BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Μητρική φυτεία από τη ΖΕΥΣ για κίτρινα ακτινίδια ποικιλιών της

Τη χώρα µας στον διεθνή χάρτη της παραγωγής κίτρινου ακτινιδίου θέλει να βάλει δυνατά η νεοσύστατη New Kiwi Plant.

34_7

Λεωνίδας Λιάμης

90
1

Όπως γράφει η Agrenda, πλάνο για την παραγωγή κίτρινων ακτινιδίων από ποικιλίες που έχουν προκύψει από δική της πολυετή έρευνα και θα καλλιεργηθούν, εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων µε κλειστά συµβόλαια συνεργασίας, που θα συνοδεύονται και µε καταβολή αποζηµίωσης δικαιωµάτων χρήσης από τους παραγωγούς, θέτει άµεσα σε εφαρµογή η «Ζευς Ακτινίδια». Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, που θέλει να βάλει δυνατά και την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των παραγωγών κίτρινου ακτινιδίου, έχει συσταθεί η «New Kiwi Plant». Ένα νέο νοµικό σχήµα στο οποίο η Ζευς Ακτινίδια κατέχει 25% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 75% µοιράζονται ισόποσα η Φυτοτεχνική, ένα φυτώριο από την Άρτα και οι ιταλικές εταιρείες «Vitro Plant» και «Tutta Frutta Quaranda».

Μπόλιασµα σε δέντρα ποικιλίας Hayward

Σε πρώτη φάση και προκειµένου να συγκεντρωθεί το συντοµότερο µια κρίσιµη µάζα παραγωγής κίτρινων ακτινιδίων, ικανή να βάλει την «New Kiwi Plant» δυνατά στη διεθνή αγορά κρίθηκε σκόπιµο να αξιοποιηθούν υφιστάµενα κτήµατα συνεργαζόµενων παραγωγών της οργάνωσης, στα οποία καλλιεργούνται σήµερα ακτινίδια της ποικιλίας Hayward.

Στα κτήµατα που θα επιλεγούν θα γίνει µπόλιασµα των δέντρων µε δύο νέες ποικιλίες κίτρινων ακτινιδίων της «New Kiwi Plant», ώστε, το πολύ, σε δύο χρόνια να προκύψει παραγωγή. Ταυτόχρονα η Ζευς Ακτινίδια θα δηµιουργήσει ένα κτήµα για τον πολλαπλασιασµό του µητρικού υλικού, το οποίο θα πιστοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, ώστε τα µοσχεύµατα που θα προκύψουν να είναι, µε τη «βούλα», καθαρά και πιστοποιηµένα και να µπορούν να χρησιµοποιηθούν για φυτεύσεις από το 2021.

«∆εν έχουµε καταλήξει ακόµη πόσα στρέµµατα θα αξιοποιήσουµε για αρχή», ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια, ∆ηµήτρης Μανώσης, σηµειώνοντας ότι στις σκέψεις της οργάνωσης είναι το ντεµπούτο να γίνει µε περίπου 100 στρέµµατα.

Θα αξιοποιηθούν µια πρώιµη και µια όψιµη κίτρινη ποικιλία

Από τις δύο νέες κίτρινες ποικιλίες που θα αξιοποιηθούν για τον εµβολιασµό των Hayward, η µία είναι πρώιµη και θα συγκοµίζεται αρχές Σεπτεµβρίου κι η δεύτερη όψιµη, µε συγκοµιδή µετά τα µέσα Οκτωβρίου. Όσο για την αποδοτικότητά τους, η Ζευς Ακτινίδια στα πιλοτικά κτήµατα 14 στρεµµάτων που τα δοκίµασε σε διάφορες περιοχές του νοµού, έδειξαν πως η παραγωγή ανά στρέµµα δεν πέφτει από τους 3,5 τόνους, µε συντηρητικές εκτιµήσεις.

Κατοχυρώνονται οι ποικιλίες

Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία κατοχύρωσης των συγκεκριµένων ποικιλιών σε χώρες όπως ΗΠΑ, Νότιος Αφρική, Χιλή, αλλά και στην Ευρώπη. Αποφασίστηκε ακόµη, οι εταίροι στην Ιταλία να δηµιουργήσουν άλλα δύο κτήµατα για την παραγωγή πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ανάγκες που θα προκύψουν στην Ιταλία. «Οι φιλοδοξίες µας είναι µεγάλες. Είµαστε, όµως, αισιόδοξοι και κρίνοντας από το ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις ποικιλίες µας από Γάλλους παραγωγούς, εκτιµώ ότι η απόπειρα διεθνοποίησής µας θα πάει καλά», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο κ. Μανώσης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Wine Trails Top 50».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-05-2022 11:56Βαγγέλης Γεωργιου

Που βρησκω φυτα κίτρινα ακτινιδια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία