BACK TO
TOP
Ακτινίδια

Ανανεωμένη ζήτηση και λίγα αποθέµατα γράφουν αύξηση 30% στο ακτινίδιο

Κερδισµένα µερίδια στις βασικές για το ελληνικό ακτινίδιο αγορές, αναµονή για µεγαλύτερες παραγγελίες από τις νέες αγορές που ξεκλείδωσαν την προηγούµενη διετία, όπως της Ταϋλάνδης, της Κορέας και της Αργεντινής, προβληµατική παραγωγή στην Ιταλία και µια άδεια αγορά. Τα παραπάνω περιγράφουν το τοπίο στην αγορά ακτινιδίου, καθώς η παραγωγή προχωρά προς την κορύφωση της συγκοµιδής.

41_2

Πέτρος Γκόγκος

6
1

Οι προσδοκίες τόσο των παραγωγών όσο και του εµπορίου είναι µεγάλες από τη νέα σεζόν, ενώ ήδη έχουν κοπεί τιµολόγια µε τιµή παραγωγού στα 0,80 ευρώ το κιλό, για την πράσινη ποικιλία Hayword, όταν πέρυσι η µέση τιµή κυµάνθηκε από τα 0,55 µέχρι τα 0,65 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα. Εν τω µεταξύ τα κίτρινα ακτινίδια, διατίθενται στην αγορά µε τιµή παραγωγού από 0,90 µέχρι 1,05 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η τιµή ήταν 0,70 µε 0,80 ευρώ το κιλό.  

Αυτό που αρκετοί συντελεστές της αγοράς θεωρούν φέτος εφικτό είναι µια τιµή τουλάχιστον στα 0,80 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα µεγέθη, που µπορεί να φτάσει στην πορεία ακόµα και τα 0,90 ευρώ. Είναι άλλωστε τέτοια η συνθήκη που διαµόρφωσε η πανδηµία στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε τελικά το ακτινίδιο να συνεχίζει από εκεί που σταµάτησε την περασµένη άνοιξη, µε περιθώρια και αξιώσεις που θέλουν την τιµή αυξηµένη ακόµα και 30% συγκριτικά µε την προηγούµενη εµπορική χρονιά. Ιταλοί και Ισπανοί έµποροι, έχοντας µάλιστα εξασφαλίσει καλή χρηµατοδότηση από τα µέτρα ανάκαµψης της οικονοµίας στις χώρες τους, τριγυρίζουν παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας προσφέροντας µετρητά στο χέρι σε παραγωγούς γα να εξασφαλίσουν τις πρώτες ποσότητες της χρονιάς. Ωστόσο, όπως ακούγεται, οι Ιταλοί επιχειρούν να συγκρατήσουν την άνοδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη χώρα τους. Πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, πλέον οι παραγωγοί ξεκινούν τις διαπραγµατεύσεις ζητώντας 0,80 και 0,90 ευρώ για τη σοδειά τους, µε µόλις το 5% της συνολικής παραγωγής να έχει ήδη πουληθεί σε Άρτα, Καβάλα και Πιερία.  

Στοιχίζουν σε γνωριµίες οι ακυρώσεις στις εκθέσεις

Όπως σηµειώθηκε, η αγορά είναι άδεια τη δεδοµένη περίοδο, ενώ πλέον ποσότητες προορίζονται και για Αργεντινή, Κορέα και Ταϋλάνδη, οι αγορές των οποίων έχουν ανοίξει από πέρυσι. Όπως εξηγούν άτοµα από τον χώρο, ειδικά στην περίπτωση της Αργεντινής και της Ταϋλάνδης θα υπάρξουν παραγγελίες, ωστόσο η Κορέα «παίζεται». Αυτό γιατί η αγορά άνοιξε µερικούς µόλις µήνες πριν η πανδηµία να κυριεύσει τον πλανήτη, παγώνοντας πολλές από τις δροµολογηµένες κινήσεις. Άλλωστε, το γεγονός ότι µια σειρά µεγάλων εκθέσεων του κλάδου των φρουτολαχανικών έχουν είτε ακυρωθεί, είτε αναβληθεί για το επόµενο έτος, είτε γίνονται διαδικτυακά χωρίς φυσικά να έχουν την ίδια απήχηση και επίδραση στις εµπορικές συζητήσεις, δεν επιτρέπουν τη σύναψη νέων συµφωνιών στις αγορές που άνοιξαν το τελευταίο διάστηµα.

Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να επικυρωθεί η ανοδική τάση στην αγορά ακτινιδίου, είναι όπως επισηµαίνουν αρκετοί, το να µην υπάρξουν απρόοπτα µε νέα lockdown, που θα εµποδίσουν τη διακίνηση του προϊόντος. Ωστόσο, τουλάχιστον για την ευρωπαϊκή αγορά, φαίνεται πως είναι καλύτερα προετοιµασµένη ως προς αυτό το ενδεχόµενο, ώστε να αποφευχθεί  τυχόν συµφόρηση στα τελωνεία και στα σύνορα ανάµεσα στα κράτη µέλη.

Στήνεται task force για την παράξενη ασθένεια που αποδεκατίζει τις ακτινιδιές στη γειτονική Ιταλία

Τη συγκρότηση οµάδας κρούσης «taskforce» για τη µελέτη µυστηριώδους ασθένειας που πλήττει το 25% των καλλιεργειών ακτινιδίου στην Ιταλία ανακοίνωσε η υπουργός Γεωργίας της χώρας Τερέσα Μπελάνοβα. Η άγνωστης, προς το παρόν, αιτιολογίας ασθένεια εµφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Βερόνα και έκτοτε έχει δηµιουργήσει προβλήµατα σε περιοχές που έως τότε ευδοκιµούσε για δεκαετίες το φυτό.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του συνεταιρισµού παραγωγών φρούτων και λαχανικών Ιταλίας (CSO Italy) οι καλλιεργούµενες εκτάσεις πράσινων ακτινιδίων το τρέχον έτος, ανέρχονται σε 212.000 στρέµµατα, παρουσιάζοντας µείωση της τάξεως του -5% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Μάλιστα, πρόσφατες µελέτες φανερώνουν πως σε ορισµένες περιοχές εξαιτίας της ασθένειας έχει επηρεαστεί το 80% των φυτών.

Σηµειώνεται πως παρόµοια συµπτώµατα έχουν εκδηλωθεί σε καλλιέργειες ακτινιδίου και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Κίνα, χωρίς, όµως, την ένταση που εµφανίζει η προσβολή στην Ιταλία.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-10-2020 09:29Δημήτρης καραμπινης

Να μην δώσει κανένας παραγωγός ακτινιδια κάτω από 0,80λεπτα φέτος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία