BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανεβαίνει διεθνώς η ζήτηση για αιγοπρόβειο, με ρόλο η Ελλάδα

Νέους ορίζοντες που οφείλουν να επεξεργαστούν με προσοχή όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές της κτηνοτροφίας στη χώρα ώστε να «καβαλήσει» η Ελλάδα το κύμα της αύξησης στη ζήτηση αιγοπρόβειου γάλακτος και τυριού διεθνώς, άνοιξε με την εισήγησή του ο διεθνούς φήμης καθηγητής και ζωοτέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας, Giuseppe Pulina, κεντρικός ομιλητής στο MilkConference που διοργάνωσε η Agrenda το πρωί του Σαββάτου στα πλαίσια της Zootechnia.

1_4

Γιώργος Κοντονής

15
2

«Χωρίς βοσκούς χάνουμε τη μεσογειακή μας ψυχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολυπράγμων καθηγητής που μπροστά σε ένα πάνελ με συντονιστή τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, στο οποίο ζυμώθηκαν χωρίς στεγανά απόψεις γαλακτοβιομηχανίας, κτηνοτρόφων και φορέων,  πρότεινε καταρχήν να προστατευτεί η σημαία, όπως τη χαρακτήρισε, των ελληνικών τυριών, η φέτα και ταυτόχρονα όμως να υπάρξει στρατηγική διαφοροποίησης.



«Για αρχή, αντί για 90% της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος που κατευθύνεται για την παραγωγή φέτας, να πάει στο 80% και το υπόλοιπο να μεταποιηθεί σε άλλα είδη», ανέφερε και εξήγησε ότι «πρέπει να μάθουμε πρώτα τι θέλουν οι καταναλωτές και αν χρειαστεί να παράξουμε τα προϊόντα που ζητούν. Στους νέους αρέσουν για παράδειγμα τα κρεμώδη τυριά. Να εντοπίσουμε αυτές τις ανάγκες και να τις καλύψουμε».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Pulina, πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να ζητήσουν από την Unesco να προστατευτούνε κάποια προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα να προστατευτούν ως πολιτιστική κληρονομιά.

Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν από τώρα το γάλα που θα παράξουμε αύριο.


Για τη χώρα του, την Ιταλία που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα στον κλάδο με το χώρα μας, δηλαδή εξαρτάται μόνο από ένα τυρί στις εξωτερικές αγορές, το πεκορίνο ρομάνο που έχει το 53% μερίδιο εξαγωγών στις ΗΠΑ, λέει πως ήδη ψάχνει νέες αγορές. «πρέπει να βρούμε άλλες αγορές να εξάγουμε τα προϊόντα μας, να αυξήσουμε την παραγωγή γάλακτος ανά πρόβατο για να μειώσουμε το κόστος. Να προστατεύσουμε τα πρόβεια τυριά γιατί είναι προϊόντα που απευθύνονται σε niche αγορές και ο καταναλωτής που το θέλει πρέπει να είναι σίγουρος ότι είναι αυθεντικό. Και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια για την προώθηση των προϊόντων, να βάλουμε το τυρί στο διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων. Οι τράπεζες πρέπει λοιπόν να χρηματοδοτήσουν από τώρα το γάλα που θα παράξουμε αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η διεθνής εικόνα της παραγωγής και κατανάλωσης

Στην εισήγησή του ο κ. Pulina έδωσε στοιχεία για το αιγοπρόβειο γάλα και το τυρί όπου μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο το 82% της παραγωγής γάλακτος είναι από αγελάδες, το 3% από πρόβατα και το 2,3 από αίγες.
  • Οι ηγέτες στην παραγωγή πρόβειου είναι η Κίνα και η Τουρκία, η Ελλάδα έχει 7%
  • Στο γίδινο γάλα Ελλάδα έχει το 3% της παραγωγής.
  • Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή πρόβειου τυριού στην ΕΕ, παράγοντας 125.000 τόνους (45% μερίδιο)
  • Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εισαγωγέας πρόβειου τυριού στον κόσμο. Εισάγουν το 10% από Ελλάδα, το 58% από Ιταλία και το 10% από την Ισπανία.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Στη ζωντανή συζήτηση στο στούντιο που είχε μαζέψει πλήθος επισκεπτών της Zootechnia που παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον  τη σκυτάλη μετά τον Guiseppe Pulina πήρε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η υφυπουργός είπε ότι στη ζήτηση της φέτας παγκοσμίως η χώρα μας συμμετέχει με 48.000 τόνους που παράγουν 200 εκατ. ευρώ περίπου τζίρο, ενώ η ζήτηση παγκοσμίως ξεπερνά τους 250.000 τόνους, που μεταφράζεται σε τζίρο 1 δις ευρώ. Τόνισε παράλληλα ότι το υπουργείο δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις τιμές παραγωγού που παραδέχτηκε ότι έχουν κατρακυλήσει, παρά μόνο να αυστηροποιώντας τους ελέγχους για το αιγοπρόβειο. Επιπλέον, η κα. Τελιγιορίδου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι γίνονται ενέργειες ώστε το γιαούρτι να γίνεται μόνο από νωπό γάλα. «Έχουμε στη χώρα 600.000 τόνους παραγωγή ενώ η ζήτηση είναισχεδόν διπλάσια», είπε χαρακτηριστικά.

Χριστόφορος Σεβαστίδης

Παίρνοντας μετά το λόγο, από την πλευρά του ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, διευθύνων σύμβουλος στη ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι ελληνοποιήσεις, αλλά η υποκατάσταση της φέτας από τα λευκά τυριά. «Αυτό ξεκίνησε με την εκκίνηση της κρίσης στη χώρα, η βιομηχανία μπορούσε να μεταβάλει το χρόνο των αποθέματων να τη διαχειριστή, αλλά δεν το είδε έγκαιρα», ανέφερε. Παράλληλα υποστήριξε ότι είμαστε σε μία φάση που θα αλλάξει το περιβάλλον της αιγοπροβατοτροφείας, ενω οι μικροί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για λόγους κυρίως κοινωνικούς. «Δεν θα έχει διάθεση να μείνει εκεί και να επιμείνει ο κτηνοτρόφος, ειδικά στις εκτατικές» είπε.

Επιπλέον, ο κ. Σεβαστίδης υποστήριξε ότι η βιομηχανία του δεν λαμβάνει ούτε ένα κιλό εισαγόμενου γάλακτος, ενώ οι ανταγωνιστές του χρησιμοποιούν από 30-60% εισαγόμενο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος τους και να δίνουν στις αλυσίδες περισσότερες παροχές κερδίζοντας μερίδια.

Μιχάλης Τζιότζιος

«Δεν ήμουν ποτέ πιο απογοητευμένος από σήμερα, με ό,τι συμβαίνει στον κλάδο» τόνισε ο αιγοτρόφος και μέλος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων, Μιχάλης Τζιότζιος, και διερωτήθηκε ρητορικά «με ποια τιμή θα αναπτυχθεί η ελληνική κτηνοτροφία όταν έχουμε 60 και 65 λεπτά».

«Οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τους 10.000 τόνους που φαίνονται στα επίσημα στοιχεία», ενώ επέμεινε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η Διεπαγγελματίκη για να υπάρξει ένας συντονισμός ώστε να υπάρχει καλύτερη προστασία και ανάδειξη του προϊόντος. Τέλος, αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις de minimis λέγοντας στην υφυπουργό ότι τα νησιά δεν πήραν τίποτα επείδή δεν είχαν τυροκόμους για να παραδώσουν το γάλα, κάτι που ήταν προϋπόθεση. Εδώ η κα. Τελιγιορίδου παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα εκεί και ανακοίνωσε πως το υπουργείο αναζητά τρόπους να βοηθήσει αυτούς τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας πως θα είναι κάτι άμεσο χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Χρήστος Αποστολόπουλος

«Η μεγαλύτερη νοθεία στη φέτα, γίνεται στη λιανική πώληση όπου η υπουργική απόφαση για τον περιορισμό των ελληοποιήσων δεν την έχει πιάσει», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος και έφερε ως παράδειγμα ζήτημα είναι αν μία στις 2 χωριάτικες που σερβίρεται έχει ελληνική φέτα.

Επιπλέον δρ. Αποστολόπουλος θεώρησε πως η ρύθμιση που προωθείται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ώστε το γιαούρτι να παρασκευάζεται μόνο από νωπό ελληνικό γάλα, δυναμιτίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές δεδομένου ότι πάνω από το 70% του ελληνικού γιαουρτιού σήμερα παράγεται με ξένο γάλα, γιατί δεν φτάνει η δική μας παραγωγή. «Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε από τη μία μέρα στην άλλη, και μάλιστα με υπουργική απόφαση», είπε.

Θανάσης Βασιλέκας



Σύμφωνος ως ένα βαθμό με το σκεπτικό του προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ ως προς τη μετάβαση στο καθεστώς του γιαουρτιού, παρουσιάστηκε ο αγελαδοτρόφος και μέλος του ΔΣ στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας: «Ας μην κατευθείαν στο 100%, ας υπάρξει μία ποσόστωση και σε 3 χρόνια θα έχουμε καταφέρει να παράξουμε τις ποσότητες γάλακτος που απαιτεί η γαλακτοβιομηχανία», εξήγησε, ενώ θεωρεί πολύ θετικό πως πλέον κατάλαβαν στο υπουργείο ότι πρέπει να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Επιπλέον, άφησε αιχμές για τις γαλακτοβιομηχανίες πως όταν τα προηγούμενα χρόνια υπέσκαπταν το μέλλον τους, ότι το παστεριωμένο μακράς διαρκείας είναι εφάμιλλο με το φρέσκο.

Παύλος Σατολιάς



«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε ένα ακατέργαστο χρυσό και πρέπει να το καταλάβουμε καλά. Και επειδή δεν είμαστε μία κοινωνία αγγέλων θα πρέπει να βάλει το πλαίσιο το υπουργείο, στο οποίο θα κινείται η αγορά», είπε στην παρέμβασή του ο Παύλος Σατολιάς της ΕΑΣ Καλαβρύτων και ανέλυσε με λεπτομέρεια το μοντέλο που εφαρμόζει στην οργάνωσή του και καταφέρνει και την κρατά βιώσιμη.

Θανάσης Γελασάκης

Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβασή του ο επίκουρος καθηγητής στο ΓΠΑ, Θανάσης Γελασάκης, ανέλυσε τις διαφορές και τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ εκτατικών και εντατικών εκτροφών. 

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρέθεσε βάσει των οποίων, οι εντατικές εκτροφές με λιγότερο από 7 χρόνια ζωής είναι οριακά βιώσιμες σήμερα, αλλά και οι υπόλοιπες με μακρύτερο βίο είναι απλώς σε λίγη καλύτερη κατάσταση. «Τι θα γίνει όμως με τις εκτατικές» διερωτήθηκε και σημείωσε πως εκεί πρέπει να λυθεί πέρα από το οικονομικό και η κοινωνική παράμετρος κυρίως, για να μπορέσουν οι νέοι να συνεχίσουν να ακολουθούν, το επάγγελμα των γονιών τους.

Επιπλέον συμβούλεψε και όσους κτηνοτρόφους άκουγαν τη συζήτηση, δια ζώσης ή και μέσω του live streaming, ότι μία εντατική μονάδα χρειάζεται τουλάχιστον 6 χρόνια ώστε να δείξει κάποια κερδοφορία.

Κλειδί, ολοκληρώνοντας, είπε ότι είναι η εκπαίδευση καθώς θεωρεί τεράστιο τροχοπέδη το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία σχολή που να μπορεί να διδάξει κάποιον πώς να είναι κτηνοτρόφος. «Θέλει τρομερές δεξιότητες, πνευματική διαύγεια και σωματική υγεία αυτό το επάγγελμα», είπε.

Παντελής Βογιατζής



«Δεν το έχω μετανιώσει», ανέφερε ο νεότερος της παρέας αλλά έμπειρος κτηνοτρόφος, Παντελής Βογιατζής, στην ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, Γιάννη Πανάγου, αν έχει δεύτερες σκέψεις που μπήκε στο επάγγελμα. Στην παρέμβασή του ωστόσο εστίασε στις πολύ χαμηλές τιμές του γάλακτος, ψάχνει νέους τρόπους για να γίνει βιώσιμος, χρειάζονται λέει άλλες τιμές για τα ποιοτικά προϊόντα ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι «το προϊόν μας μπορεί να είναι ποιοτικό μόνο αν είναι καλής ποιότητας οι ζωωοτεχνικές».

«Παρακινώ τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι, να συνεχίσουν την εκτροφή, να την εξελίξουν, να παλέψουν γι αυτήν», διαμήνυσε τέλος ο νεαρός.

Δημήτρης Ζαψαλής

Ο Δημήτρης Ζαψαλής, επικεφαλής Κέντρου Πιστοδοδήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Β2 της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα που επιχειρεί το τραπεζικό ίδρυμα τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική του κλάδου και τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολαιακή που αναπτύσσει η τράπεζα, στην Κάρτα του Αγρότη και στην πρωτοβουλία «Όλη η Ελλάδα ένα Τραπέζι» που αποσκοπεί να δικτυώσει επιχειρήσει και παραγωγούς του πρωτογενή τομέα με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-02-2019 13:27Aiolos

Καλα θα ειταν να λέγατε και για την τιμή. Μαζεύονται λένε για το γάλα για την ζήτηση αλα η τιμή κατεβενει το το νερό είναι Πιο ακριβό ντροπή.. σε λίγο θα παρατήσουμε τα πρόβατα και θα πουλάμε νερό πιγαδισιο Πιο κερδοφόρο είναι..

Απάντηση

04-02-2019 11:00Τζιμ

Η συζήτηση ανεβαίνει η τιμή κατεβαίνει πήρε ο κουτσός κατήφορο και ποιος θα τον έπιασε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία