Οι πληροφορίες θέλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ, Μιχάλη Σαράντη, να θέτει μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα που έχουν μείνει για καιρό ανοιχτά και να δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η διεπαγγελματική οργάνωση της φέτας να μπει σε νέες βάσεις, να εκφράσει με δυναμισμό τις πραγματικές ανάγκες του γαλακτοκομικού κλάδου, κάτι το οποίο δεν δείχνει να γίνεται την τελευταία διετία και από τη στιγμή που εντάθηκαν οι προσπάθειες για τη συγκρότησή της.
Αν η διεπαγγελματική αλλάξει προσανατολισμό και στόχευση, βασιζόμενη στις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις, όπως τόνισε, τότε, ενδεχομένως να μην επιμένει στην πρωτοβουλία να αναλάβει επικεφαλής της υπό συγκρότηση οργάνωσης για τη φέτα, άρα παραμένει ενεργός γι’ αυτή τη θέση ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Την ίδια στιγμή πάντως, τα θεσμικά όργανα του κλάδου δεσμεύονται να υιοθετήσουν αρκετές από τις προτάσεις του κ. Σαράντη για τους ελέγχους στη διακίνηση του γάλακτος (GPS στα βυτία, παρουσία στις πύλες εισόδου κ.α.) και να υπάρξει εντονότερη παρουσία των παραγωγικών δυνάμεων στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα.
Με άλλα λόγια, τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της τη διακήρυξη 13 σημείων είδε το φως της δημοσιότητας (Agrenda Σάββατο 5 Οκτωβρίου) μετά την επίμαχη συνάντηση των Τρικάλων και παράλληλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τόσο για την διεπαγγελματική της φέτας, όσο και για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν αυτό τον καιρό τον κλάδο της γαλακτοκομίας.
Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο Agronews ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, τόσο ο Σύνδεσμος, όσο και η προσωρινή διοίκηση της διεπαγγελματικής, θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε να κλείσουν οι θεσμικές εκκρεμότητες με το υπουργείο και να δρομολογηθούν μια σειρά περεμβάσεων που θα διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων της αγοράς.
Αναφέρεται για παράδειγμα ο έλεγχος στην μαζική εστίαση, έτσι ώστε η διάθεση φέτας να μην υποκαθίσταται -χωρίς σχετική ενημέρωση του καταναλωτή- από λευκό τυρί, κάτι το οποίο συμβαίνει κατά κόρον στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχος αυστηρός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται, όπως τονίσθηκε από μέλη του συνδέσμου και στα παραστατικά που αφορούν στις εξαγωγές, καθώς μεγάλες ποσότητες φεύγουν από τη χώρα με την επισήμανση «λευκό τυρί», ενδεχομένως παραγόμενο από εισαγόμενο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό γάλα, και στη συνέχεια, μέσω των διακινητών - αντιπροσώπων σε διάφορες χώρες, να διατίθεται με την αναγραφή «λευκό τυρί – φέτα».
Προβλήματα με ΗΠΑ και Καναδά
Εν τω μεταξύ, όπως δηλώνει στο Agronews ο κ. Αποστολόπουλος, δύο μεγάλα θέματα διεθνούς εμβέλειας, προβληματίζουν αυτό τον καιρό τους συντελεστές του κλάδου. Το πρώτο έχει να κάνει με τους πρόσθετους δασμούς στη στα γαλακτοκομικά που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ και που δυσκολεύει τις εξαγωγικές προσπάθειες στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ. Μόνο η εξαγωγές φέτας στην Αμερική προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ και όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, αυτό το θέμα θα πρέπει να ανεβεί ψηλά στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την υπαναχώρηση του Καναδά από τα συμπεφωνημένα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Καναδά να παίρνει όλα όσα είχε να δώσει η συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή να μην τηρεί τη δέσμευσή της να αυξήσει κατά 50% τις εισαγωγές φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ε.Ε. Αντίθετα, κινείται μεθοδικά στην προσπάθεια κάλυψης των αντίστοιχων αναγκών από ιδιοπαραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τέλος ο ΣΕΒΓΑΠ κινείται δραστήρια για την υποβολή μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, ολοκληρωμένων προγραμμάτων προώθησης της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού.