BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Με τιμές 2019 η φετινή παραλαβή οινοστάφυλων από συνεταιρισμούς

Η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών, έχει αποφασίσει και καταβάλλει ή θα καταβάλλει στη συγκομιζόμενη από τα μέλη τους σταφυλική παραγωγή, τις ίδιες τιμές που κατέβαλλαν το 2019 αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ.

OREALIOS_121_2_2

10
0

Με όρους διατήρησης και επάρκειας των διαθέσιμων πόρων του τομέα και για τις επόμενες χρονιές θα αντιμετωπίσουν την φετινή συγκυρία οι περισσότεροι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, αφού η πιθανότητα μείωσης των τιμών στον αμπελουργό ενδέχεται να έχει διαχρονικές επιπτώσεις και για τις επόμενες περιόδους.

 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει τα εξής:

Η ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει πλήξει αναλογικά περισσότερο από άλλους τομείς, την αμπελοοινική οικονομία της χώρας, με τα οινοποιεία να υφίστανται πρώτα τις άμεσες επιπτώσεις μέσω της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Οι επιπτώσεις αυτές υπάρχει ενδεχόμενο να μετατοπισθούν και να επηρεάσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται ο φετινός τρύγος, που ήδη έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές.

Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί η κρισιμότητα της σημασίας της φετινής συγκομιδής σταφυλιών, δεδομένου ότι αφενός, η πιθανότητα μείωσης των τιμών τους θα έχει διαχρονικές επιπτώσεις και για τις επόμενες περιόδους, αφού έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας ότι δύσκολα το επίπεδο των τιμών επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα από τη μία χρονιά στην άλλη, αφετέρου μια μείωση τιμών θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, ειδικά των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε οριακό κατώφλι βιωσιμότητας και δυστυχώς αφορούν μεγάλο αριθμό.

Επειδή ακριβώς η φετινή συγκομιδή δεν είναι σκόπιμο να αντιμετωπισθεί με αποκλειστικά οικονομίστικη προσέγγιση, αλλά με όρους διατήρησης και επάρκειας των διαθέσιμων πόρων του τομέα και για τις επόμενες χρονιές, η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών, έχει αποφασίσει και καταβάλλει ή θα καταβάλλει στη συγκομιζόμενη από τα μέλη τους σταφυλική παραγωγή, τις ίδιες τιμές που κατέβαλλαν το 2019.

Κοινός παρονομαστής της απόφασης αυτής είναι ότι οι συνεταιρισμοί σαν οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας, θα πρέπει φέτος να βοηθήσουν τους αμπελουργούς παραγωγούς – μέλη τους, προκειμένου να παραμείνουν στην καλλιέργεια, να αντέξουν στην κρίση και να κερδίσουν χρόνο αναμένοντας την εξισορρόπηση την επόμενη χρονιά της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη χρονική συγκυρία να αναδειχθεί και πάλι η αξία του «συνεταιρίζεσθαι» με βάση τις αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης, έστω και με πρόσκαιρη ζημιά, στηρίζοντας τα μέλη του συνεταιρισμού, αν και αρκετοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ, δεν έχουν την πρόθεση να «κλείσουν τις πόρτες τους» ούτε στους αμπελουργούς που δεν είναι μέλη τους, για να βοηθήσουν την αμπελοοινική οικονομία της ευρύτερης περιοχής τους.

Στον αντίποδα στο ιδιωτικό εμπόριο είτε επικρατεί σιωπή για τις τιμές και απροθυμία να διαπραγματευθούν αγορές ποσοτήτων – πόσω μάλλον να ορίσουν τιμές – ενώ στις περιοχές που έχει ήδη ξεκινήσει ο τρυγητός, παραλαμβάνονται ποσότητες με μειωμένες τιμές από 35% - 45%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηράκλειο Κρήτης και την Αχαΐα.

Υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις από τον κανόνα, αφού τα δραστηριοποιούμενα οινοποιεία στην περιοχή του Αμυνταίου, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα τιμών.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι συνεταιρισμοί ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον όγκο της φετινής συγκομιδής, περιγράφουν ότι το 2020 έχει χαρακτηριστικά εξαιρετικής παραγωγής και στις περισσότερες περιπτώσεις αυξητικές τάσεις ως προς τον όγκο, με εξαίρεση την Αχαΐα, τη Νεμέα και τη Λήμνο. Τόσο οι ασθένειες στον αμπελώνα, όσο και η επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν αισθητά τον όγκο παραγωγής σταφυλιών.

Μετά την εφαρμογή των ειδικών μέτρων για την εξισορρόπηση του αμπελοοινικού τομέα από το ΥΠΑΑΤ μέσω της Απόσταξης Κρίσης κυρίως, αφού ο Πράσινος Τρύγος δεν λειτούργησε ουσιαστικά, ανακύπτει περισσότερο επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξαγγελίας στήριξης των οινοποιείων που θα διατηρήσουν το περσινό επίπεδο τιμών και ποσοτήτων, με τη χορήγηση σε αυτά Άτοκη Δανειοδότηση. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος ειδικά οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί να βρεθούν προ αδιεξόδου και απέναντι στους παραγωγούς μέλη τους, αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό, αφού θα επαναληφθεί η τιμωρητική αντιμετώπιση της κοινωνικής οπτικής που φυσικά διέπει την πολιτική τους. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση Άτοκης Δανειοδότησης, θα λειτουργήσει και ως δίχτυ προστασίας στην μειούμενη τάση των τιμών. 

Εκτός Ελλάδας και οι γαλλικοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές στηρίζοντας τους αμπελοκαλλιεργητές με τιμές όμοιες μ’ αυτές που καταβλήθηκαν το 2019. Παράλληλα εκφράζουν και την κάθετη αντίθεσή τους, σχετικά με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στη χώρα τους, για οριστική εκρίζωση αμπελώνων, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα, ακριβώς επειδή οι επιπτώσεις της κρίσης μπορεί να διαρκέσουν και τον επόμενο χρόνο, αλλά ο παραγωγικός ιστός πρέπει να παραμείνει αλώβητος.

Στη γείτονα Ιταλία αναμένεται μείωση του όγκου παραγωγής, μείωση που θα βοηθήσει τη διατήρηση των τιμών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία