BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Η λογική των 20κιλων bins υπονομεύει την υπεραξία στα ακτινίδια

Καταστροφική επιλογή για την καλλιέργεια και το εµπορικό µέλλον του ελληνικού ακτινιδίου, µε παράπλευρες απώλειες στην εθνική οικονοµία και στην απασχόληση, θεωρούν όλοι οι σοβαροί εξαγωγείς κι οι Οµάδες Παραγωγών, που ασχολούνται µε το αντικείµενο, την πρόωρη κοπή του προϊόντος και τη συγκοµιδή του σε bins ή οι κλούβες των 20 κιλών.

aktinidia-man

Λεωνίδας Λιάμης

116
5

«Αν µπούµε σε αυτή τη λογική, είναι σαν να παίρνουµε στα χέρια µας την τσάπα και να χτυπάµε τα πόδια µας», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια ∆ηµήτρης Μανώσης, ενώ για «δούρειο ίππο» που θα υπονοµεύσει το προϊόν, µίλησε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης.

Συζητήσαµε µε τους πολύπειρους «τιµονιέρηδες» δύο οργανώσεων, οι οποίες έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους για τη σοβαρότητα µε την οποία αντιµετωπίζουν το ελληνικό ακτινίδιο, µε αφορµή τη δηµόσια διαβούλευση που υπήρξε για το προϊόν µέχρι την περασµένη Τρίτη 18 Σεπτεµβρίου κι αµφότεροι εµφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στη χρήση µεγάλων συσκευασιών και στη συγκοµιδή άωρων ακτινιδίων, µε την επισήµανση πως οι σοβαρές οργανώσεις σε όλη τη χώρα δεν επιθυµούν να είναι πρόωρης συγκοµιδής τα ακτινίδια και πως αυτοί που το ζητούν είναι οι ευκαιριακοί του κλάδου.

«Η συσκευασία θα πρέπει να είναι το µέγιστο 10 κιλά, σε χαρτοκιβώτιο µε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ιχνηλασιµότητα. ∆ηλαδή, να έχει επάνω της στοιχεία για το συσκευαστήριο, το εθνικό σήµα, την ποικιλία και την κατηγορία του ακτινιδίου. Αν συµβούν αυτά, ας έρθουν να αγοράσουν ελληνικά ακτινίδια όχι µόνο οι Ιταλοί, αλλά όποιος θέλει. Συσκευασµένα όµως», υποστήριξε ο κ. Μανώσης.

 

Τα bins των 20 κιλών αφαιρούν από την υπεραξία του προϊόντος

Όπως µας εξήγησε ο επικεφαλής της δυναµικής οργάνωσης παραγωγών από την Πιερία, η οποία στην οικονοµική χρήση 2017-2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών 11,8 εκατ. ευρώ, είναι πολύ κρίσιµο να συσκευάζεται και κατόπιν να εξάγεται το ακτινίδιο γιατί έτσι αποτρέπονται µια σειρά από κίνδυνοι για την καλλιέργεια και την οικονοµία.

«Μια σοβαρή απειλή είναι µέσα από τα µεγάλα bins που έρχονται από την Ιταλία, να µεταφερθεί και στην Ελλάδα το επικίνδυνο βακτήριο της ακτινιδιάς που έχει σαρώσει τις φυτείες στη γειτονική χώρα. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που έρχονται οι Ιταλοί και αγοράζουν ελληνικά ακτινίδια, διότι η δική τους παραγωγή δεν επαρκεί για τις παραγγελίες τους», τονίζει ο κ. Μανώσης, προσθέτοντας πως ανάλογος κίνδυνος µε τα συγκεκριµένα bins ελλοχεύει και για τη µεταφορά του Xyllela, που θα είναι καταστροφικός για τις ελληνικές ελιές.

Μια άλλη διάσταση που θέτουν επαγγελµατίες του κλάδου, είναι ότι η χρήση των bins θα οδηγήσει σε υπονόµευση της εκτίµησης που χαίρει αυτή τη στιγµή το ελληνικό ακτινίδιο στις διεθνείς αγορές και θα πρέπει να προστατευτεί, όπως τονίζεται, σαν κόρη οφθαλµού.

 

Αναλυτικός τετρασέλιδος φάκελος στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

05-11-2018 22:31ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Θα θελα και εγώ ως παραγωγός απο την ΑΡΤΑ να πω ότι ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ με τα bins τους μας έδωσαν τιμή στο προϊόν μας...το TRAST των ελληνων εμπόρων απο Ημαθεια και Πελλα μα είχαν ρουφήξει το αίμα ....ναι έτσι απλά .....να δώσουν και αυτοί ότι οι ΙΤΑΛΟΙ και εμείς να τους υποστηριξουμε....δεν φταίει η συσκευασία κύριοι συνδικαλιστες αλλά ότι ο παραγωγός πρέπει να μείνει στο μηδέν ...αυτή την σκέψη έχουν μερικοί στο, 2018-2019 και όπως λέει ο φίλος παραπάνω και άλλα πολλά....

Απάντηση

01-11-2018 10:49Νεοκλής

Ο καθένας βλέπει το πρόβλημα από την δική του σκοπιά. Καλώς ή κακώς, οι παραγωγοί χρήματα πήραν με την είσοδο των Ιταλών στο παιχνίδι. Με τους Έλληνες εμπόρους οδηγούνταν μαθηματικά στην ανέχεια. Εκεί δηλ. που έχουν καταφέρει, λόγω της ανεπάρκειάς του, να φέρουν πολλούς κλάδους της αγροτικής οικονομίας.

Απάντηση

27-09-2018 13:44Νίκος Λάμπρου

Το άρθρο δεν λέει όλη την αλήθεια. Οι δύο πρώτες τοποθετήσεις περιγράφουν το πρόβλημα. Αυτά είχαν προβλεφθεί από το 1979 από τον μακαρίτη κ.Μίχο.Μίλαγε για οργανισμό αλλά κάτι τσιφτολεβαίντες απ την Κατερίνη τα διέλυσαν όλα. Αυτά και άλλα πολλά...

Απάντηση

24-09-2018 14:16μακος

Οι Ιταλοί έρχονται κι αγοράζουν τα ελληνικά ακτινίδια που ειναι και ποιοτικα καλά ,όχι απαρα'ιτητα επειδή δεν βρίσκουνν στην Ιταλία ακτινίδια αλλά επειδή αγοράζουν ακριβά τα ιταλικά ,πχ. 80 λεπτά -1 ευρώ.Το μονο που κάνουν ειναι να ερχονται Ελλάδα και να αγοράζουν πολύ φθηνότερα σε σχέση με τα ιταλικά και εμείς να τα δίνουμε σε καλύτερες τιμές απ ότι κερδίζουμε από τους έλληνες εμπόρους.

Απάντηση

23-09-2018 16:41Ευαγγελος Χουλιαρας

Ειναι πολλα αυτα που πρεπει να αλλαξουν γυρω απο τη συγκομιδη του ακτινιδιου.Η συγκεκριμενη υπουργικη αποφαση λεει οτι απαγορευεται η εξαγωγη σε bins αλλα επιτρεπεται απο εισαγωγη σε bins.Απο την εισαγωγη δεν μεταδιδεται το βακτηριο.Ποια υπεραξια θα παρει ο ελληνας παραγωγος οταν σε ολη τη χωρα οι υποδομες δεν επαρκουν.Το μονο που θα γινει αν απογορευτει η εξαγωγη σε bins ειναι να καταντησουν οι παραγωγοι ερμαια των εμπορων.Οι οποιοι θα φοβιζουν τους παραγωγους με συμμαχο τις χειμωνιατικες παγωνιες και θα αγοραζουν το ακτινιδιο σε εξευτελιστικες τιμες οπως ξαναεκαναν στο παρελθον. Επισης σε ολη την ευρωπη επιτρεπεται η εξαγωγη σε bins.Παλι η χωρα μας θα ειναι πρωτοπορα στην καταστροφη ενος προιοντος που τοσα μπορει να προσφερει.ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία