Πληροφορίες θέλουν τον συνεταιρισµό Αγελαδοτρόφων - Προβατοτρόφων ∆υτικής Θεσσαλίας, που διαχειρίζεται ένα σηµαντικό τονάζ της εγχώριας παραγωγής, να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιµο συµφωνίας για 1,65 ευρώ το κιλό στο πρόβειο γάλα, ενώ επεξεργάζεται τη δυνατότητα εξασφάλισης πριµ 5 λεπτών, που θα ανέβαζε την τιµή στα 1,70 ευρώ.
Ακόµα και βάσει «προσφοράς» δικαιολογεί 1,70 το πρόβειο
Τα τελευταία 24ωρα φάνηκε πως το περίφηµο καλάθι του νοικοκυριού δεν µπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο συγκράτησης των τιµών. ∆ίνει όµως µια καλή εικόνα αναφορικά µε τις τιµές λιανικής που έχουν προϊόντα ενδιαφέροντος, όπως είναι η Φέτα και το ελαιόλαδο. Για την ακρίβεια, κατά την πρώτη εβδοµάδα λειτουργίας του, έδειξε ότι η µέση τιµή λιανικής της Φέτας «σε προσφορά», επιτρέπει µια καλύτερη τιµή παραγωγού από αυτήν που αρκετές επιχειρήσεις επέβαλλαν τους περισσότερους µήνες µε την έναν ή τον άλλο τρόπο (µηνιαία συµβόλαια, προκαταβολές κλπ.)
Μια µατιά στις λίστες µε τα προϊόντα και τις τιµές που ανήρτησαν οι µεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στην κυβερνητική πλατφόρµα e-katanalotis.gov.gr, δείχνει ότι οι τιµές για τη Φέτα διατηρούνται σε επίπεδα που όχι µόνο απορροφούν τις τιµές τις οποίες πληρώνονται σήµερα οι κτηνοτρόφοι στη ζώνη γάλακτος, αλλά αφήνουν προφανή περιθώρια και για υψηλότερες.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η µέση τιµή για το πρόβειο γάλα διαµορφώνεται στα 1,50 µε 1,55 ευρώ το κιλό, µε εξαίρεση δύο – τρία το πολύ µέχρι σήµερα συµβόλαια που πληρώνουν έως και 1,65 ευρώ, τότε το κόστος της πρώτης ύλης (γάλα) δεν ξεπερνά τα 6,20 ευρώ για 1 κιλό φέτας (4 κιλά πρόβειου γάλακτος) ή τα 6,60 ευρώ, όπου το πρόβειο γάλα πληρώνεται µε 1,65. Σηµειώνεται ότι το τελικό κόστος της πρώτης ύλης είναι κατάτι µικρότερο όταν στην τυροκόµηση αξιοποιείται και γίδινο γάλα (µέχρι 20% στο µείγµα).
Την ίδια στιγµή, οι τιµές που έχουν αναρτηθεί στο καλάθι του νοικοκυριού στις 11 µεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας δίνουν µια µέση τιµή για την φέτα στα 11,80 ευρώ το κιλό, 10,50 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ. Η υψηλότερη φτάνει τα 15,15 ευρώ (συσκευασµένο προϊόν - vacuum) και η χαµηλότερη που αφορά σε Φέτα δοχείου ιδιωτικής ετικέτας στα 8,49 ευρώ το κιλό.
Περί τα 12 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ η επώνυµη Φέτα
Στις περισσότερες περιπτώσεις επώνυµου προϊόντος, η τιµή για την Φέτα βρίσκεται πάνω από τα 12 ευρώ το κιλό. Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και µε µια τιµή για το πρόβειο στα 1,70 ευρώ, µένουν σχεδόν 5 ευρώ στους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας για κάθε κιλό φέτας, ώστε να βγουν έξοδα και κέρδος. Άλλωστε, είναι προφανές ότι τα σούπερ µάρκετ εδώ και µήνες έχουν χρεώσει στους καταναλωτές το λεγόµενο risk premium (πριµ εξασφάλισης) το οποίο δεν έχει φτάσει στο πεδίο της παραγωγής παρά τις πρωτόγνωρες πιέσεις που υπόκεινται οι κτηνοτρόφοι από τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών. Σηµειώνεται, ότι το καλάθι του νοικοκυριού θα ανανεώνεται κάθε εβδοµάδα και επί της ουσίας δεν υποχρεώνει τα σούπερ µάρκετ (µε τζίρους άνω των 90 εκατ. ευρώ) να µειώσουν τις τιµές, αλλά να εξασφαλίσουν ανάµεσα σε 10 πχ κωδικούς ίδιων προϊόντων, µια καλύτερη για τον καταναλωτή τιµολόγηση.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:
20-11-2022 12:48Ένας που δεν είναι τυφλός ...
Ευτυχώς που διαπιστώνω εδώ ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν τρώνε κουτόχορτο !!! Και καλά ο κάθε "δημοσιογράφος" (δηλαδή αυτός που έχει ένα πληκτρολόγιο και στέλνει για δημοσίευση ότι του κατέβει), η διεύθυνση της εφημερίδας τι κάνει ? Απλώς προωθεί ότι νάναι ?
Απάντηση12-11-2022 07:40Μπαλαουρος
Κάνας άσχετος θα είσαι σίγουρα. Τι λογαριασμοί καφενείου είναι αυτοί που κάνεις κύριε δημοσιογραφε; Δεν σου τα είπανε καλά μάλλον,η δεν τα αντεγραψες σωστά. Ένα από αυτά τα δύο ισχύει. Ποιος σου είπε ότι χρειάζονται μόνο 4 κιλά γάλα,για να πάρουμε 1 κιλό τυρί. Ποιος; Ξεχάστε τα αυτά. Τα ζωα πλέον έχουν βελτιωθεί προς το χειρότερο. Το γάλα τους δεν εχει τις λιποπρωτεινες,για να έχει την απόδοση που λες. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα εδώ και πολλά χρόνια. 4,5 κιλά πλεον χρειάζονται για ένα κιλό τυρί. Επομένως πήγαμε στα 7 ευρώ,και ήμαστε ακόμα στο μαντρί. Έχουμε την μεταφορά του,τον οδηγό που θα το φέρει,την δειγματοληψία του,την ψύξη του,την παστερίωση του,τηνπηξη του,το μάζεμα,την συσκευασία του,την ψύξη του ξανά,και ξανα την μεταφορά του προς πώληση,συν τον οδηγό. Και πουσαι δημοσιογραφε. Δεν έχω βάλει την αγορά ολων των υπολοίπων που χρειάζονται για να γίνει το γάλα τυρί,και να φτάσει στο τραπέζι σου.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)06-11-2022 22:30ΟΝΆΣΟΓΛΟΥ
Συγχαρητήρια κ. Γκόγκο για τις γνώσεις σας και τους υπερβατικός υπολογισμούς σας. Τα ΣΜ πουλάνε στην τιμή που αγοράζουν από τις εταιρείες μεταποίησης; Δεν έχουν περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 25-35%; Το τυροκομείο δεν έχει άλλα έξοδα εκτός από την τιμή γάλακτος στο σταύλο; Θα το μεταφέρει το γάλα, θα το τυροκομησει, θα το συσκευάσει, το αφήσει να ωριμάσει 2 μήνες; Θα πληρώσει το προσωπικό του, το ΙΚΑ, την εφορία κλπ; Θα συντηρήσει τα μηχανήματα του, τα φορτηγά του,, θα μεταφέρει το προϊόν στο ΣΜ; Θα πληρώσει ενέργεια παραγωγής, έξοδα αναλύσεων κλπ, ατελείωτος ο κατάλογος. Τι παιγνίδι παίζετε με τον κλάδο;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)06-11-2022 22:26ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Και δε μου λες κύριε άσχετε δημοσιογράφε?! Μόνο το 6.20 η το 6.60 είναι το κόστος παραγωγής? Δεν υπάρχει άλλο? Και τα 12 ευρώ για φέτα τι είναι? Η τιμη που πουλάει η βιομηχανία στο σουπερ μάρκετ.. Η αυτή που σου πουλάει εσένα το κάθε σουπερμάρκετ-και άσε τις δικές σου προσθαφαιρεσεις και τι μενει- γιατί βάζει τα δικά του καπέλα/κέρδη? Όταν κάνεις ρεπορτάζ για κάτι.. Καν το σωστά! Μακάρι το γάλα να φτάσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ το 1.65 μπας και πάνε να δουλέψουν οι νέοι ΕΛΛΗΝΕΣ στους σταβλους και αφήσουν τα κινητά..αντι να αγκομαχουν οι πατεραδες και οι παππούδες μέρα νύχτα για να συνεχίσουν αυτό το καημένο επάγγελμα του κτηνοτρόφου έτσι όπως το κατάντησαν όλοι στην Ελλάδα να κρεμονται από το βρακι του κάθε μετανάστη μπας και βρουν βοσκό η να ζουν σε συνθήκες οριακές από τα έξοδα του σήμερα! ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΑΚΌΜΗ... ΓΙΑ ΨΑΞΕ ΛΊΓΟ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Ή ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΦΈΤΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΌ... ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3-4 ΓΝΩΣΤΟΎΣ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ! ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΆΘΕ ΕΆΝ ΘΑ ΑΓΟΡΆΖΟΥΝ ΦΕΤΑ (ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ) ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΥΞΗΜΈΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΎΝ ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΆ ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΆ ΚΛΠ Η ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΠΟΥ ΩΣ ΔΊΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΈΞΩ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ!!
Απάντηση06-11-2022 19:34kostas
Μετα την εισοδο μας στην Ευρωπαικη Ενωση, καταφεραμε να εξαγουμε δεκα προιοντα π.χ. στη Γερμανια, και να εισαγουμε εκκατο γερμανικα! Τα αγροτικα προιοντα σαπιζουν στα χωραφια, οι εμποροι πινουν καθημερινα το αιμα του Ελληνα αγροτη και κτηνοτροφου, οι μεσαζοντες- μεταποιητες παιζουν κερδοσκοπικα παιχνιδια στις πλατες μεροκαματιαρηδων. Οι πολιτικες πρακτικες που οδηγουν στην Υποαναπτυξη της υπαιθρου συνεχιζονται! Οι ελληνικες αγροκτηνοτροφικες μοναδες, ειναι αδυνατο να ανταγωνιστουν τις συγχρονες αλλων χωρων. Τα ελληνικα προιοντα φευγουν απο τον παραγωγο σε εξευτελιστικες τιμες, και πολλες φορες δεν καταληγουν ουτε στη ντοπια αγορα π.χ. δεν βρισκεις ελληνικο τυρι στα περισσοτερα εστιατορια (αλλα Βουλγαριας), ουτε ελληνικο παρθενο ελαιολαδο στη χωρα της μεσογειακης διατροφης. Το κερασακι στην τουρτα μολις εφτασε, και ειναι η τιμη του γαλακτος! Το " μεχρι 1,70 " σημαινει οτι πολλοι κτηνοτροφοι θα πουλησουν το προβειο γαλα στην εξαιρετικη τιμη του 1,25 ανα κιλο νωπου προιοντος. Αν δεν υπαρξει αμεση αποζημιωση στους παραγωγους απο καπου, ετσι ωστε να καλυφθει η διαφορα μεχρι το 1,65, τοτε θα μπει η ταφοπλακα στην ελληνικη κτηνοτροφια. Η καλυτερη λυση θα ηταν να οριστει κατωτατη τιμη απο το κρατος, για την προστασια των παραγωγων απο τα κορακια.
Απάντηση06-11-2022 09:16Ενας
Μάλιστα το ΦΠΑ εσύ θα το πληρώσεις μάλλον αυτή η κοροϊδία χωρίς ΦΠΑ λέει και να τα λέτε σωστά η φέτα πηγε το γάλα θα πάει αν πάει που δεν πρόκειται να πάει 1.7 γιατί όλοι μας δουλεύουν
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)