Ήδη συµβάσεις µε αυτό το ποσό, όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda, έχει προσφέρει σε όλους τους συνεργαζόµενους παραγωγούς της η εταιρεία Βιοντίζελ ΑΕ από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, θέτοντας, προφανώς, έναν «µπούσουλα» και για τις άλλες µεταποιητικές βιοµηχανίες του χώρου.
Παρατηρητές της αγοράς, ωστόσο, δεν αποκλείουν η περίοδος µετά το αλώνι της ελαιοκράµβης, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η παραγωγή, να συνοδευτεί µε επαναπροσδιορισµό της τιµολογιακής πολιτικής, καθώς φέτος τα στρέµµατα της καλλιέργειας, λόγω ξηροθερµικών συνθηκών το φθινόπωρο, είναι πολύ λιγότερα σε σχέση µε τις εκτάσεις που σπάρθηκαν πέρσι και το προϊόν φαίνεται πως θα λείψει από την αγορά.
«Τα χωράφια µας είναι αυτή την περίοδο στα καλύτερά τους. Οι βροχές βοήθησαν πολύ και όσοι παραγωγοί έδωσαν το 100%, ψεκάζοντας για τα στενόφυλλα και τα πλατύφυλλα ζιζάνια, αλλά και για το σκαθάρι και τους µύκητες, αναµένεται να ανταµειφθούν στο αλώνι µε πολύ καλές στρεµµατικές αποδόσεις. Αρκεί να µην κάνει απότοµες ζέστες από εδώ και πέρα», σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός Ανδρέας Κουτούγιας, ο οποίος καλλιεργεί µε τον αδελφό του 400 στρέµµατα ελαιοκράµβης στις Νέες Καρυές της Νίκαιας, στην περιοχή της Λάρισας.
Τοπικά, όπως µας αναφέρει ο συνοµιλητής µας, οι αποδόσεις παίζουν από 250 έως και 350 κιλά το στρέµµα και για φέτος υπολογίζεται ότι το στήσιµο θα είναι γύρω στα 300 κιλά ανά στρέµµα, ενώ για το θέµα της τιµής, τουλάχιστον στην περιοχή του, η µεταποίηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, κρατώντας τους παραγωγούς σε αγωνία.
Βοήθησε πολύ ο καιρός, θα ανταμειφθούν οι νοικοκύρηδες
Καλλιεργητικά, πάντως, η χρονιά φαίνεται, τουλάχιστον µέχρι τώρα, να εξελίσσεται πολύ καλά για την ελαιοκράµβη και αναµένονται υψηλές στρεµµατικές αποδόσεις, ιδίως για τους αγρότες, οι οποίοι µερίµνησαν να κάνουν όλες τις προβλεπόµενες καλλιεργητικές φροντίδες σωστά.
Για «εντυπωσιακά καλή ανάπτυξη της καλλιέργειας», µας µίλησε ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης, από το ∆ρυµό Θεσσαλονίκης. «Αν και φέτος η σπορά έγινε όψιµα, στις αρχές Νοεµβρίου, µε πάνω από ένα µήνα καθυστέρηση, ο ζεστός ∆εκέµβριος και Ιανουάριος είχαν ως αποτέλεσµα να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Τα φυτά πρόλαβαν τελικά να πέσουν σε λήθαργο και συνδυαστικά µε τη βοήθεια βιοδιεγερτών που χρησιµοποιούµε, αργότερα την άνοιξη µε τις βροχές και µε τις µέτριες θερµοκρασίες, προσδοκούµε, αν όλα πάνε καλά µέχρι το αλώνι, σε ένα στήσιµο που θα ξεπεράσει τα 400 κιλά το στρέµµα, σε ξερικά χωράφια. Μάλιστα τα αδέλφια Χατζηπαραδείση, όπως µας πληροφόρησε ο συνοµιλητής µας, συνεργάζονται µε τη Βιοντίζελ ΑΕ και έχουν υπογράψει συµβόλαιο µε τιµή στα 45 λεπτά το κιλό για τη φετινή παραγωγή.
Οριακά στο 20% των περσινών εκτάσεων
Γενικότερα η χρονιά, πάντως, είναι προβληµατική
για την ελαιοκράµβη καθώς όπως µας λέει ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, τα στρέµµατα που έχουν φυτευτεί φέτος είναι οριακά στο 20% των περσινών εκτάσεων. Οι ξηροθερµικές συνθήκες που επικράτησαν το περασµένο φθινόπωρο σε όλη τη χώρα, έδρασαν αποτρεπτικά για τη συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών, καθώς στην ελαιοκράµβη το πιο δύσκολο κοµµάτι είναι στο φύτρωµα. «Πολλοί απέφυγαν να πάρουν το ρίσκο και στράφηκαν στα δηµητριακά, τα οποία εκείνη την εποχή είχαν και καλύτερη τιµή από ό,τι σήµερα», αναφέρει ο παραγωγός.