BACK TO
TOP
Αγελαδοτροφία

Πέρασαν τα πιο δύσκολα αρχή ανάκαμψης για το αγελαδινό γάλα στην ΕΕ

Ο κλάδος του γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι απέφυγε µια κρίση στην αγορά, αντίστοιχη µε αυτήν του 2016, µε τα πρώτα µηνύµατα να δείχνουν µια σταδιακή ανάκαµψη όσο η αλυσίδα εφοδιασµού επιστρέφει στις προ πανδηµίας ισορροπίες της.

36_pin_21

17
0

Στην εγχώρια αγορά δεν έχει µεταφερθεί ακόµα το κλίµα αισιοδοξίας, ωστόσο όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, είναι θέµα χρόνου, αφού πλέον αγελαδοτρόφοι και βιοµηχανία βγαίνουν από το κλίµα αβεβαιότητας που είχε διαµορφωθεί το τελευταίο δίµηνο. «Μέχρι πρόσφατα φοβόµασταν για την απορρόφηση ή για καθυστερήσεις στις πληρωµές, αφού υπήρχαν αρκετές προφάσεις. Τώρα αρχίζουν να µας νοιάζουν και άλλα πράγµατα, όπως µια ανάκαµψη τιµών» εξηγεί κτηνοτρόφος στην Agrenda.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, ωστόσο, ο κύκλος για τη µεταφορά του θετικού κλίµατος από την Κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα, έχει µεγάλη περίµετρο. Αυτό γιατί πρέπει πρώτα να ανέβουν οι τιµές εκεί, να αυξηθεί άρα η τιµή της παγοκολόνας και µετά να ακολουθήσουν οι ελληνικές γαλακτοβιοµηχανίες σε αναπροσαρµογές. Τα µέτρα αποθεµατοποίησης της Κοµισιόν ενδέχεται όµως να επεκτείνουν την αναµονή αφού τους επόµενους µήνες θα επιστρέψουν στην αγορά προοδευτικά οι ποσότητες που αποθηκεύτηκαν.

Πάντως, σταθερή αναµένεται να είναι η ζήτηση για ευρωπαϊκά γαλακτοκοµικά προϊόντα, παρά τις ανακατατάξεις από την πανδηµία. Συνεπώς, µπορεί τα πιο ακριβά τελικά γαλακτοκοµικά να υποστούν µείωση στη ζήτηση για το υπόλοιπο του 2020, ωστόσο η συνολική ενδοκοινοτική κατανάλωση αναµένεται να αυξηθεί κατά 0,3%. Παράλληλα η διαφαινόµενη ανάκαµψη της κινεζικής αγοράς, δεν αποκλείεται να βοηθήσει στη διατήρηση των ιστορικά υψηλών ευρωπαϊκών εξαγωγών τυριού, οι οποίες αναµένεται να αυξηθούν κατά 1,5% το 2020.

Δεν ήταν τελικά η αποθεματοποίηση που απέτρεψε την κρίση στο γάλα

Περισσότερο τα διευρυµένα προϊοντικά χαρτοφυλάκια αλλά και η συνεννόηση ανάµεσα σε βιοµηχανία και κτηνοτρόφους διευκολύνουν την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά οι παρεµβάσεις της Κοµισιόν µε µέτρα αποθεµατοποίησης, σύµφωνα µε Γερµανούς εκπροσώπους του κλάδου. Ο Απρίλιος υποχρέωσε σε πολλά βήµατα πίσω την αγορά γάλακτος της ΕΕ, όταν η µετατόπιση της ζήτησης ανάµεσα στα διάφορα κανάλια διάθεσης οδήγησε σε συµφόρηση, πλεονάσµατα αλλά και ελλείψεις.

Χώρες όπως η Γερµανία και η Γαλλία αντιµετώπισαν τα µεγαλύτερα προβλήµατα, κάτι που στις αρχές του περασµένου µήνα κλιµακώθηκε σε πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στα µέτρα αποθεµατοποίησης της Κοµισιόν, µε τις ενώσεις κτηνοτρόφων να υποστηρίζουν ότι είναι ανεπαρκή και ότι περισσότερο κακό παρά καλό µπορούν να κάνουν στην αγορά.

Βέβαια η αγορά παραµένει ασθενική, όµως ούτε ο Κάρστεν Σµαλ, επικεφαλής του τοµέα γάλακτος της Γερµανικής Ένωσης Αγροτών (DBV) ούτε η συνεταιριστική βιοµηχανία γαλακτοκοµικών προϊόντων (IGM) αναµένουν κρίση όπως το 2016.

Οι συνεταιρισμοί έσωσαν την παρτίδα

Την επιστροφή των δύσκολων ηµερών του 2016 απέτρεψε η εποικοδοµητική συνεργασία ολόκληρης της βιοµηχανίας γάλακτος, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι τόσο η συλλογή του αγελαδινού όσο και η πληρωµή γάλακτος ήταν εγγυηµένες ανά πάσα στιγµή, σύµφωνα µε τον Φρανς Γιόζεφ Χόλτζενκαµπ, πρόεδρο της Γερµανικού Τραπεζικού Οµίλου Raiffeisen.

«∆ιαφοροποίηση προϊόντων, επενδύσεις σε καινοτοµίες προϊόντων και σε νέες αγορές πωλήσεων αντί παραγωγής για µαζικές αγορές ήταν η συνταγή», λέει ο Πέτερ Μάντερφελντ, εκπρόσωπος της IGM. Το παρατηρητήριο αγοράς γάλακτος επέτρεψε πιο ασφαλείς εκτιµήσεις και κατ’ επέκταση έναν καλύτερο προγραµµατισµό. Το συνεταιριστικό εγχείρηµα της IGM δείχνουν την πρώτη απτή πρόοδο στην αντιµετώπιση των διακυµάνσεων των τιµών προς το συµφέρον των παραγωγών γάλακτος, σηµειώνει από την πλευρά του ο Κάρστεν Σµαλ. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι ο στόχος του DBV και των Γερµανών κτηνοτρόφων είναι να διαµορφώσουν σύγχρονες σχέσεις εφοδιασµού προσανατολισµένες στην αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία