 κιλά το στρέµµα για την πλειονότητα των χωραφιών, γεγονός που είχε ως συνέπεια πολλοί αγρότες να µην προτιµήσουν φέτος. Ως εκ τούτου πολλές εκτάσεις τοπικά οδηγούνται στα σιτηρά, ενώ φαίνεται ότι -τουλάχιστον στη δυτική Μακεδονία, όπως εκτιµά ο κ. Χρηστίδης- θα υπάρξει σηµαντικό ενδιαφέρον και για τον ηλίανθο την άνοιξη.

Παρόµοια εικόνα για τις καλλιεργητικές επιδόσεις της ελαιοκράµβης, καταγράφεται και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως είναι η Χαλκιδική και το Κιλκίς. «Λόγω της ανοµβρίας η ελαιοκράµβη έχασε φέτος ένα µεγάλο µέρος από την πίτα της», εξηγεί ο Γιάννης Πύρρος, ο οποίος δραστηριοποιείται µε το εµπόριο αγροεφοδίων και αγροτικών προϊόντων στους δύο νοµούς. Όπως µας εξήγησε «ενώ συνήθως µε το κατάστηµά µας συνεργάζονται παραγωγοί που καλλιεργούν γύρω στα 3.000 έως 5.000 στρέµµατα ανάλογα µε τη χρονιά, φέτος κατάφερε να σπείρει µόνο ένας αγρότης µόλις 400 στρέµµατα».

Κοντά στο 20% των στρεµµάτων που καλλιεργεί συνήθως όµως, έσπειρε φέτος και ο παραγωγός Γιώργος Μαλλιαρός από τη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχα τα µέλη του συνεταιρισµού της Ασσήρου, από περίπου 500 στρέµµατα που καλλιεργούν παραδοσιακά, φέτος δεν έβαλαν ούτε ένα στρέµµα. Ελάχιστες είναι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν, επίσης στις Σέρρες, αλλά και στο νοµό Έβρου, όπως µεταφέρεται στην Agrenda.

Μεγάλη µείωση  των εκτάσεων στη Θεσσαλία, λόγω των καιρικών συνθηκών

Λίγο καλύτερη, αλλά και πάλι υπολείπεται σηµαντικά από µια κανονική χρονιά, είναι η εικόνα µε την καλλιέργεια ελαιοκράµβης στη Θεσσαλία. Σύµφωνα µε όσα αναφέρθηκαν στην Agrenda ο καιρός έπαιξε άσχηµο παιχνίδι σε παραγωγούς, οι οποίοι δεν µπόρεσαν να σπείρουν τις εκτάσεις που προγραµµάτιζαν. Για παράδειγµα, στην περιοχή της Λάρισας, κατά τις σχετικές πληροφορίες, η µείωση των εκτάσεων της ελαιοκράµβης φέτος είναι της τάξης του 50%.

«Η σπορά έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί µέχρι τις 20 Οκτωβρίου, όµως η έλλειψη βροχών δεν το επέτρεψε κι οι παραγωγοί απέφυγαν να πάρουν το ρίσκο να βάλουν τώρα, διότι φοβήθηκαν πως δεν θα έχει µεγαλώσει αρκετά, προκειµένου να καταφέρει να αντέξει στα κρύα του χειµώνα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από πηγή του χώρου, σηµειώνοντας πως αντί ελαιοκράµβης επιλέχθηκαν άλλα σιτηρά. Να σηµειωθεί ότι στην ΕΕ την περίοδο 2022-2023 σηµειώθηκε µεγάλη αύξηση σε ποσοστό 14,6% των εκτάσεων µε καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων, µε µείωση αποδόσεων λόγω ξηρασίας, µε εξαίρεση την ελαιοκράµβη η οποία παρουσιάζει µικρή αύξηση 1,8%.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

12-11-2022 11:29Peter

Η θεωρία λίγα να βάλω ας βγάλω ακόμη λιγότερα επικρατεί Ίσως να μην είναι και τόσο εκτός....

Απάντηση

11-11-2022 11:44Δυο

Το agronews τις κυβερνησεις ,δεν σας πιστευουμε πια σηχαματα!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία