Σύμφωνα με την ΕΦΧΕ, έχει ζητηθεί ραντεβού με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου από τον Ιανουάριο του 2018, η οποία όπως τονίζουν «δεν κρίνει αρκετό το χρονικό διάστημα, παρότι βγήκαμε από το μνημόνιο, να μας συναντήσει». Μάλιστα, όπως λέει, τα ζητήματα, που έχουμε θέσει για την αγορά γάλακτος, είναι γνωστά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου, εντούτοις και «το χρονοδιάγραμμα, για τα μέτρα για την αγορά γάλακτος κατά της παραπλάνησης του καταναλωτή, έχει εξαντληθεί», υπογραμμίζει.
Για μία ακόμη φορά η Ένωση θέτει τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο ήτοι:
- Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα κι οι μονάδες των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση στη Μακεδονία και τη Θράκη, που είναι ακριτικές περιοχές.
- Ο τομέας της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, ο οποίος δίνει ζωή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Ελλάδας με την αγορά ζωοτροφών, δημιουργεί μόνιμες θέσεις απασχόλησης στην ύπαιθρο και διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καταστρέφεται από την αφόρητη πίεση, που δέχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες στις τιμές, από τις ελληνοποιήσεις και την υπερφορολόγηση.
«Αυτός ο δυναμικός τομέας, με λίγη καλή θέληση από πλευράς της πολιτείας, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης, να μειώσει το διατροφικό έλλειμμα στο ισοζύγιο γάλακτος και ν΄ απογειώσει τις εξαγωγές στο ελληνικό γιαούρτι, βελτιώνοντας και τα έσοδα του κράτους», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ.
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι περιμένει την άμεση πρόσληψη νέων κτηνιάτρων, για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αλλά και μέτρα, που θα καταδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για τον τομέα της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, με ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης για τους ελέγχους στις ακριτικές περιοχές και τις βιομηχανίες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΦΧΕ
Σε μία χώρα, που η έλλειψη σε αγελαδινό γάλα ανέρχεται κοντά στο 40% και παρά τη διάθεση των Ελλήνων αγελαδοτρόφων για επενδύσεις στον τομέα, φαίνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία, πέραν του Αγροτικής Ανάπτυξης, περί άλλων τυρβάζουν.
Έχουμε ζητήσει ραντεβού από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου ήδη από τον Ιανουάριο του 2018. Προφανώς η ίδια δεν κρίνει αρκετό το χρονικό διάστημα, παρότι βγήκαμε από το μνημόνιο, να μας συναντήσει. Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε αγελαδινό γάλα κι οι μονάδες των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση στη Μακεδονία και τη Θράκη, που είναι ακριτικές περιοχές. Ο τομέας της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, ο οποίος δίνει ζωή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Ελλάδας με την αγορά ζωοτροφών, δημιουργεί μόνιμες θέσεις απασχόλησης στην ύπαιθρο και διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καταστρέφεται από την αφόρητη πίεση, που δέχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες στις τιμές, από τις ελληνοποιήσεις και την υπερφορολόγηση.
Αυτός ο δυναμικός τομέας, με λίγη καλή θέληση από πλευράς της πολιτείας, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης, να μειώσει το διατροφικό έλλειμμα στο ισοζύγιο γάλακτος και ν΄ απογειώσει τις εξαγωγές στο ελληνικό γιαούρτι, βελτιώνοντας και τα έσοδα του κράτους.
Τα ζητήματα, που έχουμε θέσει για την αγορά γάλακτος, είναι γνωστά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη και την αρμόδια υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου και το χρονοδιάγραμμα, για τα μέτρα για την αγορά γάλακτος κατά της παραπλάνησης του καταναλωτή, έχει εξαντληθεί.
Περιμένουμε την άμεση πρόσληψη νέων κτηνιάτρων, για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες αλλά και μέτρα, που θα καταδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για τον τομέα της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, με ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης για τους ελέγχους στις ακριτικές περιοχές και τις βιομηχανίες.