Η περιορισμένη παραγωγή μέχρι στιγμής οφείλεται κυρίως στους παγετούς της άνοιξης και λιγότερο σε ζημιές από χαλάζι που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε Πέλλα, Ημαθία και Βέροια και άρα αναμένεται ότι θα επιδράσει σε δύο επίπεδα στην φετινή περίοδο: Τόσο στο κομμάτι της προσφοράς, λόγω μειωμένων αποδόσεων, όσο και στο κομμάτι της ποιότητας, αφού οι εναπομείναντες καρποί είχαν τα περιθώρια να αναπτυχθούν καλύτερα.
Αντίστοιχοι παράγοντες άλλωστε έδωσαν δυναμική ώθηση και στο επιτραπέζιο ροδάκινο νωρίτερα φέτος, το οποίο δεν μπορεί παρά να δώσει πάσα και στο βιομηχανικό στη συνέχεια. Επιπλέον, οι βιομηχανίες ακούγεται ότι έχουν «ξεστοκάρει» χάρη στην αυξημένη κατανάλωση που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά οι μικρές συσκευασίες του μισού και του ενός κιλού έχουν σχεδόν εξαντληθεί, με τους βιομήχανους ωστόσο να «γκρινιάζουν» για τις μεγαλύτερες συσκευασίες που προορίζονται για την εστίαση.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σημειώνει ο γεωπόνος Δημήτρης Βακάμης, «οι τιμές θα είναι βελτιωμένες, όμως αυξημένες θα είναι και οι απαιτήσεις από τη βιομηχανία για υψηλότερη ποιότητα».
Διαβάστε επίσης: Αδήριτη αναγκαιότητα του αγροτικού χώρου η άμεση προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, εφικτή τεχνικά η λύση
«Όλοι περιμένουν μια αύξηση στην τιμή» αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου. Ο ίδιος εκτιμά πως «αν γίνει ένα ξεκίνημα κοντά στα 30 λεπτά το κιλό, όσο περιορίζονται οι ποσότητες τόσο η τιμή θα ενισχύεται, αφήνοντας ένα εισόδημα στον παραγωγό φέτος». Σημειώνεται ότι πέρυσι η τιμή για τα συμπύρηνα κυμάνθηκε γύρω από τα 26 λεπτά το κιλό.
Τουλάχιστον 8 με 10 λεπτά πάνω λένε οι παραγωγοί
Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι παραγωγοί των Αγροτικών Συλλόγω Σκύδρας και Ημαθίας, ξεκαθάρισαν σε συνάντηση που είχαν με την ηγεσία της ΕΚΕ στις 23 Ιουνίου ότι αναμένουν μια αύξηση της τιμής τουλάχιστον κατά 8 με 10 λεπτά πάνω από τα περσινά επίπεδα. Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν, όπως το θέμα της χαμηλής τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου που σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή και το υψηλό κόστος παραγωγής καθιστούν την καλλιέργεια μη βιώσιμη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής οι δύο Σύλλογοι, μειωμένες αναμένεται να είναι οι κυριότερες ποικιλίες συμπύρηνου ροδάκινου. Ειδικότερα, η ποικιλία Κατερίνα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει μείωση σε ποσοστό 30-40%, η Α37 μείωση σε ποσοστό 50%, η Έβερτ μείωση σε ποσοστό 50-70%, η Άνδρος μείωση σε ποσοστό 20% και η Λοαντέλ μείωση σε ποσοστό 40%.