BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Το τυρόγαλο από απόβλητο γίνεται πρώτη ύλη των τυροκομείων από το ΤΕΙ Λάρισας

Το τυρόγαλο από παραπροϊόν της βιομηχανίας γάλακτος μετατρέπεται σε σκόνη με σκοπό τη χρήση της από μικρές ή μεγάλες μονάδες τυροκόμησης.

Το τυρόγαλο από απόβλητο γίνεται πρώτη ύλη των τυροκομείων από το ΤΕΙ Λάρισας

1
0

Την τεχνογνωσία για τη μετατροπή του τυρογάλακτος σε σκόνη, χωρίς το κόστος να είναι απαγορευτικό, ανέπτυξε το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, όπου εδώ και μία πενταετία διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τη διαχείριση του τυρογάλακτος ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων.

Μάλιστα, η έρευνα, την οποία εκπονεί η ομάδα τεχνολογίας μεμβρανών που λειτουργεί στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, υποστηρίχθηκε από σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, όπως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EU - Drivers και η Δράση Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και απέδωσε τεχνογνωσία για παραγωγή σειράς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων, όπως προϊόντα ζύμωσης από τυρόγαλα που χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα τροφίμων (π.χ. ξανθάνη, τζελάνη, μονοκυτταρική πρωτεΐνη ή γαλακτικό οξύ) και πωλούνται σε υψηλές τιμές ή ακόμα και ανάπτυξη μιας πρωτοπόρου τεχνολογίας παραγωγής μελισσο-τροφής από τυρόγαλα που βρίσκεται σε στάδιο κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί επιτρέπει στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, όπως εξηγεί ο κ. Πετρωτός, να σχεδιάζει μονάδες επεξεργασίας και μετατροπής του τυρογάλακτος σε σκόνη, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τη δυναμικότητα του κάθε τυροκομείου. Έτσι, επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που συνδέεται με τη διαχείριση του προϊόντος. Η τεχνολογία αυτή, διευκρινίζει ο κ. Πετρωτός, βασίζεται στη χρήση ενός συνδυασμού συμπύκνωσης με μεμβράνες και θερμικής συμπύκνωσης κενού και τελικής ξήρανσης με μία νέα καινοτόμο τεχνολογία που επιτρέπει μειωμένο κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς δεν χρησιμοποιεί την τεχνική της ξήρανσης με ψεκασμό που συνοδεύεται με ένα υψηλότατο κόστος αγοράς του εξειδικευμένου εξοπλισμού που απαιτείται. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε είναι ότι ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα σε εξειδικευμένα μηχανουργεία, γεγονός που συμπιέζει το κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλα τεχνολογικά συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογία από το εξωτερικό, εξηγεί ο ερευνητής.

Το τυρόγαλο, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι ένα παραπροϊόν της βιομηχανίας γάλακτος που για σειρά ετών θεωρείτο ως απόβλητο και πρόβλημα για το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη πρώτη ύλη για παραγωγή σειράς προϊόντων διατροφής. Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 60 τυροκομεία, που σε περίοδο αιχμής παρουσιάζουν παραγωγή τουλάχιστον 300 τόνων τυρογάλακτος ημερησίως. Η βιολογική επεξεργασία του τυρογάλακτος είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του ιδιαίτερα μεγάλου ρυπαντικού φορτίου, το οποίο ως BOD5 ανέρχεται σε 35000-55000 mg/λίτρο, και η επιλογή της ως μέθοδος χειρισμού του προβλήματος αποτελεί λανθασμένη πορεία για την αντιμετώπισή του, καθώς δεν ανακτάται η μεγάλη προστιθέμενη αξία που είναι ενσωματωμένη στο τυρόγαλα.

Συγκεκριμένα, εξηγεί, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι το τυρόγαλο, εκτός από τη λακτόζη που περιέχει σε ένα ποσοστό 4,5% κ.β., διαθέτει και ένα πλούσιο πρωτεϊνικό περιεχόμενο που αποτελείται από βιοδραστικές πρωτεΐνες χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η λυσοζύμη και η λακτοφερίνη, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, και οι διάφορες ανοσογλοβουλίνες, που αποτελούν φυσικά αντισώματα. Οι πρωτεΐνες του τυρογάλακτος έχουν επίσης αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις.

Οι τεχνολογίες χειρισμού του τυρογάλακτος, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, βασίζονται στη συμπύκνωσή του και στην τελική του μετατροπή σε σκόνη, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν συστατικό τροφίμων ή στη φαρμακοβιομηχανία. Οι παραγόμενες σκόνες μπορεί να είναι είτε απλή λακτόζη, δηλαδή γαλακτοζάκχαρο που μπορεί να διατεθεί στην αρτοποιεία ή στη φαρμακοβιομηχανία ως πρώτη ύλη φαρμακευτικής λακτόζης, είτε διάφορα συμπυκνώματα πρωτεϊνών που παράγονται με χρήση τεχνολογία υπερδιήθησης και τελικής ξήρανσης με ήπιο τρόπο (π.χ. ταχεία ξήρανση με ψεκασμό) ή, τέλος, σκόνη τυρογάλακτος χωρίς διαχωρισμό πρωτεϊνών και λακτόζης για ζαχαροπλαστική χρήση ή χρήση στην αρτοποιεία.

Πηγή: axortagos.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία