BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μεγαλώνει η ζήτηση για πρόβειο γάλα, στο ένα ευρώ οι προσφορές στη Θεσσαλία

Συνωστισμός τυροκόμων και γαλακτοβιομήχανων για μια… σταγόνα γάλα, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των αιγοπροβατοτρόφων και γενικεύει τις προσφορές για τη φετινή τιμή παραγωγού γύρω από το ένα ευρώ στο πρόβειο.

galaunnamed__43_

Γιάννης Πανάγος

3
1

Ειδικά στη Θεσσαλία, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεταποιητικών μονάδων και κυρίως των επιχειρήσεων που είναι επικεντρωμένες στην παρασκευή φέτας μοιάζει αυτή τη φορά πολύ μεγάλος, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην εξάντληση των αποθεμάτων και στην όλο και πιο ισχυρή ζήτηση του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

Οι πληροφορίες θέλουν περισσότερες από δέκα επώνυμες επιχειρήσεις του κλάδου να διαγκωνίζονται για το γάλα που παράγουν οι κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία οδηγώντας και την τιμή παραγωγού αρκετά υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, καθώς το ένα ευρώ για τις κάπως μεγαλύτερες και οργανωμένες μονάδες είναι πλέον γεγονός. Υπενθυμίζεται ότι την καλύτερη τιμή τον περασμένο χρόνο στην περιοχή είχε προσφέρει η τυροκομική Μπίζιος ήταν στα 93 λεπτά το κιλό και αφορούσε στη συνεργασία με τον γνωστό συνεταιρισμό Ελασσόνας ΓΑΛΑ ΕΛΑΣ.

  Αυτές τις μέρες, δηλαδή ένα μήνα περίπου πριν ανοίξει η νέα γαλακτοκομική περίοδος, οι διαπραγματεύσεις δείχνουν να κορυφώνονται με τοπικούς όπως οι ΟΛΥΜΠΟΣ (Ελληνικά Γαλακτοκομεία), Μπίζιος, Χώτος, Νίκζας, Νούσιας, Ρούσας La Farm (Πλεξίδας) αλλά και τους απομακρυσμένους όπως οι Ήπειρος, Δωδώνη, ΜΕΒΓΑΛ, Lactalis (Βόλος), Κολιός κ.α. να συναγωνίζονται σε προσφορές προκειμένου να εξασφαλίζουν τις ποσότητες γάλακτος που έχουν προγραμματίσει για την παραγωγή φέτας και τυροκομικών της επόμενης χρονιάς.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτό το διάστημα τόσο με τους τοπικούς συνεταιρισμούς αιγοπροβατοτρόφων όσο και με τον Κλαδικό Συνεταιρισμό που επιδιώκει να συντονίσει τις κινήσεις των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε ο παραγωγοί να επωφεληθούν από την μεγάλη ζήτηση που εκδηλώνεται φέτος.

 Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στην ενίσχυση της ζήτησης από την πλευρά των τυροκομείων και των μονάδων μεταποίησης έχουν βοηθήσει και τα μέτρα που έχουν θεσπισθεί για την πάταξη τόσο των ελληνοποιήσεων, δηλαδή των παράνομων εισαγωγών γάλακτος το οποίο προορίζονται για παρασκευή φέτας, όσο και για τη εκτεταμένη χρήση μεθόδων (διήθησης) που δεν προβλέπονται από τον κανονισμό και τους κανόνες για την κατοχύρωση της Φέτας.

 Πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου τα 4 ευρώ

 Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη ανυπομονησία αναμένεται το επόμενο διάστημα η ειδική ενίσχυση 4 ευρώ (ανά δηλωμένο θηλυκό ζώο) των αιγοπροβατοτρόφων, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν πληγέντες από τον κορονοϊό.

 Όπως έχει γράψει ήδη το Agronews,  προκειμένου να επισπευσθεί η όλη διαδικασία και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικών Ενισχύσεων, είναι πολύ πιθανό την όλο διαδικασία να διεκπαιρεώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του (δηλώσεις ΟΣΔΕ – Εξισωτικές Αποζημιώσεις – Συνδεδεμένες Ενισχύσεις) και να μη χρειασθεί η παραγωγοί να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις.   

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-09-2020 10:35Λευτέρης

Αμάν και ποτε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία