BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Μέχρι τις 25 Μαΐου για ενίσχυση αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Μέχρι τις 25 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση οι αµπελουργοί για την ενίσχυση αναδιάρθρωσης υφιστάµενων αµπελώνων ή την δηµιουργία νέων εφόσον υπάρχουν δικαιώµατα φύτευσης.

_DSC1101_2

27
3

Οι αιτήσεις γίνονται µόνο µετά την υποβολή του ΟΣ∆Ε 2020 όπου οι αµπελουργοί θα δηλώσουν τα αγροτεµάχια που επιθυµούν να καλύψουν µέσω του προγράµµατος, το οποίο επιδοτεί για τον καθένα µία ή περισσότερες από τις παρακάτω δράσεις:

α) Εκρίζωση - αναφύτευση, που επιµερίζεται σε: i. εκρίζωση ii. προετοιµασία εδάφους iii. αναφύτευση: Ενίσχυση 1.455 ευρώ ανά στρέµµα σε περιοχές ορεινές και ειδικά µειονεκτήµατα, και 1.260 ευρώ σε λοιπές περιοχές, στις λιγότερο ανεπτυγµένες Περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κ. Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτ. Ελλάδα). Ενίσχυση 1.175 ευρώ ανά στρέµµα σε περιοχές ορεινές και ειδικά µειονεκτήµατα, και 1.020 ευρώ σε λοιπές περιοχές, στις υπόλοιπες περιφέρειες.

β) Φύτευση αµπελώνων που περιλαµβάνει: i. προετοιµασία εδάφους ii. φύτευση (βάσει άδειας αναφύτευσης). Ενίσχυση 745 ευρώ ανά στρέµµα σε περιοχές ορεινές και ειδικά µειονεκτήµατα, και 620 ευρώ σε λοιπές περιοχές, στις λιγότερο ανεπτυγµένες Περιφέρειες. Ενίσχυση 515 ευρώ ανά στρέµµα σε περιοχές ορεινές και ειδικά µειονεκτήµατα, και 390 ευρώ σε λοιπές περιοχές, στις υπόλοιπες περιφέρειες.

γ) Επανεµβολιασµός (για την ποικιλιακή µετατροπή των αµπελώνων). Ενίσχυση 680 ευρώ ανά στρέµµα στις λιγότερο ανεπτυγµένες Περιφέρειες και 620 ευρώ στις υπόλοιπες.

δ) Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αµπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε: i. υποστύλωση ii. κατασκευή αναβαθµίδων iii. αλλαγή αποστάσεων φύτευσης (ελάχιστη ποσοστιαία µεταβολή στον αριθµό των πρέµνων πριν και µετά την αναδιάρθρωση 20%) χωρίς αλλαγή συστήµατος διαχείρισης. Ενίσχυση 500 ευρώ το στρέµµα για όλους.

∆ικαιούχοι ενίσχυσης

∆ικαιούχοι του προγράµµατος είναι φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, που καλλιεργούν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου ή διαθέτουν άδειες φύτευσης από µετατροπή ή άδειες αναφύτευσης. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον 10 (δέκα)

ετών από το οικονοµικό έτος πληρωµής. Τονίζεται ότι τα αµπέλια µε σουλτανίνα δεν µπορούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα και να µετατραπούν σε οινάµπελα.

Άδειες φύτευσης αµπέλου

Εν τω µεταξύ, ανοιχτή βρίσκεται µέχρι τις 10 Μαΐου και η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων. H κατανοµή γίνεται σε 8 αµπελουργικές Περιφέρειες, µε τις αµπελουργικές εκτάσεις που έχουν προτεραιότητα να κυµαίνονται κοντά στα 50 στρέµµατα.

Νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα και νέοι κάτω των 40 ετών διατηρούν κριτήριο προτεραιότητας για τις νέες άδειες φυτεύσεων αμπελώνων, με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων να ολοκληρώνεται στις 10 Μαϊου.
Στα νέα της απόφασης, είναι και η αλλαγή του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για την επόμενη περίοδο. Έτσι, οι αιτήσεις που θα κληθούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για τα δικαιώματα φύτευσης του 2021 θα υποβληθούν από 1η μέχρι 31 Οκτβρίου του 2020.  

Κρίσιμη παράμετρος είναι τα 50 στρέμματα για τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνα

Μέχρι τις 10 Μαΐου θα µείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις για τις άδειες φύτευσης αµπέλου, µε την ΥΑ 866/86629/18-3-2020 που δηµοσιεύτηκε πρόσφατα να περιλαµβάνει τα νέα κριτήρια προτεραιότητας µε βάση τα οποία θα διατεθούν οι άδειες, εφόσον οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις διαθέσιµες ανά Περιφέρεια Κατανοµής.
Αναλυτικά, τα κριτήρια που ισχύουν και για τις οχτώ αµπελουργικές περιφέρειες:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 µόρια

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος i) βιολογικοί αµπελώνες, ii) αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, iii) αναβαθµίδες: 1 µόριο

Εκτάσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς: 1 µόριο

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 0,15 µόρια

Ύψος εκτάσεων µε προτεραιότητα ανά Περιφέρεια κατανοµής:

Κ. Μακεδονία, ∆υτική Ελλάδα: Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι ίση ή µεγαλύτερη των 50 στρεµµάτων: 3,5 µόρια.

Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι µεγαλύτερη ή ίση των 30 και µικρότερη των 50 στρεµµάτων:  2,45 µόρια

Πελοπόννησος, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία:  Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι µεγαλύτερη ή ίση των στρεµµάτων. 3,5 µόρια. Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι µεγαλύτερη ή ίση των 50 και µικρότερη των 75 στρεµµάτων  2,45 µόρια.

Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ήπειρος: Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι ίση ή µεγαλύτερη των 3 έως και 30 στρεµµάτων: 3,5 µόρια.  Μεγαλύτερη των 30 στρεµµάτων: 2,45 µόρια.

∆υτική Μακεδονία: Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι ίση ή µεγαλύτερη των 100 στρεµµάτων: 3,5 µόρια.  Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι µεγαλύτερη ή ίση των 75 και µικρότερη των 100 στρεµµάτων: 2,45 µόρια.

Ανατ. Μακεδονία-Θράκη: Η αµπελουργική εκµετάλλευση του αιτούντος είναι ίση ή µεγαλύτερη των 200 στρεµµάτων: 3,5 µόρια. Η εκµετάλλευση του αιτούντος είναι µεγαλύτερη ή ίση των 100 και µικρότερη των 200 στρεµµάτων: 2,45 µόρια.

Η αίτηση είναι αποδεκτή  μόνο όταν σ' αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά :
1. Ταυτότητα
2. Εκκαθαριστικό εφορίας
3. Δικαιολογητικά κατοχής της έκτασης. (Επισύναψη  των συμβολαιογραφικών εντύπων    και του  πιστοποιητικού μεταγραφής  τους στο υποθηκοφυλακείο)

-Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια μπορεί να κατατεθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης  ή ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο. Γίνεται δεκτό  το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης  η διάρκεια του οποίου πρέπει να είναι μεγαλύτερη  των επτά (7) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης . Σε περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου , ο ενοικιαστής ή χρήστης κατά περίπτωση συνυποβάλλει σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης για την δραστηριότητα αυτή.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών, κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και το δημοτικό διαμέρισμα και το τοπωνύμιο της περιοχής του.

Οι   παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Οι άδειες νέας φυτεύσεις ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα
  • Η ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση άδειας φύτευσης ορίζεται το  ένα (1) στρέμμα
  • Tα τεμάχια για τα οποία χορηγείται άδεια φύτευσης οφείλουν να παραμείνουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδόθηκε η άδεια τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία χορήγησης αυτής.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-04-2020 00:52Μάκης

Δώστε de minimis και στα αμπέλια! Σας στήριξαμε και μας ξεχάσατε... Θα ρθει η σειρά σας

Απάντηση

23-04-2020 21:06Δημήτρης

Στήριξτε τους αμπελοπαραγωγους και όλους τους αγρότες! Μας κοροιδεψατε... Δίνετε λεφτά στους και καλά επιστήμονες σε όλους τους τεμπελιδες και δεν δίνετε στους αγρότες ντροπή σας! Ελάτε ξανά στην ύπαιθρο να ζητήσετε ψήφο.. Ποτε ξανά εσάς

Απάντηση

23-04-2020 12:22ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΝΙΑΤΣΟΥΔΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ-ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ?? ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ???

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία