BACK TO
TOP
Λεβάντα

Μικρές φέτος αποδόσεις, παίρνει ξανά τα πάνω της η ζήτηση της λεβάντας

Με χαµηλές έως και 40% τις αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο, που έκαναν το φορτίο του κόστους παραγωγής ακόµη πιο δυσβάσταχτο στους ώµους των παραγωγών, και µε άδηλες, τουλάχιστον προς ώρας, τις προθέσεις του εµπορίου σε σχέση µε την τιµή που θα επικρατήσει, ολοκληρώθηκε αυτές τις ηµέρες η κοπή της λεβάντας στη Βόρεια Ελλάδα.

38_pin_13

Λεωνίδας Λιάμης

99
16

Ενδεικτικό της δύσκολης και φέτος χρονιάς για την καλλιέργεια είναι το ότι αρκετοί παραγωγοί περιορίστηκαν σε επιλεκτικό αλώνισµα χωραφιών, κρίνοντας ότι µε τις αυξήσεις που έχουν επέλθει στο κόστος παραγωγής, συγκοµιδής και απόσταξης, σε συνδυασµό µε τις τιµές που ακούγονται για το έλαιο, ήταν ασύµφορο να µπει µηχανή και να κόψει. «Οι αποδόσεις είναι πεσµένες έως και 40% σε σχέση µε ό,τι θα έπρεπε. Ενώ κανονικά πιάνουµε κατά µέσο όρο 5,5–6 κιλά έλαιο ανά στρέµµα, η φετινή χρονιά έδωσε 3,5-4 κιλά», ανέφερε στην Agrenda ο ταµίας του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, Σάκης Παπαχρήστος.

Παραγωγός ο ίδιος, αλλά και κάτοχος µηχανής κοπής που του επιτρέπει να έχει εικόνα από την ευρύτερη περιοχή, εκτιµά ότι οι µειωµένες αποδόσεις οφείλονται στον ανοµβρία της άνοιξης, καθώς οι επαγγελµατίες παραγωγοί έκαναν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες.

«Κάποιοι που έχουν απογοητευτεί, γιατί και τα προηγούµενα δύο τρία χρόνια δεν πήγε καλά εµπορικά η λεβάντα, µε τιµή κάτω του κόστους στα 30 ευρώ το κιλό, δεν µπήκαν καν στα χωράφια τους, ενώ άλλοι τα έχουν δώσει σε αποστακτήρια να τα δουλεύουν», παραδέχθηκε ο κ. Παπαχρήστος και τόνισε πως ακόµη και τα 40 ευρώ, που ακούγονται, δύσκολα θα τα δεχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που ξεπερνά τα 200 ευρώ το στρέµµα. ∆είγµατα πάντως, έχουν αποσταλεί σε πολλές αγορές και αναµένονται απαντήσεις.

Οριακά βιώσιμοι οι παραγωγοί με 45 ευρώ το κιλό

Παρόµοια η κατάσταση και στα Γρεβενά. Όπως µας πληροφόρησε ο κ. Πάρης Ανθηµίδης, παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο χωριό Κιβωτός, οι αποδόσεις ήταν µειωµένες 35% έως 40% φέτος, µε συνέπεια να παρατηρηθούν επιλεκτικές κοπές. «Το κόστος εισροών αυξήθηκε φέτος 20% έως 30%, η δαπάνη για την κοπή πήγε στα 30 ευρώ το στρέµµα από 25 ευρώ πέρυσι και για την απόσταξη αντίστοιχα στα 180-190 ευρώ ο τόνος, από 150 ευρώ ο τόνος το 2021, καθώς η τιµή του προπανίου ανέβηκε κατά 50%. Οπότε πολλοί το ξανασκέφτηκαν κι έκριναν πως ήταν συµφερότερο να µην µαζέψουν τη λεβάντα τους», ανέφερε ο κ. Ανθηµίδης.

Προς το τέλος Αυγούστου «βλέπει» να ξεκαθαρίζει το τοπίο ο Παύλος Λαζαρίδης παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Αναράχη της Εορδαίας, όπου επίσης οι αποδόσεις είναι µειωµένες έως 40% και τα κόστη συγκοµιδής και απόσταξης έχουν αυξηθεί σηµαντικά. «Οι τιµές θα είναι λίγο καλύτερες φέτος, διότι για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, πριν την κοπή εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για έλαια από το εµπόριο» είπε για να σηµειώσει πως «για να είναι οριακά βιώσιµοι οι παραγωγοί θα πρέπει η τιµή να είναι τουλάχιστον στα 45 ευρώ το κιλό».

Στο μισό οι αποδόσεις σε Έβρο και Ροδόπη

Σηµαντικά µειωµένες αποδόσεις καταγράφηκαν, επίσης στον Έβρο και στη Ροδόπη, κυρίως λόγω της καθυστερηµένης κοπής της λεβάντας, κατά περίπου 15 ηµέρες, γιατί άργησε να ανοίξει το αποστακτήριο. «Χάσαµε από 30% έως και 40% των αποδόσεών  µας και αντί για 6-7 κιλά έλαιο το στρέµµα πιάσαµε γύρω στα 3 κιλά», λέει Πασχάλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών και Φυτών Έβρου και Ροδόπης. Η τιµή αποτελεί γρίφο που δεν θα λυθεί πριν το Σεπτέµβριο, όταν ολοκληρωθεί η συγκοµιδή και απόσταξη διεθνώς, τονίζει ο ίδιος και εξηγεί πως «Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποθέµατα του 2020 και του 2021. Αν δεν φύγουν αυτά, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι η τιµή της λεβάντας».

Ο τοπικός συνεταιρισµός, πάντως, προσπαθεί να ανοίξει νέες εµπορικές πόρτες και κάνει δειγµατισµό σε εταιρείες από τον Καναδά και την Αυστραλία, ώστε να σπρώξει τα αποθέµατα 3,5 τόνων που διαθέτει. «Ζήτησαν να κάνουν αναλύσεις, πριν µας κάνουν πρόταση για την τιµή και τους στείλαµε δείγµατα πριν περίπου ένα µήνα, οπότε περιµένουµε», µας είπε ο κ. Παπαδόπουλος και υπενθύµισε ότι «δεν έχουµε πάρει ενίσχυση, αν και είχαν δεσµευτεί για 80 ευρώ/στρµ».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

26-10-2022 23:18Anonimos

Ελάτε να σάς δώσω το αποστακτιριο να κονομησετε!!!!

Απάντηση

08-08-2022 09:11dim

εχω 75 στρ λεβαντα καθως και μηχανη συλλογης. οσον αφοτα την φετινη παραγωγη νομιζω πως ειναι και πιο κατω απο 40% αν υπολογισουμε και τις λεβαντες που δεν κοπηκαν. Το κοστος οντως βγαινει πανω 40 ευρω κατα κιλο. καποι φιλοι λενε οτι σε δυο τρια χρονια θα τα ξηλωσουμε. Λαθος. Αν δεν φυγει απο τα 50 ευρω το κιλο η τιμη , του χρονου δεν θα κοψει ουτε το 50% των παραγωγων και θα τα κρατησουν μονο οσοι ενταχτικαν στα βιολογικα και εχουν την υποχρεωση. Δεν θα τα κοψουν ομως. Τωρα οσον αφοτα τους αποστακτες, οντως ανεβηκαν οι τιμεσ αποσταξης και οντως παιζουν παιχνιδια πισω απο την πλατη μας. Κλοπες στην αποσταξη (αλλα μην τους βαζουμε ολους στο ιδιο καζανι) και προμηθεια απο τους εμπορους. Ομως δεν ειναι τα πραγματα τοσο τραβηγμενα που τρα παρουσιαζετε. αν εμεις χασουμε 500 ευρω κατα στρεμμα που ειναι τα εξοδα για την εγκατασταση και την περιποιησης της λεβαντας μεχρι να γινει παραγωγικη, αυτου θα χασουν εκατονταδες χιλιοδες απο την επενδυση που εκαναν, μιας και δεν θα εχουν τι να αποσταξουν. Αυτοι ποι εχουν την διορατικοτητα να το δουν ειδη κανουν και κινησεις. πχ εκει που αποσταξα εγω μετα απο συζητηση μου εκανε την ιδια τιμη με περιση και αποροφησε το κοστος απο την αυξηση του αεριου ο ιδιος. Οσο πιο γρηγορα καταλαβουν οτι ειμαστε στο ιδιο στρατοπεδο και δεν ειναι με την πλευρα των εμπορων τοσο περισσοτερες πιθανοτητες εχουμε να σωσουμε τις λεβαντες

Απάντηση

07-08-2022 07:55ΗΛΙΑΣ

Έχει δίκιο ο Κώστας συμφωνώ μαζί του.αυτοι με το φυτώριο και οι έμποροι κάνουν κουμάντο.σε 2χρονια το πολύ θα την ξηλωσουμε αντε γειά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-08-2022 18:24Μητσοτάκης και υπερκομψή

Σας εύχομαι καλές παραγωγές καλές τιμές και καλά κρασιά.

Απάντηση

06-08-2022 18:00Μαύρα μεσάνυχτα

Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά στους κάμπους πέφτει χιόνι.

Απάντηση

06-08-2022 17:56Φώτης

Μην περιμένετε κέρδος από αρωματικά μόνοι κερδισμένοι τα φυτώρια που πουλάνε παπά. Έδωσα προκαταβολή για αγορά φυτών λεβάντας και τα ακύρωσα τα λεφτά δεν μου τα επέστρεψε λέγοντας μου πως τάχα τα φυτά θα τα πουλούσε αλλού. Καλύτερα να χάσω τώρα 3.000 ευρώ από την προκαταβολή παρά να χάσω περισσότερα αργότερα. Όλοι οι γνωστοί και φίλοι μου τα παράτησαν και του χρόνου δεν θα θερίσει λεβάντα κανένας.

Απάντηση

06-08-2022 17:51Καμένος και χαμένος

Ξεκίνησα με είκοσι στρέμματα λεβάντα και είχα σκοπό να βάλω άλλα πενήντα στρέμματα ευτυχώς φάνηκε ότι το πράγμα είναι παπάντζα και σταμάτησα. Φέτος θέρισα δύο καζανιές και αφού είδα δεν έχει απόδοση σταμάτησα το θερισμό. Του χρόνου ούτε για πλάκα δεν ξανασχολούμε.

Απάντηση

06-08-2022 16:10Μπάμπης

Νομίζω πως ο κ.Κώστας είναι υπερβολικός. Διαθέτω αποστακτήριο και φυτώριο και υπάρχει ζήτηση μεγάλη και ενδιαφέρον. Η τιμή θα ανέβει και αν δεν ανέβει θα κονομήσουμε εμείς και εσείς θα φάτε ελπίδα. Άντε με τους χωριαταραίους που θέλουν να βγάλουν και λεφτά. Εμείς θα κονομήσουμε εσείς οι παραγωγοί θα πάρετε τα αρχίδ@ μας.

Απάντηση

06-08-2022 16:04Μητσοτάκης

Σας είχα ευχηθεί καλή παραγωγή. χαχαχα

Απάντηση

06-08-2022 15:33Κώστας

Ο μέσος όρος των αποδόσεων φέτος ανά στρέμμα ήταν 4 με 5 κιλά έλαιο λεβάντας. Υπολογήστε τα έξοδα όλη την καλλιεργητική περίοδο όπως σκάλισματα με πετρέλαιο 2 ευρώ το λίτρο υπολογίστε τσαπίσματα εργάτες υπολογίστε λιπάσματα και διαφυλλικά υπολογίστε προσωπική δουλειά μηχανήματα που υποτίθεται θα αποσβεστούν υπολογίστε αβαρίες που είναι σύνηθες όσο και αν προσέξεις υπολογίστε το θέρισμα είτε έχεις θεριστική μηχανή είτε όχι τους εργάτες τη μεταφορά στο αποστακτήριο την απόσταξη που φέτος αυξήθηκε πάλι και μετά προσθέστε τα κόστη στο λογιστή των βιβλίων το κόστος για τη βιολογική εταιρία τα ενοίκια στα χωράφια τον ελγά που είναι αυξημένο το κόστος για τη λεβάντα και αφού τα υπολογίσετε βρείτε τι θα καλύψετε με 30 ακόμα και 40 ευρώ το κιλό και με μειωμένη παραγωγή φέτος 40 με 50% Σόλο μέσα. Αν δεν στηριχθούν οι παραγωγοί είναι θέμα χρόνου να τα παρατήσουν. Στήριξη μπορούμε να αναμένουμε μόνο από τη νέα ΚΑΠ από τα αποστακτήρια που έχουν και την πώληση μην περιμένετε στήριξη γιατί αυτοί είναι γύπες και ύαινες. Αυτά και καλό κουράγιο σε όλους μας.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία