BACK TO
TOP
Αγελαδοτροφία

Ενισχυμένα συμβόλαια στο αγελαδινό από Σεπτέμβριο δραστήρια η ζώνη γάλακτος

Βρίσκει ξανά τον βηµατισµό της η ελληνική αγορά αγελαδινού γάλακτος, έπειτα από τις ανακατατάξεις και το µπέρδεµα στα κανάλια διάθεσης της πρώτης ύλης προς την κατανάλωση, που συντελέστηκε τους κατά τους «πέτρινους µήνες» της καραντίνας.

36_pinakas

Πέτρος Γκόγκος

2
0

Στη ζώνη γάλακτος γίνονται πλέον συζητήσεις ανάµεσα στους αγελαδοτρόφους και τις γαλακτοβιοµηχανίες της χώρας για αύξηση των συµβολαίων από τον Σεπτέµβριο, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που προηγήθηκε «ψαλίδι» κατά τα δύο προηγούµενα τρίµηνα. Το διάστηµα αυτό τα συµβόλαια κυµαίνονται στο εύρος 36 µε 38,75 λεπτά το κιλό στις περισσότερες µονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας, µε το µέγεθος της αύξησης να παραµένει ακόµα µυστικό.

Μπορεί λοιπόν η εστίαση να είναι σαφώς µειωµένη συγκριτικά µε τα δεδοµένα του προηγούµενου καλοκαιριού και να έχει ισορροπήσει και η ζήτηση στις αλυσίδες σούπερ µάρκετ, ωστόσο τυροκοµεία και λοιπά εργαστήρια έχουν επιστρέψει δυναµικά στην αγορά. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες, η νηνεµία του Απριλίου σε µικρές εκµεταλλεύσεις που τροφοδοτούσαν επίσης µικρές µεταποιητικές µονάδες ξεπεράστηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, συµπληρώνοντας ό,τι χάθηκε νωρίτερα.

Την ίδια στιγµή και τα µηνύµατα της ευρωπαϊκής αγοράς δείχνουν πως η αγορά αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαµψης από την αναστάτωση που επέφερε η πανδηµία, που στην Κεντρική Ευρώπη εκδηλώθηκε περισσότερο έντονα συγκριτικά µε τη χώρα µας, αφού υπήρξαν δυσκολίες ακόµα και στην απορρόφηση της παραγωγής. Ενδεικτικά αναφέρεται πως πλέον ακόµα και στη Γερµανία ακούγονται τιµές πάνω από τα 35 λεπτά, επίπεδο τιµών το οποίο έχει απολέσει η χώρα από τον Ιανουάριο του 2020.

 

Επενδύσεις στη ζώνη γάλακτος

Όσο τα πράγµατα δείχνουν να περπατάνε στη ζώνη γάλακτος, ενισχύεται η τάση ανανέωσης των εκµεταλλεύσεων ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ειδικά στην περίπτωση των µεγάλων µονάδων.

Μάλιστα, όπως εξηγούν στην εφηµερίδα Agrenda άνθρωποι της αγοράς, ο εξοπλισµός στις περισσότερες µονάδες έχει κάνει τον κύκλο του και οι αγελαδοτρόφοι κατευθύνονται πλέον σε ροµποτικές λύσεις, προκειµένου να µειώσουν τα έξοδα παραγωγής και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

Είναι γεγονός πως ανάµεσα στους παραγωγούς υπάρχει µια µεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου, συγκριτικά µε άλλους τοµείς της πρωτογενούς παραγωγής.

Εξάλλου, τα δεδοµένα της συγκεκριµένης αγοράς, η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται να έχουν έρθει σε µια ισορροπία και να είναι περισσότερο σταθερά από εδώ και πέρα, επιτρέποντας έναν πιο εφικτό προγραµµατισµό στις εκµεταλλεύσεις.

 

 

Μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος

Φρένο στην ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος αποτυπώνουν τα στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), από τον Απρίλιο και µετά, τάση που αναµένεται ότι θα διατηρηθεί και για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Μπορεί λοιπόν µέχρι τον Απρίλιο του 2020 η παραγωγή γάλακτος να ήταν περίπου 2% πάνω από τα επίπεδα του προηγούµενου έτους, ωστόσο οι ρυθµοί παρουσίασαν επιβράδυνση τον Μάιο και µείωση από τον Ιούνιο και µετά, λόγω και των πιο ξηρών συνθηκών, σύµφωνα µε το report του USDA. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης ότι οι παραδόσεις γάλακτος τον Μάιο του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωµένο Βασίλειο µειώθηκαν κατά 2%, 8% και 1% αντίστοιχα σε σύγκριση µε τον Μάιο του 2019. Την περσινή χρονιά, µάλιστα, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών παραδόσεων γάλακτος της ΕΕ προήλθε από αυτές τις τρεις περιφέρειες.  Στη Γερµανία, ωστόσο, η παραγωγή γάλακτος ήταν σχετικά αµετάβλητη τον µήνα Μάιο. Συνέπεια των παραπάνω, οι αρχικές εκτιµήσεις για την παραγωγή γάλακτος να αναθεωρηθούν, διαµορφώνοντας αύξηση της τάξης του 1% συγκριτικά µε το 2019.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία