BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Εκκίνηση τρύγου με καλές ποιότητες στις πρώιμες ποικιλίες

 Το 2019 μοιάζει να είναι μια καλή χρονιά για το κρασί, αφού όλοι οι δείκτες συνομολογούν, αν και στην αρχή οι περισσότεροι οινολόγοι είχαν τις αμφιβολίες τους

2-Trygos

Πέτρος Γκόγκος

1
0

Μια χρονιά που µπέρδεψε τους οινολόγους αλλά τελικά βρίσκει την περπατησιά της φαίνεται πως είναι η φετινή για το κρασί, µε τον τρύγο των οινοστάφυλων να έχει ξεκινήσει για τις πρώιµες ποικιλίες στις πρώιµες περιοχές.

Μπέρδεψε γιατί ενώ στην αρχή όλα έδειχναν πως πάµε για µια χρονιά σχετικά πρώιµη, µε το φούσκωµα του καρπού να γίνεται νωρίτερα από πέρυσι, στη συνέχεια τα αµπέλια καθυστέρησαν οδηγώντας σε µια όψιµη χρονιά. Αυτά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά το Αµύνταιο και τη Νάουσα, σύµφωνα µε την οινοποιό Χαρούλα Σπινθηροπούλου. Πάντως η ίδια εκτιµά πως το 2019 µοιάζει να είναι µια καλή χρονιά για το κρασί, αφού όλοι οι δείκτες συνοµολογούν, ενώ δεν διστάζει να κάνει µια γενίκευση για όλη τη χώρα. Άλλωστε ο τρύγος των πρώιµων ποικιλιών έγινε σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Τώρα το δελτίο καιρού του Σεπτεµβρίου είναι αυτό που θα επισφραγίσει τις µέχρι τώρα θετικές εικόνες του έτους.

Από άποψη ποσοτήτων, στο Αµύνταιο τα αµπέλια εµφάνισαν µια αυξηµένη ζωηρότητα και παραγωγικότητα, η οποία µετά τον Ιούνιο άρχισε να στρεσάρει κάπως τα φυτά, «κάτι που µπορεί να βγει τελικά σε καλό», όπως εξήγησε η κυρία Σπινθηροπούλου η οποία κάνει λόγο για αντίστοιχες µε τις περσινές ποσότητες. Αν και είναι ακόµα νωρίς να µιλήσει κανείς για τιµές, αρκετοί περιµένουν µια διακύµανση ανάλογη µε εκείνη του 2018. Εδώ πάντως, δεδοµένη διαφοροποίηση καθιστά η περίπτωση της Σάµου, όπου η µειωµένη κατά 10% παραγωγή, όψιµη κατά 10 ηµέρες, θα οδηγήσει σε µεσοσταθµική µέση τιµή 12% πάνω από τα 50 λεπτά που πληρώθηκαν την προηγούµενη χρονιά οι παραγωγοί που παρέδωσαν τα σταφύλια τους στον ΕΟΣ Σάµου, σύµφωνα µε τα όσα µας αναφέρει ο Θεόδωρος Χαρµπής, γεωπόνος και διευθυντής παραγωγής του συνεταιρισµού.

Ιστορικό χαµηλό στη Σαντορίνη

Αυτό που προβληµάτισε στη Νεµέα, φέτος, είναι µια γενικευµένη κατάσταση που προκάλεσε στους αµπελώνες της περιοχής το χαλάζι, που σίγουρα θα φανεί στον τελικό όγκο της παραγωγής, ο οποίος αναµένεται µειωµένος σύµφωνα µε τον οινολόγο Γιώργο Παπαϊωάννου. «Σοβαρότερο πρόβληµα έχουν οι πρώιµες ποικιλίες» αναφέρει ο ίδιος, συµπληρώνοντας πως και τον Ιούλιο οι υψηλές θερµοκρασίες σε συνδυασµό µε τον λίβα προκάλεσαν εγκαύµατα στα σταφύλια. Ωστόσο, καιρού επιτρέποντος, υπάρχουν τα περιθώρια για µια καλή χρονιά, ενώ για την ποικιλία που ενδιαφέρει την περιοχή, το Αγιωργίτικο, είναι ακόµη νωρίς αφού δεν υπάρχουν αρκετά δεδοµένα ώστε να διαµορφωθεί µια ασφαλής εικόνα τόσο αναφορικά µε την ποιότητα όσο και την ποσότητα, παράγοντες που θα διαµορφώσουν και την τιµή.

Η πρώτη ύλη ποτέ δεν είναι άφθονη στη Σαντορίνη, ωστόσο φέτος, ακόµα κι αν δεν έχει συγκοµιστεί µεγάλο κοµµάτι της παραγωγής στις περιοχές του Πύργου και του Μεγαλοχωρίου, όλα δείχνουν πως οι 1.000 τόνοι δεν θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν. «Πρόκειται για ένα ιστορικό χαµηλό» θα πει ο Ηλίας Ρουσσάκης του Vassaltis. «Η περσινή ξηρασία οδήγησε στη µειωµένη ανάπτυξη βλαστών και οφθαλµών. Το πρόβληµα επιδείνωσε ένας βοριάς την 25η Μαρτίου και ένας ισχυρός νότιος άνεµος µετά το Πάσχα, που οδήγησαν σε απώλεια παραγωγής» εξηγεί ο ίδιος. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ είναι οι τιµές που θα διαµορφωθούν µετά από µια τέτοια πτώση παραγωγής. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι οι τιµές άγγιξαν τα 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ οινοποιεία από άλλες περιοχές της χώρας που επεκτείνονται στο νησί, ανεβάζουν τον ανταγωνισµό. Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσσάκης, µερικά από τα µεγαλύτερα οινοποιεία του νησιού συµφώνησαν προκειµένου να µην ανηφορίσουν σε παράλογα επίπεδα οι τιµές, να µοιράσουν αναλογικά µε βάση την απορρόφηση της τελευταίας τριετίας τη φετινή παραγωγή.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 24 Αυγούστου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία