Όπως αναφέρουν στην εφηµερίδα Agrenda έµπειροι παράγοντες του κλάδου, στα παραγωγικά κέντρα της χώρας ήδη έχουν ξαµοληθεί πρόθυµοι… λαγοί και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την αγορά. Κι αυτό το κάνουν είτε διασπείροντας φήµες πως οι τιµές φέτος θα πάθουν πανωλεθρία, διότι δεν υπάρχει ζήτηση, είτε ρίχνοντας στο τραπέζι µια χαµηλή τιµή, που απέχει έτη φωτός από τις περσινές, λέγοντας ότι αρκετοί έχουν πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα γιατί τάχα κάτι ξέρουν.
«∆εν ισχύει τίποτε από αυτά. Ακόµη δεν έχει τελειώσει η απόσταξη. Το τοπίο δεν θα έχει ξεκαθαρίσει πριν τις επόµενες 10-15 ηµέρες, καθώς τότε εκτιµάται πως οι Βούλγαροι, που αποτελούν τον µεγάλο παίκτη της αγοράς στο έλαιο λεβάντας θα ξέρουν τί παραγωγή έχουν και τί όγκοι τους χρειάζονται. Τους περιµένουµε αρχές Αυγούστου για να ανοίξουν τα χαρτιά τους», επισήµανε στην Agrenda ο Χάρης Σάββας, υπεύθυνος του Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, µια περιοχή µε ανεπτυγµένη καλλιέργεια λεβάντας, που φτάνει τα 4.000 στρέµµατα και βάσει των πωλήσεων που έχουν κάνει τα τοπικά φυτώρια αναµένει τον διπλασιασµό των εκτάσεων που θα είναι παραγωγικές το επόµενο έτος.
Για τη φετινή παραγωγή ο συνοµιλητής µας ανέφερε πως τα πράγµατα πήγαν πολύ καλύτερα από πέρυσι, καθώς οι βροχοπτώσεις βοήθησαν να αυξηθεί η χορτοµάζα και µαζί της και η απόδοση ελαίου, η οποία για την πλειονότητα των παραγωγών κυµάνθηκε από 4 έως 8 κιλά το στρέµµα, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις µε ως 12 κιλά το στρέµµα.
Να µην πανικοβληθούν και να κρατήσουν το προϊόν τους όσο πιο πολύ µπορούν συµβουλεύει και ο Πάρης Ανθιµίδης, παραγωγός και ο ίδιος µε 76 στρέµµατα λεβάντας, αλλά και (από φέτος) ιδιοκτήτης του πλέον σύγχρονου αποστακτηρίου στην περιοχή των Γρεβενών, µε δυνατότητα επεξεργασίας 48 τόνων χλωρής χορτοµάζας το 24ωρο.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Αυγούστου