BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Πώς το Brexit έρχεται να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές αιγοπρόβειου

Κενό περίπου 2 εκατ. σφαγίων ενδέχεται να διαµορφώσει και η εµπορική πλέον έξοδος του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας αέρα στις ελληνικές εξαγωγές ώστε να καλύψουν το κενό αυτό, ειδικά στις αγορές της Γαλλίας και της Γερµανίας.

42_8

7
0

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων που εκπροσωπούν τον βρετανικό κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, η δυσκολία ανάµεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο να συνάψουν εγκαίρως µια εµπορική συµφωνία που θα αντικαταστήσει το έως τώρα ελεύθερο εµπόριο, αναµένεται να γονατίσει την βρετανική κτηνοτροφία. Ο κλάδος του πρόβειου κρέατος δε, είναι ο πιο ευάλωτος, αφού το 89% µε 95% των προϊόντων που παράγονται στο Ηνωµένο Βασίλειο κατευθύνονται στην Ευρώπη και κυρίως στις αγορές της Γαλλίας και της Γερµανίας, οι οποίες απορροφούν το 55% και το 10% των εξαγωγών αντίστοιχα. Πρόκειται για 332 περίπου εκατ. ευρώ αξία αιγοπρόβειου κρέατος το οποίο πλέον θα δασµολογηθεί, µε την επιβάρυνση να διαθέτει κατά πάσα πιθανότητα και µια «τιµωρητική» διάθεση από την πλευρά των Βρυξελλών.

 Στην περίπτωση της Ελλάδας, σε 2,3 εκατ. ανέρχονται τα αµνοερίφια που προορίζονται για τις εξαγωγές στις διεθνείς αγορές, µε την Ισπανία και την Ιταλία να αποτελούν τους παραδοσιακούς αγοραστές του ελληνικού προϊόντος στο εσωτερικό του µπλοκ. Το κενό αυτό θα µπορούσε να καλύψει µέχρι ένα βαθµό η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, αφού σε περίπτωση που δασµολογηθεί το βρετανικό προϊόν, αυτοµάτως καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστικό. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει και την προστιθέµενη αξία που διατίθενται να πληρώσουν οι καταναλωτές σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, µε τους τους Γάλλους να δίνουν έως και 3,74 ευρώ επιπλέον στο πρώτης ποιότητας προϊόν, τους Ιταλούς 3,05 ευρώ και τους Ισπανούς 2,58 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προτιµήσεις του Έλληνα καταναλωτή, η έρευνα δείχνει ότι είναι διατεθειµένος να πληρώσει έως και 1,27 ευρώ πάνω από τη µέση τιµή, για βιολογικό κρέας, µε τη Γαλλία να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της κατάταξης, αφού οι Γάλλοι διατίθενται να πληρώσουν έως και 2,06 ευρώ επιπλέον. Επιπλέον, η γεωγραφική ένδειξη φαίνεται ότι κερδίζει το εγχώριο καταναλωτικό κοινό σε µικρότερο όµως βαθµό. Συγκεκριµένα, µέχρι 0,97 ευρώ επιπλέον της µέσης τιµής είναι διατεθειµένος να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής για την ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ, µε τους Ιταλούς να ακολουθούν στα 0,82 ευρώ.

Μέχρι 2,30 ευρώ παραπάνω για τα ντόπια κρέατα

Έως και 2,30 ευρώ πάνω από τη µέση τιµή λιανικής πώλησης είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για ντόπιο αιγοπρόβειο κρέας, βάσει των αποτελεσµάτων έρευνας που επιχειρεί µε ποιοτικά και ποσοτικά δεδοµένα να αποτυπώσει το προφίλ τους. Η µελέτη που διενεργήθηκε υπό την οµπρέλα του iSAGE, ενός προγράµµατος που αναζήτησε τα µέσα και τα απαιτούµενα για µια καινοτόµα και βιώσιµη αιγοπροβατοτροφία στην Ευρώπη, µεταξύ άλλων έδειξε πως σε ποσοστό 69% οι καταναλωτές αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα εµφανίζουν µια σταθερή και συχνή προτίµηση στο προϊόν την τελευταία τριετία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία