«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων – αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές», αναφέρεται σε σχόλιο της Επιτροπής, με αφορμή βέβαια το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Agrenda και την ανάρτησή του στο AgroNews.
«Η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει στο σχόλιό της επί του θέματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις των «διευθετήσεων» στο θέμα της φέτας και πληρώνουν ακριβά τις μέχρι σήμερα πολιτικές των αρμοδίων στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος. Μένει επομένως να αποδειχθεί, αν η διερεύνηση του θέματος ήταν απλά «άσκηση εργασίας» των τεχνοκρατών ή μια βαθύτερη σκέψη, όπως εν τέλει διαπιστώθηκε με τα μέτρα του 2003 για τον καπνό που έφεραν, ως γνωστόν, το τέλος της καπνοκαλλιέργειας.
Oλυμπία Τελιγιορίδου: «Θέλουμε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους»
Λίγες ώρες νωρίτερα θέση επί του θέματος πήρε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, τονίζοντας ότι «τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την ασχροκέρδεια εναντίον τους, όπως προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις».
Το σχόλιο της Επιτροπής
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα των προβάτων — αντιθέτως, πρόκειται για τομέα ο οποίος, για την Επιτροπή, αποτελεί παράδειγμα όπου η συνεχής στήριξη είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίζεται θετική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική συμβολή στις αγροτικές περιοχές.
Οποιοσδήποτε αντίθετος ισχυρισμός είναι αναληθής.
Η φέτα είναι και θα παραμείνει ένα εμβληματικό ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί και να υπερασπίζεται από παντός είδους προσπάθεια απομίμησης και σφετερισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν έχουν διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες που βελτιώνουν το σημερινό καθεστώς της φέτας σε σύγκριση με το προϋπάρχον. Αυτό ισχύει σε κάθε αγορά στην οποία τέτοιες συμφωνίες έχουν συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια εναντίον τους, όπως αυτή προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις.
Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Agrenda
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Γενναίο πριμ της ΕΕ για έξοδο προβατοτρόφων απ' το επάγγελμα
Γενναίο κοινοτικό πρόγραµµα, µε αυξηµένες πριµοδοτήσεις για την οµαλή έξοδο από το επάγγελµα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, επεξεργάζονται, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, οι Βρυξέλλες. Το θέµα εξετάζεται ενδελεχώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν έχει φθάσει ακόµα στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας και θα περιληφθεί, όπως όλα δείχνουν, στο πακέττο µέτρων της νέας ΚΑΠ 2020-2027.
Οι πληροφορίες θέλουν τη φιλοσοφία του Μέτρου να κινείται στη λογική των πριµοδοτήσεων που δόθηκαν πριν από λίγα χρόνια στους καπνοπαραγωγούς προκειµένου να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του καπνού. Ο εν λόγω νέος προσανατολισµός εκ µέρους της ΕΕ έχει να κάνει:
- Με το κόστος που έχει για τον κοινοτικό προϋπολογισµό η µέχρι σήµερα στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.
- Με το κοινωνικό κόστος που θα είχε η χωρίς δίχτυ προστασίας εγκατάλειψη του συγκεκριµένου κλάδου.
- Με τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στο αιγοπρόβειο γάλα, όπως και στο επίµαχο τελικο προϊόν που ακούει στο όνοµα «Φέτα».
Σηµειωτέον ότι η επεξεργασία που γίνεται στο παραπάνω θέµα, επιχειρείται να κρατηθεί µυστική ως κόρην οφθαλµού, κι αυτό γιατί η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ δείχνει να καθυστερεί (ενδεχοµένως να µην ισχύσει από το 2020), ενώ ο υπολογισµός των πριµ αποζηµίωσης των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να βγουν από το επάγγελµα, θα πρέπει να υπολογισθούν µε βάση τα «ιστορικά στοιχεία» της δραστηριότητάς τους. Με άλλα λόγια, καλό είναι, οι αιγοπροβατοτρόφοι που θα θελήσουν να επωφεληθούν του µέτρου, να διατηρήσουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστηµα ακόµα, τη µέγιστη δυνατή παρουσία, από πλευράς ζωικού κεφαλαίου και κατοχυρωµένων βοσκοτόπων, έτσι ώστε να είναι µέσα στο παιχνίδι των επικείµενων ενισχύσεων.
Ίσως γι’ αυτό το λόγο, ακόµα και κυβερνητικοί παράγοντες που θα µπορούσαν να έχουν γνώση των όσων εξετάζουν επί του θέµατος στις Βρυξέλλες, αποφεύγουν προσεκτικά οποιαδήποτε αναφορά. To ρεπορτάζ της Agrenda κλήθηκε πάντως να σχολιάσει ο αρµόδιος γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, ο οποίος δήλωσε προσεκτικά ότι «τέτοιο θέµα δεν έχει προς το παρόν απασχολήσει κανένα από τα προηγούµενα Συµβούλια Υπουργών Γεωργίας», τονίζοντας µάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει λείψει σε κανένα από αυτά. Αντίθετα, οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιµάκια, φαίνεται πως έχουν διαρρεύσει στα lobby της γαλακτοβιοµηχανίας, απ’ όπου και «διακινείται» συστηµατικά το τελευταίο διάστηµα η πληροφορία. Το ποιος άνοιξε αυτή τη συζήτηση και ποιος έχει συµφέροντα από µια τέτοια εξέλιξη, ίσως πρέπει τελικά να προβληµατίσει τους ιθύνοντες.
Ευθύνες για την εξελίξη φέρουν και οι ηγήτορες
Η αλήθεια είναι ότι το... πουλόβερ της ελληνικής κτηνοτροφίας και δη των παραδοσιακών εκµεταλλεύσεων στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας έχει από καιρό «ξεχειλώσει». Θα µπορούσε να πει κανείς ότι ιστορικά, τον ρόλο του δούρειου ίππου στα κτηνοτροφικά πράγµατα ανέλαβε ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, µια οργάνωση µε µηδενική αναφορά στη βάση των κτηνοτρόφων αλλά µε τεράστια εµπλοκή στις διαβουλεύσεις µε τις πολιτικές αρχές. Το γιατί, µια οργάνωση «σφραγίδα» έτυχε τέτοιας αποδοχής από τις κρατικές αρχές, είναι κι αυτό ένα θέµα συζήτησης. Το αποτέλεσµα πάντως ήταν να «πνιγεί» τη φωνή των πραγµατικών κτηνοτρόφων και την εκπροσώπησή τους να αναλάβουν «ηγήτορες» µε προσωπικές στρατηγικές, γνωστοί κόλακες της γαλακτοβιοµηχανίας. Κάπως αργά αντιλαµβάνονται τώρα όλοι, ότι το πεδίο που έµεινε κενό από τους παραγωγούς, αφήνει έκθετη και την εγχώρια βιοµηχανία γαλακτοκοµικών.
Καμία κουβέντα περί πριμ εξόδου στην αιγοπροβατοτροφία λέει η Βάθη
Στο μεταξύ το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωση της υφυπουργού Ολυμπίας Τελιγιορίδου αρνείται την ύπαρξη συζητήσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε Βρυξέλες και Αθήνα για πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα.
Αναλυτικά η δήλωση της υφυπουργού για το θέμα:
Τα σενάρια που έχουν σχέση με δήθεν πριμ στους αιγοπροβατοτρόφους για έξοδο από το επάγγελμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καμία σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στηρίζει την προσπάθεια των αιγοπροβατοτρόφων και είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια εναντίον τους, όπως αυτή προκύπτει από την μείωση της τιμής του γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις.
Μ. Χαρακόπουλος προς υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
"Σφαγή των αμνών” με πριμοδότηση-ταφόπλακα για κτηνοτροφία και φέτα;
Κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα
«Η “σφαγή των αμνών”, η μείωση, του πληθυσμού των αιγοπροβάτων, θα έχει ως συνέπεια την μείωση του αιγοπρόβειου γάλακτος από ελληνικές φυλές που είναι πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας ως ΠΟΠ. Η φέτα, που έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την κορωνίδα των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, θα καταδικαστεί έτσι σε μαρασμό». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με αφορμή πληροφορίες που φέρουν την Ε.Ε. να εξετάζει το ενδεχόμενο να πριμοδοτήσει την έξοδο από το επάγγελμα παραδοσιακών αιγοπροβατρόφων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει στην ερώτησή του ότι «η κτηνοτροφία διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα κομβικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή και αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εγχώριας οικονομίας. Η περιφέρεια και ιδιαίτερα οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές ουσιαστικά ζουν χάρη στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία. Ωστόσο, ο κτηνοτροφικός κλάδος, τα τελευταία χρόνια, δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, όχι μόνον από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις, που τον οδηγούν σε συρρίκνωση και τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα».
Στη συνέχεια, παραπέμποντας σε δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδα Agrenda 04.01.19, άρθρο του κ. Γιάννη Πανάγου), ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «σαν να μην έφταναν αυτά, όπως πληροφορούμαστε έρχονται και ανησυχητικά “μαντάτα” για τον κτηνοτροφικό κόσμο από την Ευρώπη. Σύμφωνα με αυτά, στις Βρυξέλλες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, εξετάζεται ενδελεχώς το σενάριο να δοθεί στην επόμενη ΚΑΠ 2020-2027, γενναία πριμοδότηση για την ομαλή έξοδο από το επάγγελμα παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων. Το ζήτημα αυτό θυμίζει ότι έγινε στον καπνό πριν μερικά χρόνια. Η ΕΕ φέρεται να εξετάζει εν κρυπτώ το ανωτέρω ενδεχόμενο, διερευνώντας το κόστος που προκαλεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό η στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων και το κοινωνικό κόστος από την εγκατάλειψη της δραστηριότητας. Είναι εύλογη, λοιπόν, η ανησυχία των κτηνοτρόφων που μένουν εμβρόντητοι με αυτές τις πληροφορίες και ζητούν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλήγοντας στην ερώτησή του, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό
1. Αν εξετάζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο να δοθεί στην επόμενη ΚΑΠ 2020-2027 πριμοδότηση για την έξοδο από το επάγγελμα των παραδοσιακών αιγοπροβατοτρόφων, αν ο ίδιος συμμερίζεται αυτή την προοπτική κι αν όχι, σε ποιες ενέργειές έχεi προβεί ώστε να αποτραπεί αυτό το αρνητικό για την κτηνοτροφία μας ενδεχόμενο.
2. Ποια η άποψή του για την κατάρρευση στις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποκατασταθεί η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που έχει κατρακυλήσει σε πρωτοφανείς χαμηλές τιμές.
ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Ανατροπή των σχεδίων για εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διοίκηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, για τυχόν υλοποίηση των προθέσεων της Κομισιόν, να δοθούν κίνητρα στους αιγοπροβατοτρόφους να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Αναστάτωση επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας, με όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει στην πριμοδότηση των αιγοπροβατοτρόφων, προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους, δίνοντάς τους ως αντίτιμο μια ισχυρή αποζημίωση.
Η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της χώρας και βασικός πυλώνας στήριξης των τοπικών οικονομιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στο εισόδημα των αγροτών. Μπροστά στην απειλή να καταρρεύσει, ειδικά σε μια περίοδο, που βάλλεται από τις συνεχείς μειώσεις της τιμή του γάλακτος και των ελληνοποιήσεων, αποτελεί προτεραιότητα η στήριξή της.
Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς καλεί την πολιτεία να πάρει άμεσα θέση, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι πολύ επικίνδυνη με δεδομένο ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ασφυκτιούν λόγω της πρόσθετης κατάρρευσης της τιμής του γάλακτος, που τις έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. «Είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες, αφού ο κτηνοτρόφος σήμερα μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, μπορεί να παραπλανηθεί και να εγκαταλείψει την εκμετάλλευσή του. Αυτό θα έχει ως επιπρόσθετο αποτέλεσμα την ερημοποίηση της υπαίθρου και την ρήξη του κοινωνικού ιστού», σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Επισημαίνει δε, ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας ζητούν «κίνητρα για να παράξουμε και όχι κίνητρα για να σταματήσουμε την παραγωγή και να γίνουμε και εμείς κομμάτι ανέργων ή επιδοματούχων».
Σε περίπτωση, που επαληθευθούν οι πληροφορίες αυτές, όπως επισημαίνει ο Π. Σατολιάς, η αντίδραση των κτηνοτρόφων της χώρας και των φορέων τους θα είναι άμεση και δυναμική και δεν θα επιτρέψουν να παραδοθούν άνευ όρων και μάχης, στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, καλεί την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα με όσα μέσα διαθέτουν, σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν και εμποδίσουν μία τέτοια εξέλιξη, που θα πλήξει καίρια την αγροτική οικονομία και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
Ανακοίνωση του Θανάση Πετράκου μέλος της Π.Γ της «Λαϊκής Ενότητας» για το θέμα που ανέδειξε η Agrenda
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΕΤΑ . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Agronews και της Agrenda επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όργανο των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και καταστρέφει συνεχώς την εναπομείνασα παραγωγική βάση της χώρας. Μετά τους σταφιδοπαραγωγούς ,τους καπνοπαραγωγούς τα παραδοσιακά ψαροκάικα αλλά και τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία μας η Ε.Ε. θέλει να τελειώσει και τους αιγοπροβατοτρόφους μας και το εμβληματικό μας προϊόν τη ΦΕΤΑ . Η χώρα μας για την Ε.Ε. δεν πρέπει να παράγει τίποτα ,την θέλουν χώρα εισαγωγών για να είναι μόνιμα ελλειμματική και χρεοκοπημένη.
Είναι αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις της Ε.Ε. το ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda το οποίο αναφέρει :
«Με μια ενίσχυση σαν κι αυτή που έλαβαν πριν από λίγα χρόνια οι καπνοκαλλιεργητές, εξετάζει η Ε.Ε. για την «αναίμακτη» αποχώρηση των αιγοπροβατοτρόφων από το επάγγελμα.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ενδελεχώς την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα δώσει την ευκαιρία στους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να «κλείσουν» την επιχείρηση, εισπράττοντας σε αντιστάθμισμα και για κάποιο διάστημα μια αξιόλογη αποζημίωση.
Φαίνεται πως οι Κοινοτικοί εκτιμούν ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας.»
Μείζον θέμα προκύπτει για τη στάση της κυβέρνησης στο μέγα αυτό θέμα. Αφού αποδέχτηκε όσα της ζήτησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι και ξεπούλησε σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες τη ΦΕΤΑ , τώρα προφανώς –δεν εξηγείται διαφορετικά- τους έχει δώσει το πράσινο φως να μοιράσουν τα δόλωμα και να καταστρέψουν και την κτηνοτροφία μας οπότε τελειώνουν και «αναίμακτα» και με τη ΦΕΤΑ . Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει γιατί έχει αποκρύψει το καταστροφικό σχέδιο της Κομισιόν .Θεωρούμε αδιανόητο να μην το γνωρίζει. Οφείλει να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την πολιτική της Ε.Ε. να καταστρέψει και την αιγοπροβατροφεία στη χώρα μας και να αποτελειώσει τη ΦΕΤΑ. Αν διαφωνεί να βγει και να πει καθαρά χωρίς μισόλογα πως θα εμποδίσει το καταστροφικό αυτό σχέδιο της Ε.Ε.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους κτηνοτρόφους να μην αποδεχτούν τα δολώματα της καταστροφής τους αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της φέτας και του παραδοσιακού γιαουρτιού εργαζόμενους και βιοτέχνες να αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά μαζί με τους κτηνοτρόφους . Οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για την Ε.Ε. την κυβέρνηση και όλα τα «ευρώπληκτα» κόμματα.
Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε
07-01-2019 23:35Αγγελική
Θα ήθελα να διαβάσω το προτότυπο έγγραφο που αφορά αυτό το θέμα γιατί με ενδιαφέρει. Μπορείτε να μου στείλετε ένα link που θα μπορούσα να το διαβάσω; Ευχαριστώ
Απάντηση07-01-2019 16:35Κωστας Σαμ.
Καλησπέρα, προσωπικά δεν είμαι κτηνοτρόφος. Κατά την άποψη μου, ο κυριότερος λόγος που εξετάζεται η συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή, το πρόβλημα για το μεγάλο κόστος επιδοτήσεων, μπορεί να αντιμετωπιστεί ( όπως και στις καλλιέργειες ) εξοικονομώντας χρήματα αποκλείοντας τους ετεροεπαγγελματίες ( δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι ) και να επιδοτούνται μόνο οι κατ'επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι. Δικαίωμα στην παραγωγή και την αγορά ας έχουν αλλά όχι ενισχύσεις και όσοι είναι βιώσιμοι ας τα κρατήσουν. Όποιος το κάνει απο μεράκι ας βρεί καινούριο χόμπι.
Απάντηση07-01-2019 16:14k-rligou
τα lobby της γαλακτοβιοµηχανίας σε εκμεταλλεύονται Πανάγο.!!!! Το 2017 το πρόβειο γάλα ήταν 644.451 τόνοι, το 2018 578.007 τόνοι και το 2019 θα πάει πολύ παρακάτω. Η αγορά θα επανέλθει στα επίπεδα των -500.000 τόνων. Η απόσυρση των "αλεξιπτοτιστών" του επαγγέλματος έχει αρχισει είδη από πέρυσι.!!!
Απάντηση07-01-2019 12:37ΧΑΡΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ.
Καλημερα ειμαι κτηνοτροφος απο το τριλοφο πιεριας .αυτο που εχουμε καταλαβη ολοι μας ειναι οτι θελουν να μας κανουνε τεμπελιδες το κρατος και ΕΕ.με αυτα να δεδομενα που ισχιουν 2018.2019.με της τιμες στο γαλα ας το σκεφτουνε καλα η γαλακτοβιομιχανιες .γιατι στο τελος δεν θα υπαρχει ουτε ενα προβατο.για αυτο το λογο ας κανουν ΚΑΡΤΕΛ στης πολησεις φετας οχι ΚΑΡΤΕΛ στην αγορα γαλακτος.
Απάντηση07-01-2019 07:27Αλεκτωρ Ελαλισε
ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΑ ΨΑΡΟΚΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΝΑΜΕ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΤΕΛΙΣΑΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΔΟΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΑΙΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΕΡΓΚΕΛ
Απάντηση06-01-2019 20:47 νικος
Μια χαρά θα κάνουν οι άνθρωποι.Να τα παρατήσουν και να αραξουν.365 μέρες το χρόνο. μόνιμΗ σκλάβοι. βρήκαν κ μήλαν για φέτα για ποπ.μπούρδες βγάζουν αυτοί το φίδι από την τρύπα κ όλοι γύρω γύρω κουρδιζονται .μακάρι κύριε να γίνει να απαλά γούνα κ να ασχοληθούν με τον εαυτό τους.να ζησουν γιατί η ζωή είναι μικρούλα μέχρι να την δουν πέρασε
Απάντηση06-01-2019 12:46Γιώργος Χι
Μια εναλλακτική θα ήταν να τους επιδοτούμε/πληρώνουμε από τους φόρους μας. Γιατί εμείς, σε αντιδιαστολή με τους κακούς Ευρωπαίους, θέλουμε το καλό τους. Άλλωστε είναι γνωστό πως αιγοκτηνοτρόφοι εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μόνο μετά την ένταξη μας στην ΕΕ και τις εισπράξεις των επιδοτήσεων.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)05-01-2019 23:50τζιουμπάνους
Από που να αρχίσω; Σε ποιον να απευθυνθώ; Ποιος λογικός άνθρωπος θα επιτρέψει να έρθει στη χώρα μας τέτοια πρόταση; Ποιος Κτηνοτρόφος με το Κ θα σκύψει το κεφάλι για τα λεφτά που του πετάνε σα να είναι κανένα αδέσποτο; Ξέρεις ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν αν εμείς το αποφασίσουμε. Το "σύστημα" λειτούργησε μεθοδευμένα... Οι τιμές στο γάλα και στο κρέας έπεσαν, τόσο που μας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού... Και τώρα καλούμαστε να πετάξουμε τα "όπλα"... Εμένα μου κόλλησε αυτό με τους" παραδοσιακούς"... Οι παραδοσιακοί μας έφτασαν εδώ; Γιατί, ας πούμε, σαν χώρα μπορούμε να βγούμε στον ανταγωνισμό με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα, ε; Μπορούμε να ξεκληρίσουμε τις ντόπιες φυλές, να σταυλίσουμε εισαγώμενα ζώα, να ταΐζουμε εισαγώμενα σιτηρά και να παράγουμε "Ελληνικό γάλα". Δεν θέλουν ελληνικό γάλα, δεν θέλουν ελληνικό κρέας, όπως δεν ήθελαν ελληνικό καπνό, όπως δεν ήθελαν ελληνικά πορτοκάλια, όπως δεν ήθελαν ελληνική σταφίδα, όπως δεν ήθελαν και δεν θέλουν πρωτογενή παραγωγή στην Ψωροκώσταινα!!!! Ποντάρουν στην εξαθλίωση όλου του πρωτογενή τομέα. Οι άνθρωποι της υπαίθρου έχουν αξιοπρέπεια, έχουν το κεφάλι ψηλά και αυτό δεν αρέσει. Κάποτε ο Μεταξάς, υπέδειξε τον αφανισμό των γιδιων γιατί "κατεστρεφαν τα δάση"... Όχι οι φωτιές, όχι οι παράνομες υλοτομησεις, όχι τα αυθαίρετα, αλλά τα γίδια. Γιατί τα γίδια και οι γιδαραίοι ζούσαν στα βουνά και δεν μπορούσε να τους κουλαντρίσει... Τώρα η Ε.Ε. θέλει να τα εξ
Απάντηση05-01-2019 13:05ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Δεκαετία 80΄ Στερεά Ελλάδα, Δομβραίνα Βοιωτίας, με το πρόγραμμα των επιδοτήσεων ξεπατώνονται δεκάδες στρέμματα αμπελιών και σε λιγότερο από περίπου 10 χρόνια το είχαν και το έχουν μετανιώσει. Ακόμα λένε τι χαζομάρα έκαναν! Σημειωτέων ότι στην περιοχή έβγαινε αρκετά άριστης ποιότητας κρασί, μέχρι και τα καΐκια από το Γαλαξίδι έρχονταν εν πλω στην παραλία του Αγ.Νικολάου για να πάρουν κρασί ή την περιβόητη φακή Δομβραίνης! 20 χρόνια περίπου, μετά, το ίδιο γίνετε στην Αιτωλοακαρνανία με τα καπνά, ακριβός με τα ίδια αποτελέσματα! Εδώ και περίπου 1 χρόνο συμβαίνει και στην αλιεία με τις επιδοτήσεις για την διάλυση των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών. Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα οι αντιδράσεις είναι πολλές και προσπαθούν να κάνουν άρση ή τροποποίηση του προγράμματος! Γενάρης 2019 και τα νέα κάνουν το γύρω όλης της Ελλάδας για την αιγοπροβατοτροφία…. (to be continued)
Απάντηση05-01-2019 10:10Γεωργιος Φουρκιωτης
Τελικά βρήκαν τρόπο για να μας πάρουν από την Ελλάδα την ΠΟΠ τις φέτας γιατί αν θα το κάνουν αυτό θα πούνε ότι δεν παράγουμε γάλα στην Ελλάδα με παραδοσιακό τρόπο, και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μας την πάρουν, και θα κλείσουν και οι μεγάλες μονάδες όχι μόνο οι μικρές.... γιατί οι βιομηχανίες γάλακτος θα μπορούν να φέρνουν από άλλες χώρες γάλα στην μίση τιμή και ποιο φτηνά, χωρίς κανένα πρόβλημα αν θα χαθεί η ΠΟΠ.....
Απάντηση