Ενδεικτικά της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία της περιοχής είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστα Δουνάκη, τα ποσοστά απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην προβατοτροφία. «Μετά την ευλογιά του 2013, η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου στην προβατοτροφία αγγίζει το 90-95%, ενώ η ανασύσταση των κοπαδιών δεν ξεπερνά σήμερα το 5%», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θανατώσεις των βοοειδών εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας, που εξακολουθεί να μαστίζει το νομό. Ήδη έχουν θανατωθεί 3.000 ζώα (σε σύνολο 20.000 σε όλο τον Έβρο) και έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 6.000, ενώ έχουν αγοραστεί μέχρι τώρα συνολικά 8.000 εμβόλια.
Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και αγροτών στην Αλεξανδρούπολη, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες.
Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών και αγροτικών συλλόγων, απηύθυναν κάλεσμα προς τους πολίτες του Έβρου να συστρατευτούν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους, με αιτήματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πλημμυρών και των ζωονόσων, τη φορολογία τον αγροτών και τις καθυστερήσεις καταβολής των αποζημιώσεων.
Αύριο αγροτικά μηχανήματα θα συγκεντρωθούν σε προκαθορισμένα σημεία σε όλο το νομό και την Τετάρτη θα μετακινηθούν, από τα σημεία συγκέντρωσης, προς το τελωνείο των Κήπων, όπου θα διακοπεί η κίνηση των φορτηγών, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Ωστόσο κανονικά θα διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων.
Ο κ. Δουνάκης έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση της ζωονόσου, οι οποίες καθυστερήσεις, όπως είπε συνεχίζονται και σήμερα καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των εναπομεινάντων 12.000 εμβολίων. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο μέχρι τώρα εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε με ενέργειες των κτηνοτρόφων οι οποίοι προχώρησαν στην αγορά των εμβολίων, σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναφορικά με τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του προηγούμενου χειμώνα, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σουφλίου, Θανάσης Μαλτεπιώτης, τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους και ως εκ τούτου ούτε λόγος για αποζημιώσεις. «Έχει καταγραφεί η ζημία στις καλλιέργειες των σιτηρών, της μηδικής, τα σπαράγγια, τις δενδροκαλλιέργειες. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες που είναι και τα περισσότερα στρέμματα δεν έχει γίνει καταγραφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων χαρακτήρισαν το τρίτο μνημόνιο ως την καταστροφή του Έλληνα αγρότη και παραγωγού, χαρακτήρισαν εξοντωτική τη φορολογία, δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής και τόνισαν πως οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος προκειμένου να προκαλέσουν την κεντρική εξουσία να αφουγκραστεί τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.