BACK TO
TOP
Μήλα

Ευκαιρία για το ελληνικό µήλο φέτος το κενό που αφήνει η Πολωνία

Όψιµη και µειωµένη η σοδειά στη χώρα µας, σύµφωνα µε τη WAPA

deutero

Πέτρος Γκόγκος

6
1

Μειωµένη από 20% µέχρι και 30% αναµένεται να είναι η παραγωγή µήλων σε διάφορες περιοχές της χώρας, µε τις υψηλές θερµοκρασίες του Αυγούστου και το χαλάζι του Ιουλίου, να βάζουν ορισµένα ερωτηµατικά και στην ποιότητα της παραγωγής. Παράλληλα, στοιχεία που παρουσίασε η WAPA, η Παγκόσµια Οµοσπονδία Μήλων και Αχλαδιών, δείχνουν µια µείωση της παραγωγής στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της WAPA τα οποία υπολόγισαν στους 301.000 τόνους την περσινή παραγωγή της χώρας, εκτιµούν µια παραγωγή ύψους 275.000 τόνων για το 2019. Εντύπωση προκαλεί το µέγεθος της µείωσης που αναµένεται για την Πολωνία. Ήταν γνωστό από νωρίτερα µέσα στο καλοκαίρι πως οι ζηµιές στις καλλιέργειες της χώρας κυµαίνονταν µεταξύ του 40% και του 80%. Τα στοιχεία της Οµοσπονδίας έρχονται να επιβεβαιώσουν την µείωση, αφού από τους 4.810.000 τόνους του 2018, η παραγωγή της Πολωνίας θα περιοριστεί στους 2.710.000 τόνους. ∆εδοµένου ότι τα αποθέµατα αρκετών Πολωνών εµπόρων από τα µήλα της προηγούµενης περιόδου έχουν ήδη εξαντληθεί, αναµένεται µια αισθητή απουσία πολωνικών µήλων από την αγορά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιµήσεις. Μειωµένη αναµένεται πως θα είναι και η παραγωγή της Γερµανίας, η οποία εισάγει µεγάλες ποσότητες από την Πολωνία. Ωστόσο, η γειτονική σε εµάς Ιταλία, αναµένεται να παραµείνει σε σχετικά σταθερά επίπεδα, αφού πέρυσι παρήγε 2.264.000 τόνους, ενώ φέτος η παραγωγή της αναµένεται να κυµανθεί κοντά στους  2.195.000 τόνους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η παραγωγή εκτός από µειωµένη αναµένεται να είναι και όψιµη. Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέµβριος θα είναι ο µήνας εκείνος που θα καθορίσει την ποιότητα της παραγωγής, αφού λίγες βροχές και µια πτώση της θερµοκρασίας θα είναι ζωτικής σηµασίας για τις µηλιές. Πάντως, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η παραγωγή µήλων στην περιοχή της Ζαγοράς, η οποία επλήγη από το χαλάζι, αναµένεται να υποχωρήσει κατά περίπου 20% σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Ωστόσο δεν σηµειώθηκαν προβλήµατα µε την καρπόδεση, ενώ το ιδιαίτερο κλίµα της περιοχής είναι ευνοϊκό για την ποιότητα εν γένει των καρπών.

Από την άλλη στην Καστοριά, µια περιοχή µε αρκετές εκτάσεις αφιερωµένες στην καλλιέργεια µήλων, οι απώλειες στην παραγωγή υπολογίζονται κοντά στους 10.000 τόνους. Ας σηµειωθεί πως πέρυσι η παραγωγή ξεπέρασε τους 40.000 τόνους. Προβληµατισµό προκαλεί και η αναµενόµενη ποιότητα των καρπών, η οποία όλα δείχνουν πως θα επηρεαστεί καθοριστικά από τις καιρικές συνθήκες των ερχόµενων εβδοµάδων.

Ας αναφερθεί ακόµα πως η περσινή εµπορική πορεία των µήλων δεν ικανοποίησε παραγωγούς και εµπόρους, ενώ ακούγεται πως αρκετοί παραγωγοί έχουν µείνει απλήρωτοι για την σοδειά του 2018. Αυτό συνέβη γιατί αρκετές ποσότητες δεν έχουν ακόµα απορροφηθεί µε σηµαντικές ποσότητες να παραµένουν στα ψυγεία των διακινητών, ενώ και το περιθώριο κέρδους για όσους κατάφεραν να ξεπουλήσουν το εµπόρευµά τους δεν ήταν το αναµενόµενο. Πάντως, δεδοµένης της κακής χρονιάς που αναµένεται στην Πολωνία, και εφόσον αγορές σαν της Αιγύπτου δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξαν το 2018-2019, τότε δεν αποκλείεται η προσεκτική πολιτική που φηµολογείται ότι θα ακολουθήσουν οι έµποροι από εδώ και στο εξής, να αναθεωρηθεί.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-09-2019 17:09ΓΙΩΡΓΟΣ BΑΛΑΚΟΣ

Το ποσοστό της περσινής χρονιάς σε σχέση με την φετινή στην περιοχή της Ζαγοράς θα είναι πολύ μεγαλύτερο μιας κ το χαλάζι έχει πλήξει το 60 % της περιοχής συν το δεδομένο ότι αν δεν αλλάξει ο καιρός ποιοτικό μήλο δεν θα υπάρχει...όσο για να τις αγορές της Αιγύπτου κ γενικά τις εξαγωγές το αφήνω στην κρίση σας🤔🤔🤔μακάρι να πάνε όλα καλα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία