Ο διευθυντής της Ε.Φ.Χ.Ε., Σταμάτης Μηλιούδης αναφέρθηκε στα ζητήματα, που ήρθε να επιλύσει η οργάνωση, αφού από το 2001 μέχρι σήμερα έχουμε σταθερή αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στις μονάδες, λόγω των επιστημονικών μεθόδων , χωρίς όμως να έχουμε ταυτόχρονα βελτίωση των υπόλοιπων δεικτών, που αναφέρονται στο εισόδημα του παραγωγού. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε παλαιότερες εποχές, η παραγωγή γάλακτος ανερχόταν κοντά στους 4 τόνους από μία αγελάδα και σήμερα φτάνει ακόμη και τους 13, ανά ζώο. «Σε λίγο σπάνια φυλή θα είναι ο Έλληνας αγελαδοτρόφος γαλακτοπαραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μηλιούδης, επισημαίνοντας πως Εφορία, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, δημιουργούν ένα τοξικό κλίμα.
Αναφερόμενος ο Στ. Μηλιούδης στο προφίλ της ελληνικής αγελαδοτροφίας τόνισε ότι ο κύριος όγκος του ζωικού κεφαλαίου εντοπίζεται σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα: οι περισσότερες μονάδες εντοπίζονται στη Μακεδονία, λιγότερες στη Θράκη κι ακόμη λιγότερες στη Θεσσαλία. Οι ελληνικές μονάδες έχουν κατά μέσον όρο 51-200 ζώα κι η γαλακτοπαραγωγή ανέρχεται σε 305 μέρες το χρόνο. Τα προγράμματα της ΕΦΧΕ αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας του σιτηρεσίου των ζώων, στη γενετική βελτίωση με τεχνητή σπερματέγχυση και στις καλές πρακτικές διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου κ.ά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνεργάτης της ΕΦΧΕ, Γιώργος Βαλεργάκης, η συστηματική αξιοποίηση των στατιστικών στοιχείων και του αρχείου της ΕΦΧΕ σε συνδυασμό με τη γενετική βελτίωση, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής του ζώου και στην γαλακτοπαραγωγή. Πρακτικά αυτό σημαίνει για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ από ασθένειες, όπως η υποξεία δυσπεπτική οξέωση, η υποκλινική μαστίτιδα κ.ά. κι η βελτίωση του ζωικού του κεφαλαίου, που ταλαιπωρούν το ζώο και μειώνουν δραματικά το εισόδημα του παραγωγού.
Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε τη ζοφερή εικόνα στην αγελαδοτροφία, παρότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα κι υπάρχει υψηλή εξειδίκευση κι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου. Ειδικότερα, την περίοδο 2006-16, οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 53,1% , το παραγόμενο γάλα μειώθηκε κατά 18,5% αλλά η μέση παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 73,9% . Σημαντική επίσης είναι η μεταβολή του κόστους ζωοτροφών, που, από το 2004 έως το 2016 αυξήθηκε κατά 36,5% στο 47,7%.
Απονομή βραβείων
Βραβεύτηκαν για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ίδρυση κι ανάπτυξη της ΕΦΧΕ, ο πρώην πρόεδρος Τατιανός Γεωργακούδης κι ο τέως πρόεδρος, Θανάσης Βασιλέκας, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλο το προσωπικό της οργάνωσης για τις διαρκείς προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιος ο φορέας.
Βραβείο δόθηκε για την βελτίωση της ποιότητας στη μονάδα από τη Φάρμα Θράκης Ι.Κ.Ε., στον Κώστα Χατζάτογλου και συγκεκριμένα για την επίτευξη του χαμηλότερου μέσου όρου του αριθμού των σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του 2018 (αποφυγή μαστίτιδας). Βραβείο δόθηκε και στον Βαγγέλη Κούτρα, από τη Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε. για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του μέσου όρου του αριθμού σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του έτους 2018. Τα βραβεία προσφέρθηκαν με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Zoetis, που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη κτηνιατρικών ειδών.
Στην ημερίδα παρέστησαν ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Τζελέπης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Αριστείδης Φωκάς κι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Λαζαρίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και στην αναγκαιότητα ν΄ ανακάμψει, τονίζοντας ότι θ΄ αναλάβουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Λίγο αργότερα, από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό Ολυμπία Τελιγιορίδου ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, ώστε ν΄ ανακάμψει ο, τόσο δυναμικός και πολλά υποσχόμενος κλάδος. Ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ Ηλίας Κοτόπουλος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς γάλακτος και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών σε ό, τι αφορά στο γιαούρτι.