Αρχές Δεκεμβρίου οι τιμές βρίσκονταν στην τροχιά των 8 ευρώ για το ντόπιο κατσίκι και λίγο πιο κάτω στα 7,00 με 7,50 ευρώ για το 10κιλο αρνί. Μέσα στο Νοέμβριο βέβαια, οι τιμές ευκαιριακά διαμορφώνονταν ανά περιοχή λίγο πιο ψηλά. «Όσοι είχαν πρώιμες γέννες επωφελήθηκαν με καλύτερη τιμολόγηση στα τέλη Νοεμβρίου όταν οι τιμές έπαιζαν έως 8,5 ευρώ χονδρική για το αρνί, ενώ άγγιξε τα 9,0 ευρώ για το κατσίκι», εξηγεί έμπειρος κτηνοτρόφος από την Φθιώτιδα στην Agrenda.
Άνθρωποι της αγοράς περιμένουν οι τιμές για το ντόπιο κρέας να επανέλθουν στα περσινά επίπεδα τελευταία στιγμή πριν τις γιορτές, κερδίζοντας 50 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, ειδικά για όσα ζώα πάνε για εξαγωγή σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Οι αγορές αυτές έχουν μάθει το ελληνικό κρέας, ειδικά για τα μικρά 4κιλα ζώα, και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν καλά, διευκολύνοντας έσοδο παραγωγού κοντά στα 8,00 ευρώ για το αρνάκι και 8,50 με 9,00 ευρώ για το κατσικάκι.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 995 της Agrenda
Στην εγχώρια αγορά, από τη μια η δεύτερη διαδοχική μείωση σε απόλυτους όρους του ζωικού κεφαλαίου και απ΄την άλλη η αδυναμία μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού να πληρώσει καλύτερα τα μικρά ζώα, συγκρατούν για την ώρα τις μεγάλες διακυμάνσεις ανά βάρος σφαγίου. Η δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου τελειώνει με τις τιμές χονδρικής στα μικρά και 10κιλα αρνιά σε όμοια επίπεδα γύρω στα 7,00 με 7,50 ευρώ και στα 7,50 με 8,00 ευρώ για τα κατσίκια. Τις επόμενες μέρες όμως (15-20 Δεκεμβρίου) αναμένονται κάποιες αυξήσεις της τελευταίας στιγμής καθώς θα διαφανούν καλύτερα οι ελλείψεις σε ζωικό κεφάλαιο.
Η χαρά της προβατίνας
Από την άλλη, αρχίζει να αποκτά πραγματικά ενδιαφέρον η κατάσταση με τα μεγαλύτερα σε κιλά ζώα. «Η προβατίνα κάνει το καλύτερο παϊδάκι και τα τελευταία χρόνια κερδίζει μερίδιο στο γιορτινό τραπέζι», εξηγεί κτηνοτρόφος και…καταναλωτής από τη Λάρισα, ο οποίος επισημαίνει ότι την τελευταία 3ετία «αθόρυβα» οι τιμές στην άτυπη κατηγορία των 14-17 κιλών ακολουθούν σαφώς ανοδική πορεία. Πριν μερικά χρόνια η προβατίνα μέσα στη χρονιά έπαιζε ακόμη και κάτω από 4 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος και πέρυσι ξεπέρασε σε μέσους όρους τα 5,00 ευρώ και βρίσκεται το Δεκέμβριο πιο κοντά στα 5,50 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει εν μέρη και τους κτηνοτρόφους που δεν έσφαξαν όταν έπρεπε λόγω εγκλεισμού, ώστε να μειωθεί η «χασούρα».
Όσον αφορά τις εισαγωγές, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως η κατάσταση με τις επιζωοτίες έχει σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει την αλόγιστη είσοδο ρουμάνικου αρνιού στην αγορά, κάτι που θα επιδράσει θετικά στις εγχώριες τιμές παραγωγού.