"Η παραγωγή της Χώρας εξελίχθηκε ομαλά με τον όγκο τους ελαφρά αυξημένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο και χρειάζεται αυτό το πλεονέκτημά τους να το εκμεταλλευτούμε", όπως τονίζει ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, εξουσιοδωτημένος εκπρόσωπος της Incofruit.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με τις ποσότητες εντυπωσιακά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περισυνή, ήτοι, από 1/1 έως 27/6, 48.748 τόνοι έναντι 32.366, με τις ποσότητες προς τρίτες χώρες να αντιπροσωπεύουν το 11,15% έναντι 5,36% πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Επίσης οι εξαγωγές τομάτας & πεπονιών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 25.832 τόνοι έναντι 32.627 και 1.959 τόνοι έναντι 2.388 τόνων.
Συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων με μικρούς ρυθμούς. Μέχρι 28/6/2019 οι εξαγωγές ακτινιδίων ανέρχονται σε 134.759 τόνους, έναντι 157.985 που ήταν πέρσι, ενώ σημειώνεται ότι οι μέχρι σήμερα επιδόσεις καθιστούν την εμπορική περίοδο 2018/19 την δεύτερη καλύτερη επίδοση – ρεκόρ των εξαγωγών ακτινιδίων, έναντι της περσινής περιόδου ρεκόρ.
Συνεχίζονται με πολύ μικρούς ρυθμούς οι εξαγωγές των πορτοκαλιών Valencia αλλά και μανταρινιών ortanique. Συνεχίζονται επίσης με μικρούς ρυθμούς και οι εξαγωγές λεμονιών, αγγουριών και μήλων με κανονικούς για την εποχή ρυθμούς και αυξημένα ποσοστά έναντι αντίστοιχης περσινής εμπορικής περιόδου, ειδικότερα δε στα Μήλα η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 57,7%.
Όπως δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης, η επέκταση του εμπάργκο για τα γεωργικά προϊόντα, που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, που ανακοίνωσε η Ρωσία και που ακλούθησε τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για την επέκταση οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για έξι μήνες, είναι αναμφισβήτητα πολύ άσχημα νέα για ολόκληρο τον τομέα των οπωροκηπευτικών και ένα πολύ σοβαρό λάθος, καθώς συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα του τομέα.
Από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης τον Αύγουστο του 2014, τονίζει ο εκπρόσωπος της Incofruit, οι Ευρωπαίοι προμηθευτές έχουν εκτοπιστεί από τη ρωσική αγορά από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Αργεντινή, η Χιλή, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ συμπληρώνει: «Θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσουμε το μερίδιο αγοράς μας και να διεκδικήσουμε την θέση που είχαμε πριν από την απαγόρευση, οποτεδήποτε τερματισθούν τα μέτρα.»
02-07-2019 15:08Γεωργία Κωστοπούλου
Ενθαρρυντικά τα νέα των εξαγωγών στον τομέα οπωροκηπευτικών.Η συνέχεια του εμπάργκο και οι επιπτώσεις της προβληματίζει.
Απάντηση