Σφίγγει ο κλοιός για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, όπου δείχνουν να φθάνουν το τελευταίο διάστηµα πολλά από τα «απόνερα» που δηµιουργεί η υγειονοµική κρίση. Το θέµα δείχνει να ξεκινάει από τον περιορισµό της κατανάλωσης στις µεγάλες αγορές της Ευρώπης και µεταφέρεται µε έναν τρόπο στην εγχώρια ζώνη γάλακτος.
Την ίδια στιγµή, το κόστος της αγελαδοτροφίας ανεβαίνει, καθώς, όπως έγραψε την περασµένη εβδοµάδα η Agrenda, το κόστος των ζωοτροφών έχει ήδη γίνει πιο ακριβό, ενώ η σόγια, κυρίαρχη πρώτη ύλη στο σιτηρέσιο των µονάδων, γράφει ήδη µια αύξηση της τάξεως του 20%.
Η αλήθεια είναι ότι η εγχώρια γαλακτοβιοµηχανία δεν έχει εκµεταλλευθεί στο έπακρο αυτή την αβεβαιότητα και τα σκαµπανεβάσµατα στην κατανάλωση που δηµιουργεί ο Covid – 19. Οι καθαρές µειώσεις στην τιµή παραγωγού το τελευταίο δίµηνο δεν υπερβαίνουν τα 0,50 λεπτά το κιλό (μισό λεπτό), απ' ότι φαίνεται χωρίς καµιά εξαίρεση. Μάλιστα, από παρανόηση την περασµένη εβδοµάδα σε ρεπορτάζ της Agrenda γράφτηκε ότι η µείωση από την πλευρά της γαλακτοβιοµηχανίας Όλυµπος, είναι µεγαλύτερη. Λάθος!
Η συγκεκριµένη γαλακτοβιοµηχανία δεν έχει κάνει καµιά απολύτως αναπροσαρµογή µετά τα µέτρα για τον κορωνοϊό. Μια µικρή µείωση των 0,50 λεπτών περίπου, που είχε προαναγγελθεί τον περασµένο Φεβρουάριο για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο (βάσει της σταθερής πολιτικής ενηµέρωσης πριν από κάθε τρίµηνο), ήταν πολύ πριν ενσκήψει η πανδηµία και ληφθούν τα µέτρα περιορισµού της κυκλοφορίας στη χώρα µας.
Η ανησυχία των αγελαδοτρόφων πάντως έχει να κάνει µε τα οριακά περιθώρια κέρδους. Σηµειωτέων ότι την τελευταία 2ετία η τιµή παραγωγού για το αγελαδινό στην Ελλάδα, κινήθηκε πιο χαµηλά, δηλαδή περί τα 39 λεπτά το κιλό απ’ ό,τι η αντίστοιχη τιµή παραγωγού στη Βόρεια Ευρώπη, κάτι που δεν είχε συµβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Την ίδια στιγµή, τα µέτρα αποθεµατοποίησης διευκολύνουν την αποσυµφόρηση στο Βορρά, ενδεχοµένως όµως να µεταφέρουν αργότερα στην Ελλάδα πολλή από τη «σκόνη γάλακτος» που σήµερα αποθεµατοποιείται.