BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Δυσεύρετα τα καλά συμπύρηνα που αξιώνουν τιμή, μετά το χαλάζι

Κενό ως και 40% στους παραδοτέους όγκους συμπύρηνου ροδάκινου , λόγω της πρόσφατης θεομηνίας, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, στερώντας τα συνήθη επιχειρήματα υπερπαραγωγής, που κρατούσαν καθηλωμένες έως σήμερα τις τιμές. Οι παραγωγοί αναρωτιούνται αν επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προσφοράς-ζήτησης.

Rodakino-simpirino

Λεωνίδας Λιάμης

6
2

Πόλεµο τιµών, µεταξύ των µεταποιητικών βιοµηχανιών, εκτιµάται ότι θα «πυροδοτήσει» προσεχώς, η συνειδητοποίηση του µεγέθους της ζηµιάς που άφησε πίσω της στη φετινή παραγωγή του συµπύρηνου ροδάκινου η καταστροφική θεοµηνία της 10ης Ιουλίου.

Οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για µια «µαύρη τρύπα» στους όγκους, που ίσως φτάσει ακόµη και το 40% των αρχικών προβλέψεων, για τη σοδειά του 2019, στερώντας από τους πρόθυµους τα συνήθη επιχειρήµατα της υπερπαραγωγής, που κρατούσαν καθηλωµένες έως σήµερα τις τιµές.

Μάλιστα, η σηµαντική αυτή µείωση στην προσδοκώµενη παραγωγή αν συνδυαστεί και µε το γεγονός ότι αρκετές ποσότητες που βρίσκονται ακόµη στα δέντρα είναι χαλαζοχτυπηµένες, αναµένεται να καταστήσουν δυσεύρετα τα συµπύρηνα της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας, ωθώντας τις τιµές πολύ πιο πάνω από τα 26 λεπτά το κιλό, που είχε σπεύσει να ανακοινώσει η ΕΚΕ, όταν ακόµη ο ουρανός ήταν… ανέφελος.

Μεγάλη έλλειψη στην αγορά

Τον τόνο για το τι αναµένουν οι παραγωγοί της περιοχής, τον έδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ηµαθίας, ο οποίος προ ηµερών ζήτησε επιτέλους να λειτουργήσει ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης και η τιµή στο συµπύρηνο ροδάκινο, από τη στιγµή που θα υπάρξει τόσο µεγάλη έλλειψη, να πάει τουλάχιστον στα 35 λεπτά το κιλό, για να µπορεί και ο παραγωγός να αντισταθµίσει τις απώλειες που έχει καταγράψει.

Πλειοδοσία για τα ποιοτικά συµπύρηνα ροδάκινα, όσο ξεκαθαρίζει η εικόνα για το µέγεθος της καταστροφής προβλέπει και ο παραγωγός Κώστας Μαρκοβίτης, καθώς όπως περιγράφει στην εφηµερίδα Agrenda, έχουν προκληθεί εκτεταµένες ζηµιές σε πολλές περιοχές, οι οποίες φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 100% της παραγωγής, αφού έχουν ισοπεδωθεί µέχρι και παλµέτες από τις ριπές του µανιασµένου αέρα.

«Τα µισόκαρπα (σ.σ. ροδάκινα που χρησιµοποιούνται στην κοµπόστα) επίσης είναι φέτος σηµαντικά µειωµένα σε σχέση µε πέρυσι, καθώς το χαλάζι έχει πλήξει και περιοχές πέραν της Ηµαθίας, όπως στην Πέλλα και τη Λάρισα», ανέφερε ο κ. Μαρκοβίτης, κάνοντας λόγο για µεγάλο πρόβληµα επάρκειας ποιοτικής πρώτης ύλης και για µια κατάσταση που ανάλογή της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουλίου
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

22-07-2019 21:27Αντωνης

Τώρα πού είναι τα παπαγαλάκια που έβγαιναν & έλεγαν κάθε χρόνο για υπερπαραγωγή?? Μάλλον τους έφαγε τι γλώσσα η γάτα!!

Απάντηση

19-07-2019 18:03Σιφνιός Ιωάννης

Nομιζω και τα 35 λεπτά φέτος είναι λίγα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία